Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΒΒΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου

      Το μοναστήρι βρίσκεται στην έρημο της Ιουδαίας και είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια του κοινοβίου που έχτισε ο άγιος Σάββας τον 5 αιώνα. Το μοναστήρι στην περίοδο της ακμής του μετρούσε γύρω στους 700 μοναχούς. Μετά τον 15 αιώνα όπου εγκαταλείφτηκε έγινε το μοναστήρι της φυλής των Βεδουίνων Ίμπεν-Αμπέντ. Τον 19 αιώνα το Πατριαρχείο αγόρασε το μοναστήρι και το αναστήλωσε.

Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου

      Στα αριστερά της κεντρικής εισόδου του ναού υπάρχει ένα μικρό κτίσμα το οποίο μοιάζει με εκκλησάκι το οποίο έχεις σκαλιά τα οποία οδηγούν στο σπήλαιο των Μάγων. Εκεί υπάρχει ο Τάφος του Αγίου Θεοδοσίου καθώς και τάφοι ηγουμένων της μονής, της Αγίας Θεοδότης και άλλων όπου μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο που παραθέτω.

Είσοδος σπηλαίου των Μάγων

Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου-Σπήλαιο των Μάγων.

Τάφος του Οσίου Θεοδοσίου


Σπήλαιο Των Μάγων

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΒΗΘΑΝΙΑ

‘’Όνος του Λαζάρου’’

   Η Βηθανία βρίσκεται ανατολικά του Όρους των Ελαιών , στον δρόμο της Ιερουσαλήμ προς Ιεριχώ. Έναν δρόμο τον οποίο συχνά είχε διαβεί ο Χριστός μας σύμφωνα με τις Γραφές και μια περιοχή την οποία επισκεπτόταν λόγω του φίλου  Λαζάρου αλλά και των αδελφών αυτού Μάρθας και Μαρίας. Στο χωριό αυτό έγινε το θαυμαστό γεγονός της Ανάστασης του Λαζάρου.

ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

   Στην Βηθανία βρίσκεται ο Τάφος του Λαζάρου ο οποίος αρχικά ήταν λαξευμένος στον βράχο ενώ αργότερα  μετατράπηκε σ ένα κλειστό χώρο το Λαζαρείο. Σήμερα πάνω στον τάφο του Λάζαρου έχει κτιστεί μουσουλμανικό τζαμί.

Εσωτερικό Ναού Μονής Μάρθας και Μαρίας
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ

   Στην Βηθανία μπορείτε να προσκυνήσετε το γυναικείο Μοναστήρι Μάρθας και Μαρίας στο οποίο φυλάσσεται μέσα στον Ναό ο ‘’Όνος του Λαζάρου’’ όπως έχει ονομαστεί από τους Άραβες όπου είναι ο βράχος όπου εκάθησε ο Χριστός μας πριν εισέλθει στην Βηθανία όπου η Μάρθα έπεσε στα πόδια του Χριστού και του είπε ότι ο αδελφός της Λάζαρος πέθανε.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ


Καπερναούμ-Ναός Των Αγίων Αποστόλων

     Μια πόλη την οποία ακούμε συχνά στα ευαγγελικά κείμενα διότι ήταν η περιοχή που επέλεξε ο Χριστός να μείνει μετά την Βάπτιση του αλλά και η περιοχή που ουσιαστικά κήρυξε ο Χριστός μας. Στην πόλη αυτή ο Χριστός πραγματοποίησε πολλά από τα θαύματα του όπως η θεραπεία του δαιμονισμένου, η θεραπεία της πεθεράς του Απ.Πέτρου , η θεραπεία του παραλύτου και του υπηρέτει του εκατόνταρχου. Η Καπερναούμ βρίσκεται στα όρια της Γαλιλαίας και της Γαυλανίτιδας. Είναι μια Ιουδαϊκή πόλη η οποία είχε ως κέντρο της διδασκαλίας το σπίτι του Απ.Πέτρου. Σήμερα μπορείτε να προσκυνήσετε τον Ναό των Αγίων Αποστόλων (1925) και στα δεξιά του ναού σε απόσταση μερικών μέτρων  να δείτε τα ερείπια του σπιτιού του Απ.Πέτρου και της αρχαίας συναγωγής της Καπερναούμ.

Καπερναούμ-Ναός Των Αγίων Αποστόλων

Καπερναούμ- Ορθόδοξη εκκλησία των Αγ. Αποστόλων

Καπερναούμ





Καπερναούμ-ερείπια του 4ου αιώνα όπου στο βάθος διακρίνεται  το αναστηλωμένο κτίριο συναγωγής


Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ


      Στα ανατολικά της Βηθλεέμ βρίσκεται το αραβικό χωριό Βειτ Σαχούρ όπου βρίσκεται η Μονή των Ποιμένων. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το σπήλαιο όπου οι βοσκοί έλαβαν το μήνυμα της Γεννήσεως του Χριστού από τους αγγέλους. Πάνω από το σπήλαιο κτίσθηκε ναός για πρώτη φορά τον 4 αιώνα ,αργότερα κτίσθηκε μεγάλη βασιλική η οποία όμως μετέπειτα καταστράφηκε από τους Πέρσες. Αργότερα τον 20 αιώνα  κτίσθηκε  ναός με χρήματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων .

Καμπαναριό Ναού

Ελαιόδεντρα φυτευμένα προ Χριστού



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΣΑΜΑΡΕΙΑ

Σαμάρεια-Ναός Αγίου Φιλούμενου και Αγίας Φωτεινής

      Η Σαμάρεια είναι μια πόλη από τις επαρχίες της Παλαιστίνης  την οποία έχτισε το 880 π.χ. ο βασιλιάς Ομρί. Είναι η πρωτεύουσα του βόρειου Ισραήλ και βρίσκεται ανάμεσα από την περιοχή της Γαλιλαίας και της Ιουδαίας. Η Σαμάρεια είναι μια πόλη με ειδωλολατρικές συνήθειες η οποία πέρασε αρκετές καταστροφές και την περίοδο της βασιλείας του Ηρώδη πήρε το όνομα Σεβάστεια. Υπήρχε μεγάλο μίσος μεταξύ εβραίων και Σαμαρειτών το οποίο συνεχίσθηκε μέχρι τα χρόνια του Χριστού. Σε αντίθεση του Ιουδαϊκού ναού στα Ιεροσόλυμα οι Σαμαρείτες καθιέρωσαν σαν χώρο λατρείας το όρος Γαριζείν όπου έχτισαν ναό όμοιο με τον ναό στα Ιεροσόλυμα. Η Σαμάρεια ήταν μια πόλη που δεν πλησίαζαν οι εβραίοι και ο Χριστός είχε απαγορεύσει τους μαθητές του να την επισκέπτονται. Στην περιοχή αυτή συναντούμε μια φορά τον Χριστό ο οποίος πέρασε από την περιοχή αυτή και συνάντησε την Σαμαρείτιδα (Αγία Φωτεινή) στο πηγάδι του πατριάρχου Ιακώβ.


ΤΟ ΦΡΕΑΡ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ

     Το φρέαρ αυτό είναι όπως είπα παραπάνω το πηγάδι όπου συνάντησε ο Χριστός την Σαμαριτειδα περνώντας από εκεί για να κατευθυνθεί στα Ιεροσόλυμα. Το πηγάδι αυτό είναι το σημαντικότερο προσκύνημα στην περιοχή της Σαμάρειας και βρίσκεται μέσα στον Ορθόδοξο ναό κάτω από το ιερό βήμα του ναού. Ο πρώτος ναός όπου κτίσθηκε ήταν τον 5° αιώνα και μετά από καταστροφές του ναού , καταλήγουμε στην σημερινή μορφή του ,ο οποίος είναι κτίσμα του 20 αιώνα όπως τον βλέπεται στις φωτογραφίες που παραθέτω.

Σαμάρεια-Φρέαρ του Ιακώβ

ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΣ

      Στον χώρο όπου βρίσκεται το φρέαρ του Ιακώβ μαρτύρησε ο Άγιος Φιλούμενος στης 29 Νοεμβρίου του 1979, όταν φανατικοί εβραίοι μπήκαν στον ναό και χτύπησαν και σκότωσαν με τσεκούρι τον άγιο Φιλούμενο. Το σκήνωμα του Αγίου βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του ναού όπου μπορείτε να προσκυνήσετε το Άγιο Λείψανο του. Η εκκλησία μας τον τιμά την μνήμη του στης 29 Νοεμβρίου.

Σαμάρεια-Ναός Αγίου Φιλούμενου και Αγίας Φωτεινής


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Βηθλεέμ-Ναός Γενήσεως-Tέμπλο

Βηθλεέμ-Ναός Γενήσεως

Βηθλεέμ-Ναός Γενήσεως

Βηθλεέμ-Ναός Γενήσεως

Βηθλεέμ-Ναός Γενήσεως

Βηθλεέμ-Ναός Γενήσεως


 

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΒΗΘΛΕΕΜ

Σπήλαιο Γεννήσεως Του Χριστού - Βηθλεέμ

      Η Βηθλεέμ μέχρι και τον 4° αιώνα ήταν ένα απλό χωριό στο οποίο κατοικούσαν άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνταν με την γεωργία. Η Αγία Ελένη θα λέγαμε ότι ήταν αυτή όπου έβγαλε την πόλη αυτή από την αφάνεια και την έκανε μεγάλο προσκύνημα για το λόγω του ότι στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Χριστός μας έχτισε τον Ναό της Γεννήσεως. Ένα σπήλαιο το οποίο μέχρι πριν να κτιστεί ο ναός οι ειδωλολάτρες το είχαν για να λατρεύουν τον θεό Άδωνη.

Βηθλεέμ-Ναός Γενήσεως

ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

      Ένας Ναός ο οποίος γεμίζει από προσκυνητές από κάθε μεριά της γης κάτι το οποίο θα το καταλάβετε με τα μάτια σας αλλά και με τα πόδια σας τα οποία θα κουραστούν από την ώρα που θα περιμένετε στην ουρά για να προσκυνήσετε. Όλες  αυτές οι σκέψεις εξανεμίζονται  όταν συνειδητοποιήσεις σε πιο μέρος έχεις βρεθεί αλλά και πόση ευλογία είναι να προσκυνήσεις το σημείο όπου γεννήθηκε ο Χριστός μας. Θα δείτε τα ερείπια του Ναού που είχε χτίσει η Αγία Ελένη καθώς επίσης  μωσαϊκά που έχουν διασωθεί στο δάπεδο .Ο ναός που θα δείτε έχει χτιστεί από τον Αυτοκράτορα  Ιουστινιανό ο οποίος κατεδάφισε  τον προηγούμενο ναό για λόγους που δεν γνωρίζουμε για να τον φτιάξει όπως σώζετε στην σημερινή του μορφή. Ο διάκοσμος του ναού με το πέρασμα του χρόνου έχει υποστεί πολλές καταστροφές κάτι το οποίο θα διαπιστώσετε με τα μάτια σας διακρίνοντας τα ολιγοστά ψηφιδωτά που σώζονται.

Βηθλεέμ-Ναός Γενήσεως

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΤΙΒΕΡΙΑΣ


      Μια πόλη ιδιαίτερα γνωστή από την Καινή Διαθήκη διότι από αυτή την περιοχή και από τα γύρω χωριά ήταν το μέρος όπου επέλεξε ο Χριστός τους Μαθητές του. Μια πόλη όπου η ίδρυση της απευθύνετε στον Ηρώδη Αντύπα το 22 μ.χ. Μπορείτε να πιείτε ένα καφέ και να  απολαύσετε την λίμνη Τιβεριάδα η οποία προμηθεύει νερό την περιοχή και βοηθάει ως προς το πότισμα των χωραφιών μια λίμνη η οποία βασικά τροφοδοτείτε από τον Ιορδάνη Ποταμό. Στην πόλη αυτή μπορείτε να προσκυνήσετε τον ναό των Αγίων Αποστόλων όπου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης. Σ αυτήν την περιοχή μπορείτε να φάτε και το γνωστό ψάρι του Αγίου Πέτρου το οποίο κατά την γνώμη μου δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερα γευστικό.


Τιβεριάς-Ι.Ναός των Αγίων Αποστόλων (Εξωτερική είσοδος)

Ψάρι του Αγίου Πέτρου

 

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΟΡΟΣ ΘΑΒΩΡ

Όρος Θαβώρ-Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

      Το Όρος Θαβώρ είναι το βουνό όπου έγινε η Μεταμόρφωση Του Χριστού όπου σύμφωνα με τις Γραφές ήταν ένα βουνό κοντά στην Ναζαρέτ και στην Καπερναούμ εκεί όπου δίδαξε και έζησε ο Χριστός. Ο πρώτος ναός που χτίσθηκε στο βουνό ήταν τον 4° αιώνα ενώ σήμερα μπορείτε να το επισκεφτείτε και να προσκυνήσετε το ελληνικό γυναικείο μοναστήρι το οποίο τιμάται στην Μεταμόρφωση του Χριστού όπου εορτάζουμε αυτή την Δεσποτική εορτή στης 6 Αυγούστου. Στο βουνό δεν μπορείτε να ανεβείτε με το λεωφορείο, θα ανεβείτε μέχρι ενός σημείου με το λεωφορείο και μετά με μικρά λεωφορεία θα μεταβείτε στο βόρειο τμήμα του βουνού όπου βρίσκεται το μοναστήρι.




Tέμπλο Ναού Μεταμορφώσεως-Θαβώρ

Εκκλησάκι Δίπλα απο τον Ναό της Μονής

 

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΝΑ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ

Γαλιλαία-Καναά (Κανά)

       Στην Ελληνική εκκλησία στην Κανά της Γαλιλαίας μπορείτε να δείτε δύο  λίθινες υδρίες σαν αυτές που αναφέρονται στο κείμενο της Καινής Διαθήκης (Ιωαν.2 1-11). Όπου αναφέρεται το γεγονός του Γάμου στην Κανά αλλά και το περιστατικό του θαύματος όπου ο Χριστός μετέτρεψε το νερό σε κρασί.

Λίθινη υδρία

Γαλιλαία-Καναά - Λίθινη υδρία- όπου ο Ιησούς έκανε το πρώτο θαύμα μετατρέποντας το νερό σε κρασί, σε γάμο που γινόταν

Γαλιλαία-Καναά (Κανά)-Πίσω μέρος ναού





      Πίσω από τον ορθόδοξο ελληνικό ναό θα δείτε την εκκλησία των Φραγκισκανών η οποία είναι κτισμένη πάνω σε ερείπια ιουδαϊκού κτίσματος το οποίο αναφέρεται ότι ήταν ιουδαϊκή συναγωγή.


Γαλιλαία-Η Εκκλησία των Φραγκισκανών αφιερωμένη στον Γάμο και στο Θαύμα της Κανάς

Γαλιλαία

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΝΑΖΑΡΕΤ

Nαζαρετ

     Είναι μια πόλη στην βόρεια πλευρά του Ισραήλ και είναι  στην περιοχή της Γαλιλαίας. Στην Ναζαρέτ θα προσκυνήσετε τον Ναό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ όπου εκεί θα δείτε την πηγή στην οποία λέγεται σύμφωνα με την παράδοση ότι έγινε ο Ευαγγελισμός. Η Ναζαρέτ είναι το μέρος  όπου έζησε ο Χριστός τα χρόνια τις παιδικής του ηλικίας .Από αυτό το ιουδαϊκό χωριό ήταν ο Ιωσήφ αλλά και η παναγία μας. Ο ναός του Αρχαγγέλου Γαβριήλ έχει κτιστεί πάνω σε ερείπια  παλαιότερου ναού το 1750.

Ναός Αρχαγγέλου Γαβριήλ- Ναζαρέτ



Πηγή - Ευαγγελισμός

 

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΙΕΡΙΧΩ

Σαραντάριο Όρος

     Μια παλιά πόλη και πολύ γνωστή από τις αναφορές που έχουμε στα κείμενα της Καινής Διαθήκης μιας και από αυτή την πόλη περνούσε ο Χριστός για να πάει στα Ιεροσόλυμα. Βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνου Ποταμού και απέναντι βρίσκεται η Νεκρά θάλασσα. Στην Ιεριχώ μέσα από τα κείμενα που διαβάζουμε έχουν περάσει ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, Ο προφήτης Ελισαίος και ο Προφήτης Ηλίας. Στην Ιεριχώ ήταν που συνάντησε ο Χριστός τον Ζακχαίο πάνω στην Συκομορέα η οποία Συκομορέα βρίσκεται στο μοναστήρι του Προφήτου Ελισαίου
.
Μονή Προφήτου Ελισσαίου-Συκομωρέα που ανέβηκε ο Ζακχαίος

ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΟ ΟΡΟΣ

      Στην Ιεριχώ μπορείτε να ανεβείτε με το τελεφερίκ και να προσκυνήσετε στο Σαραντάριο όρος όπου βρίσκετε το Μοναστήρι του Πειρασμού. Το όρος έχει πάρει την ονομασία αυτή διότι είναι το μέρος όπου νήστευε ο Χριστός για 40 μέρες και δέχθηκε τους πειρασμούς από τον διάβολο.
      Αφού προσκυνήσετε μετά θα πάτε για ψώνια……η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τις κρέμες – άλατα που έχει από την περιοχή της  Νεκράς Θάλασσας.

Σαραντάριο Όρος

Σαραντάριο Όρος

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
       Ακριβώς απέναντι από την Ιεριχώ Βρίσκετε ο Ιορδάνης Ποταμός. Είναι ο πιο γνωστός ποταμός και πολλά γεγονότα συνέβησαν στην περιοχή αυτή. Είναι ο Τόπος της Βάπτισης του Χριστού , το μέρος όπου χωρίστηκαν οι Δώδεκα φυλές του Ισραήλ πριν μπουν στην Γη της επαγγελίας  και το μέρος όπου αναλήφθηκε ο Προφήτης Ηλίας. Τα γκρουπ στο σημείο αυτό κάνουν αγιασμό όπου οι πιστοί ενδεδυμένοι με άσπρους χιτώνες μπαίνουν στον ποταμό και αγιάζονται(να φροντίσετε να έχετε μαζί σας ρούχα-πετσέτα και ότι άλλο πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε για να μπορέσετε να μπείτε στον ποταμό. Υπάρχει χώρος όπου μπορείτε να αλλάξετε, απλά να έχετε στο νου σας τα πράγματα σας).

Ιορδάνης Ποταμός


Ιορδάνης Ποταμός


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ


    
     Ένα μοναστήρι του 12 αιώνος το οποίο βρίσκεται στον δρόμο προς την Βηθλεέμ. Πριν το επισκεφτείτε καλό θα ήταν να πάρετε ένα τηλέφωνο στο μοναστήρι για να είστε σίγουρη ότι θα είναι εκεί κάποιος να σας ανοίξει. Το μοναστήρι τιμάται στον Προφήτη Ηλία και υπάρχουν πολλές παραδόσεις γύρω από τον περιοχή όπου κτίσθηκε το μοναστήρι. Λέγετε ότι στον χώρο αυτό ξεκουράστηκαν ο Ιωσήφ και η Μαρία πριν εισέλθουν στην Βηθλεέμ ενώ μια άλλη παράδοση λέει ότι στον χώρο αυτό οι μάγοι είδαν τον αστέρα της Γέννησης ερχόμενη από την Ιερουσαλήμ. Δεν μπορώ να πω περισσότερα για το μοναστήρι διότι όταν πήγαμε ήταν κλειστό και δεν μπορέσαμε να προσκυνήσουμε.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΙΤΟΥ

Άγιος Γεράσιμος

      Ένα μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη  ποταμού και τιμάται στον Άγιο Γεράσιμο. Το μοναστήρι είναι κτισμένο στα ερείπια ενός άλλου μοναστηριού της Λαύρας των Καλαμών .Η σημερινή κατάσταση του μοναστηριού οφείλετε στο Πατριαρχείο που το αναστήλωσε τον 19 αιώνα καθώς επίσης και στην φροντίδα των πατέρων του μοναστηριού.


Το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου  στην έρημο του Ιορδάνη
      Ο Άγιος Γεράσιμος θεωρείτε ένας από τους πατέρες οι οποίοι στήριξαν τον μοναχισμό στην μορφή του μοναστηριού. Το 451 μ.χ. έγινε μοναχός στην έρημο του Ιορδάνου και αργότερα μετά την παρότρυνση άλλων πατέρων για να τους καθοδηγήσει πνευματικά δημιούργησε το κοινοβιακό  μοναστήρι .Ο Άγιος Γεράσιμος αναπαύθηκε εν ειρήνη το 475 μ.χ.

Άγιος Σεραφείμ



Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΛΥΔΔΑ

Λύδδα-Άγιος Γεώργιος

      Λύδδα ή αλλιώς Διόσπολη μια πόλη η οποία βρίσκεται στο Ισραήλ κοντά στην πόλη Ιερουσαλήμ. Η Λύδδα ανήκε στην φυλή του Βενιαμείν και το όνομα Διόσπολη το πήρε από τους ρωμαίους μαζί μα τα πολιτικά προνόμια αλλά και την αναβάθμιση της ως πόλη. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστή την πόλη αυτή είναι ο Τάφος Του Αγίου Γεωργίου Του Τροπαιοφόρου. Ο Άγιος Γεώργιος καταγόταν από την πόλη αυτή και ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Ο Άγιος μαρτύρησε κατά την περίοδο του διωγμού του Διοκλητιανού στην Νικομήδεια.

Λύδδα - Ναός Αγίου Γεωργίου - Τέμπλο

       Στην Λύδδα θα δείτε έναν Χριστιανικό Ναό στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου και κατεβαίνοντας στο υπόγειο του Ναού θα δείτε και θα προσκυνήσετε τον Τάφο του Αγίου. Οι χριστιανοί μετέφεραν το λείψανο του και το έθαψαν στην γενέθλια του πόλη. Μετά από καταστροφές από τους Μουσουλμάνους τον 19° αιώνα πέρασε στα χέρια του ελληνικού πατριαρχείου και διαμορφώθηκε ο χώρος στην κατάσταση που θα τον δείτε στις μέρες μας.

Λύδδα-Ο Τάφος Του Αγίου Γεωργίου


Λύδδα-Άγιος Γεώργιος

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΙΣΡΑΗΛ

Φρικτός Γολγοθάς

     Πριν από ένα χρόνο επισκέφτηκα το Ισραήλ για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, εκεί όπου περπάτησε ο Χριστός ,έζησε, δίδαξε αλλά και μαρτύρησε για την δική μας σωτηρία. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις όλα αυτά τα οποία έχουμε διαβάσει στην Καινή Διαθήκη αλλά και στα έργα των Αγίων Πατέρων ζωντανά στα μάτια σου,  δημιουργούνται  εικόνες από την γέννηση έως Και την Σταύρωση του Χριστού μας. Πιστεύω ότι ακόμα κι ένας άπιστος να βρεθεί εκεί ,θα επηρεαστεί από το δέος που πηγάζει απ όλα αυτά τα Άγια Προσκυνήματα τα οποία με μεγάλη προσπάθεια και δύναμη σωματική αλλά και ψυχική διαφυλάττουν από τους απίστους οι άνθρωποι του ελληνικού Πατριαρχείου. Τα Άγια Προσκυνήματα είναι μοιρασμένα μεταξύ Αράβων, Κοπτών ,Εβραίων και Ελλήνων .Κάθε μέρος που θα επισκεφτείτε έχει και την δική του ιστορία για το πώς διαφυλάχθηκε στα ελληνικά χέρια ή για το πώς πέρασε στα χέρια των άλλων δογμάτων. Δεν θα πω περισσότερα απλά θα σας αφήσω να τα μάθετε εκεί που θα πάτε……μην διστάσετε να μιλήσετε με τους πατέρες οι οποίοι θα σας διηγηθούν την ιστορία του κάθε προσκυνήματος αλλά και τις εμπειρίες και τις δυσκολίες που έχουν περάσει τα χρόνια τα οποία  βρίσκονται εκεί.

Χρυσή Πύλη-Iεροσόλυμα

    Επειδή τα προσκυνήματα δεν βρίσκονται μόνο στα Ιεροσόλυμα αλλά και σε άλλες πόλεις ,θεωρώ ότι είναι καλό να επισκεφτείτε το Ισραήλ  με κάποιο ταξιδιωτικό πρακτορείο το οποίο ειδικεύετε σε αυτές τις εκδρομές. Να προσέχετε που τρώτε , τους πλανόδιους πωλητές , τα πορτοφόλια σας να μην φαίνονται τα λεφτά που έχουν μέσα και να κάνετε παζάρια στις αγορές σας. Για το θέμα του φαγητού θα σας πρότεινα να τρώτε στο ξενοδοχείο(συνήθως τα πακέτα αυτών των εκδρομών περιλαμβάνουν και ημιδιατροφή ή πλήρης διατροφή).

     Το Ισραήλ είναι μια χώρα η οποία βρίσκετε στην Ανατολική Μεσόγειο κι έχει πρωτεύουσα το Τελ-Αβίβ. Ο πληθυσμός της είναι γύρω στα 6,5 εκατομμύρια και θα συναντήσετε από εβραίους, Παλαιστίνιους άραβες ,Αρμένιους, Αιθίοπες Ιουδαίους κ.α.


Τείχη παλιάς πόλης-Ιεροσόλυμα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

(α) Να έχετε μαζί σας γυαλιά ηλίου διότι τον περισσότερο καιρό του χρόνου έχουν καλό καιρό κι έχει ήλιο,
(β) Άνετα παπούτσια για περπάτημα και όχι τακούνια οι γυναίκες -θα δυσκολευτείτε να περπατήσετε μέσα στην παλιά πόλη.
(γ) Να πίνετε νερό μόνο από εμφιαλωμένα μπουκάλια.
(δ) Να μην τρώτε ωμά λαχανικά και να πλένετε καλά τα φρούτα όταν τα πιάνετε και να μην τα τρώτε με τις φλούδες.
(ε) Για καλό και για κακό πάρτε μαζί σας και Κανά χαπάκι για την δυάρια - αχρείαστο να είναι.
(ζ) Να μην βάζετε παγάκια στο νερό σας ή σε ότι άλλο ζητήσετε να πιείτε.

ΩΡΑ

Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην ώρα, είναι ίδια με την ώρα της Ελλάδος.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ

Ο κωδικός για Ελλάδα είναι 0030
Ο κωδικός για Ισραήλ είναι 00972

ΝΟΜΙΣΜΑ

    Το νόμισμα τους είναι το Σεκελ (NIS) – την ισοτιμία με το ευρώ δείτε την , την εποχή που θα επισκεφτείτε το Ισραήλ.

ΓΛΩΣΣΑ

     Η επίσημη γλώσσα είναι τα εβραϊκά, μια γλώσσα σημιτικής καταγωγής με μεγάλη ιστορία. Τα αγγλικά είναι μια γλώσσα όπου είναι σε ευρεία χρήση σε όλες τις περιοχές.

Παλαιά πόλη-Ιεροσόλυμα

      Όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο αναχώρησης σας ,θα περάσετε από έλεγχο και συνέντευξη από την ασφάλεια του Ισραήλ. Είναι κάτι που γίνετε για το καλό σας και πρέπει να πείτε την αλήθεια σε αυτά που θα σας ρωτήσουν. Όσο χαζές και να σας φανούν οι ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν πρέπει να απαντήσετε διότι έχουν τον λόγο τους που σας ρωτούν αυτά τα πράγματα.

      Αυτά είναι για  την περίοδο προ του ταξιδιού, στην συνέχεια θα αναφέρω  κάθε πόλη ξεχωριστά, σε κάθε προσκύνημα με τις ανάλογες φωτογραφίες αλλά και βίντεο της περιοχής.

Παλιά πόλη - Ιεροσόλυμα
Για Ιεροσόλυμα -Ναός Αναστάσεως πάτησε εδω

 
Για Ιεροσόλυμα (Πραιτώριο - Οδός Μαρτυρίου) πάτησε εδω