Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

TIVOLI - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Κοπεγχάγη - Tivoli

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

COPENHAGEN - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Den lille Havfrue

    Η Κοπεγχάγη είναι η Πρωτεύουσα της Δανίας με 1.100.000 κατοίκους  αλλά και η διεθνείς πρωτεύουσα των παραμυθιών λόγω του Hans Christian Andersen .Μια πόλη όπου είναι γνωστή για τα κάστρα της με την μπαρόκ διακόσμηση τους, τα πάρκα με τις λιμνούλες  αλλά και το άγαλμα της γοργόνας όπου είναι και το σύμβολο της πόλης. Μουσεία, εκκλησίες ,αγάλματα και πολλά άλλα κτήρια είναι αυτά τα οποία θα σας τραβήξουν την προσοχή κάνοντας την βόλτα σας στο κέντρο της πόλης. Καλό θα είναι να έχετε και μια ομπρέλα μαζί σας διότι δεν είναι λίγες οι μέρες ακόμα και το καλοκαίρι όπου μπορείτε να συναντήσετε βροχή. Εάν αποφασίσατε να ταξιδέψετε στην Κοπεγχάγη πάρτε ένα χάρτη και σημειώστε τα μέρη τα οποία θέλετε να επισκεφτείτε ,μόλις το κάνετε αυτό, ορίστε τις διαδρομές που θα ακολουθήσετε  για να δείτε αυτά τα οποία  θέλετε να επισκεφτείτε με την σειρά την οποία σας βολεύει ώστε να μην χάνετε χρόνο στις μετακινήσεις σας. Τα περισσότερα αξιοθέατα είναι μέσα στην πόλη και με ένα καλό προγραμματισμό-προσανατολισμό θεωρώ ότι είναι εύκολο να τα δείτε όλα με τα πόδια αλλά και με τέτοια σειρά η οποία δεν θα σας κουράσει καθόλου διότι θα διαπιστώσετε από τον χάρτη ότι όλα τα αξιοθέατα έχουν μια συνέχεια η οποία σας ορίζει από μόνη της την διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

Σταθμος Τρένων στην Κοπεγχαγη

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ- ΠΩΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΤΕ

    Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης ονομάζεται Kastrup και με το τρένο το οποίο μπορείτε να το πάρετε μέσα από το αεροδρόμιο σε  περίπου 15 λεπτά φτάνετε στο κέντρο της πόλης. Τα δρομολόγια του τρένου  είναι πολύ συχνά , δεν χρειάζεται να έχετε άγχος, αφού πάρετε τις βαλίτσες σας ακριβός δίπλα είναι ο χώρος για τα εισιτήρια για το τρένο. Προσοχή σε ποιο τρένο θα πάρετε μην βρεθείτε στη Σουηδία…….Εδώ είναι η σελίδα με τα δρομολόγια  http://www.sj.se/


Κοπεγχαγη - Copenhagen


ΝΟΜΙΣΜΑ

    Η Δανία έχει ως επίσημο νόμισμα την Δανική κορώνα αλλά μπορείτε να πληρώσετε σε κάποια καταστήματα και με ευρώ. 

ΩΡΑ

     Η Δανία  είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα.

 Radthus - Δημαρχείο

ΓΛΩΣΣΑ

    Δανική  αλλά φυσικά με τα Αγγλικά μπορείτε να συνεννοηθείτε άνετα.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ

     Για να καλέσετε από την Δανία  στην Ελλάδα : 0030


Borsen - Διπλα στο Christianborg

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

     Αυτό που ξεχωρίζει στην Δανία γενικά είναι τα κάστρα και τα παλάτια της κάτι το οποίο οφείλετε στο ότι η Δανία είναι από τις χώρες με την παλαιότερη μοναρχία. Εδώ  , θα αναφερθώ στα κάστρα  - παλάτια που βρίσκονται στην Κοπεγχάγη.


 Amalienborg Palace

ΠΑΛΑΤΙ  AMALIENBORG

    Βρίσκετε σε κεντρικό σημείο της πόλης και είναι η βασιλική κατοικία. Το παλάτι αποτελείτε από 4 κτήρια σε ρυθμό ροκοκό ενώ στο μέσο των κτηρίων υπάρχει μια κυκλική πλατεία στην οποία  μαζεύετε ο κόσμος  για τον χαιρετισμό της Βασίλισσας σε διάφορες περιστάσεις και γιορτές .Μπροστά από το παλάτι και κοντά στο κανάλι βρίσκετε ο δημόσιος κήπος του Amalienborg.Το παλάτι παλιότερα ήταν κατοικία ευγενών το οποίο το πρόσφεραν στην βασιλική οικογένεια για το λόγω του ότι η βασιλική κατοικία όπου  ήταν το Christianborg κάηκε ολοκληρωτικά. Το παλάτι φυλάσσετε από την βασιλική φρουρά η οποία φοράει τις  παραδοσιακές στολές  και νυχθημερόν φυλάει το παλάτι.

 Christiansborg Palace
  
ΠΑΛΑΤΙ CHRISTIANBORG

     Το παλάτι αυτό κτίστηκε το 1745 και ήταν η κατοικία της βασιλικής οικογένειας μέχρι το 1794 που κάηκε .Η βασιλική οικογένεια μεταφέρθηκε όπως είπα παραπάνω στο παλάτι Amalienborg  και στο κτήριο αυτό σήμερα στεγάζεται η βουλή των Δανών και ονομάζετε Folketinget. Τις Κυριακές είναι ανοιχτό για τους τουρίστες. Το παλάτι βρίσκετε στο κέντρο της πόλης σε απόσταση το πολύ 10 λεπτών από τον σταθμό των τρένων.

 Rosenborg Slot

ΚΑΣΤΡΟ ROSENBORG

    Το κάστρο αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ( στάση Nørreport) και είναι ένα κτίσμα το οποίο ολοκληρώθηκε το 1634 το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως θερινή κατοικία του Christian IV.Είναι ένα κτίσμα αναγεννησιακού στυλ το οποίο μπορείτε να το επισκεφτείτε και να δείτε τους 3 ορόφους του οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με αντικείμενα – συλλογές από δανέζικα κάστρα. Στο υπόγειο του κάστρου μπορείτε να δείτε χρυσά κοσμήματα ,Δανέζικα στέμματα, σπαθιά, όπλα. κ.α. .

Rosenborg Slot - Εσωτερικό Κάστρου (3 όροφος)

 Rosenborg Slot - Υπόγειο Κάστρου - Δανέζικα στέματα

     Δίπλα στο κάστρο θα δείτε το κτήριο όπου στεγάζει την βασιλική φρουρά ενώ γύρω από το κάστρο θα δείτε ένα υπέροχο κήπο γεμάτο δέντρα , τουρίστες αλλά και Δανούς ξαπλωμένους στο γρασίδι να κάνουν ηλιοθεραπεία. Τα μουσεία  του κάστρου κλείνουν στις 17.00  η ώρα το καλοκαίρι και η τιμή του εισιτηρίου για να επισκεφτείτε  το κάστρο και το υπόγειο με τα κοσμήματα είναι 75 κορώνες Δανίας.

Rosenborg Slot - Κήπος κάστρου

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

   Η επίσημη θρησκεία της Δανία είναι ο προτεσταντισμός όπου επηρεάστηκε από τον Λούθηρο το 1520.Η εκκλησία ονομάζεται Folkekirken όπου σημαίνει’’ εκκλησία του λαού’’

Εσωτερικό ναού - Christiansborg Palace Kirke

CHRISTIANSBORG PALACE KIRKΕ

  Είναι ο ναός του παλατιού Christianborg ο οποίος ναός καταστράφηκε το 1992 από ρουκέτα και μετά ξαναχτίστηκε όπως το βλέπουμε στην σημερινή μορφή του στην παραπάνω φωτογραφία. Στο εσωτερικό του ναού θα δείτε φωτογραφίες από την καταστροφή που υπέστη ο ναός από την ρουκέτα. Ο ναός βρίσκεται δίπλα στο παλάτι.


VOR FRELSERS KIRKE- ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

   Ένας ναός του 17 αιώνος ο οποίος ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ναούς στο ότι μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο του ναού ο οποίος έχει εξωτερική σκάλα όπου μπορείτε να δείτε ολόκληρο το κέντρο της Κοπεγχάγης. Ο πύργος έχει μια ιδιαιτερότητα η οποία ήταν η αφορμή για την αυτοκτονία του αρχιτέκτονα , η σκάλες είναι ανάποδες απ ότι τις έχουμε συνηθίσει. Η τιμή εισόδου για να ανεβείτε στον πύργο είναι 30 κορώνες (για τους μεγάλους) όπου ανεβαίνοντας  την εσωτερική ξύλινη σκάλα του πύργου θα δείτε καμπάνες αλλά και τον μηχανισμό του ρολογιού μετά θα βγείτε στην εξωτερική σκάλα όπου θα απολαύσετε την θεά της Κοπεγχάγης. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι την χρυσή μπάλα που βλέπετε ψηλά στο σταυρό .Αν έχει αέρα θα αισθανθείτε ότι κουνάει λίγο.. δεν ξέρω αν ήταν η ιδέα μου ότι κουνούσε ή κουνούσε πραγματικά….όποιος ανέβει ας μου πει την γνώμη του…..Ο ναός βρίσκεται κοντά στο Christianborg στην δεξιά πλευρά αφού βγείτε από το παλάτι  και αφού περάσετε στην απέναντι πλευρά του καναλιού….αν γυρίσετε το κεφάλι σας θα δείτε να φαίνετε ο πύργος του ναού.

Vor Frelsers Kirke- Ναός Σωτήρος ( η θέα απο τον πύργο του ναού)

Καθεδρικος Ναός

VAR FRUE KIRKEΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ

   Ένας τεράστιος ναός ο οποίος είναι γνωστός για την εσωτερική του διακόσμηση αλλά και για το άγαλμα του Χριστού Thorvaldsen.Στον ναό αυτό έγινε ο γάμος του διαδόχου ενώ η βασιλική οικογένεια έχει δικό της χώρο μέσα στον ναό για την παρακολούθηση των τελετών. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στον σταθμό Norreport.

Marmorkirken

MARMORKIRKEN – FREDERIKSKIRKE

    Τον ναό αυτό θα τον συναντήσετε με δυο ονομασίες Marmorkirken και  Frederikskirke. Περίπου 150 χρόνια χτιζόταν ο ναός αφού το χτίσιμο του ξεκίνησε το 1740 και τελείωσε το 1894.Ο ναός είναι κυκλικός, με ένα τεράστιο θόλο ο οποίος στηρίζεται σε 12 κολώνες και είναι 31 μέτρα ενώ στο εσωτερικό του ναού θα θαυμάσετε τις ζωγραφιές οι οποίες υπάρχουν .Ο ναός βρίσκεται δίπλα στο Amalienborg και είναι ακριβώς απέναντι από την κυκλική πλατεία του Amalienborg.

Marmorkirken - Εσωτερικό Ναού

      Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες από ναούς που θα συναντήσετε στην βόλτα σας στο κέντρο της πόλης τις οποίες παραθέτω απλά για να πάρετε μια ιδέα από την τεχνοτροπία που έχουν οι ναοί τους.

 Holmens Church - Ο ναός βρίσκεται απέναντι απο το Christianborg Palace

 Cristians Church - Ο ναός βρίσκεται κοντά στον ναό του Σωτήρος δίπλα στο κανάλι.

 Skt.Alban Church - Ο ναός βρίσκεται δίπλα στο συντριβάνη Gefion

 Garnison Kirken

 Gustavs Kyrka- Ο ναός βρίσκεται δίπλα στο Kastellet

Reformert Kirke

ΜΟΥΣΕΙΑ


     Όπως κάθε πρωτεύουσα έτσι και η Κοπεγχάγη έχει τα δικά της μουσεία τα οποία ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας μπορείτε να επιλέξετε τι θα επισκεφτείτε. Θα αναφέρω μερικά απλά ονομαστικά.

Ny Carlsberg Glyptotek

Εθνικό Μουσείο

      Το εθνικό μουσείο βρίσκεται σχετικά κοντά στο σταθμό των τρένων( κοντά στο Christianborg) και είναι ένα μουσείου το οποίο πραγματεύεται την ιστορία της Δανίας αλλά υπάρχουν και ευρήματα ελληνικά και αιγυπτιακά.

Το Μουσείο των Vikings

       Το Vikingeskibs Museet βρίσκεται στο Roskilde μια περιοχή στα δυτικά της Κοπεγχάγης η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 λεπτών με το τρένο από τον σταθμό της Κοπεγχάγης.Σ αυτό το μουσείο δεν τα καταφέραμε να πάμε και δεν μπορώ να πω περισσότερα , απλά παραθέτω της σελίδα του Μουσείου  www.vikingeskibsmuseet.dk

 Statens Museum for Kunst


Ny Carlsberg Glyptotek

Statens Museum for Kunst

Geologisk Museum

Museum of Art  & Design

Danish Jewish Museum

Statens Museum for Kunst - The Royal Cast Collection  ( στον κήπο του Amalienborg)

Post Tele Museum - Βρίσκεται στα αρστερα της οδου Stroget προς το καστρο Rosenborg

Museum of Copenhagen - Vesterbrogade

 KASTELLET

      Είναι ένα δημόσιο πάρκο σε αντίθεση με τα παλιά χρόνια όπου στέγαζε πολλές στρατιωτικές δραστηριότητες. Είναι  σε σχήμα πενταγώνου με προμαχώνες και στο εσωτερικό του θα δείτε μια εκκλησία στο κέντρο ,έναν ανεμόμυλο και μια σειρά από κτίρια  κοντά στην  εκκλησία. Είναι μια ιστορική τοποθεσία για τους Δανούς.

Kastellet - Ναός

ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ – THE LITTLE MERMAID
     Είναι το άγαλμα της γοργόνας , το σύμβολο της Κοπεγχάγης το οποίο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι από όπου φεύγουν τα κρουαζιερόπλοια. Είναι ένα άγαλμα από μπρούτζο σε φυσικό μέγεθος παρμένο από τo παραμύθι του C.Antersen.Το άγαλμα βρίσκετε πάνω σ ένα βράχο δίπλα στην ακτή Langelinie και είναι έργο του Δανού δημιουργού  Edward Eriksen το οποίο φιλοτέχνησε το 1913.Μόλις φτάσετε θα δείτε κόσμο να βγαίνει φωτογραφίες και να προσπαθεί να σκαρφαλώσει πάνω στην γοργόνα….αν πάτε να το κάνετε κι εσείς προσοχή στα βράχια τα οποία γλιστράνε.. υπάρχει περίπτωση να γλιστρήσετε και να βρεθείτε μέσα στο νερό και δεν είναι ότι καλύτερο να κυκλοφορείς με βρεγμένα παπούτσια ή με βρεγμένα ρούχα…..Το άγαλμα βρίσκεται κοντά στο Kastellet.
Μικρή Γοργόνα -  The little mermaid

GEFION

    Το σιντριβάνι Gefion βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του Kastellet (από την δεξιά πλευρά). Είναι δημιούργημα του Anders Bundgrård (1908) και εικονίζει την Θεά Gefion μαζί με τους 4 γιούς της τους οποίους όπως θα δείτε τους έχει μεταμορφώσει σε βόδια για το λόγω του ότι ο Βασιλιάς της Σουηδίας  Gylfe της είπε ότι μπορεί να πάρει όση γη θα μπορέσει να κουβαλήσει με ένα αλέτρι σε μια μέρα. Το σήκωμα της γης δημιούργησε μια λίμνη και μέσα στην λίμνη αυτή υπάρχει ένα νησί το οποίο αποτελείτε από την γη την οποία σήκωσε ,αυτή  είναι η Ζηλανδία στην οποία είναι η Κοπεγχάγη.

The Gefion Fountain

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

      Στην Κοπεγχάγη υπάρχουν πολλά πάρκα και κήποι για να κάνετε την βόλτα σας και να δείτε τους Δανούς να κάνουν ηλιοθεραπεία,πικ νικ κ.α…ο Βοτανικός Κήπος είναι ένα πιο ήσυχο πάρκο το οποίο έχει και άλλο ενδιαφέρον από την άποψη του ότι υπάρχουν πολλά φυτά τα οποία μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε. Τα φυτά που θα δείτε στους εξωτερικούς χώρους είναι τα φυτά τα οποία αντέχουν το κλίμα της Δανίας ενώ τα υπόλοιπα που θα δείτε στους εσωτερικούς χώρους και στα θερμοκήπια είναι φυτά τα οποία θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα .Ο κήπος άνοιγε το πρωί και κλείνει στης 18.00.Τα φυτά που βρίσκονται στους εσωτερικούς χώρους μπορείτε να τα επισκεφτείτε από τις 10.00 μέχρι τις 15.00.

Βοτανικός Κήπος - Botanisk Have

 Botanisk Have


       Για παιδιά αλλά και για μεγάλους υπάρχουν το Λούνα παρκ Tivoli (95 κορώνες η είσοδο και 195 κορώνες για το λουράκι το οποίο σας επιτρέπει να μπείτε σε όλα τα παιχνίδια) το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ο ζωολογικός κήπος ο οποίος βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης – κοντά στο frederiksberg και το Ενυδρείο της Δανίας Danmarks Akvarium το οποίο βρίσκεται σε προάστιο της πόλης στο Charlottenlund.

Είσοδος Tivoli

ZOO


     Τις πιο γνωστές περιοχές για της βόλτες σας  και τα ψώνια σας τις παραθέτω σε φωτογραφίες για να έχετε μια ιδέα παραπάνω από το μια ονομασία απλά γραμμένη εδώ.

 Nyhavn

   Εάν έχετε χρόνο μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Frederiksberg slot,το παλάτι Fredensborg το οποίο βρίσκεται σε προάστιο της Κοπεγχάγης, το κάστρο Frederiksborg στην πόλη Hillerod και το κάστρο Kronborg στην πόλη Helsingor.

Φωτογραφίες από το ταξίδι μου στην Κοπεγχάγη τον Ιανουάριο του 2018

Αν θέλεις να δείς φωτογραφίες απο το TIVOLI πάτησε εδω

Αν θέλεις να δείς φωτογραφίες απο την Κοπεγχάγη πάτησε εδώ