Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

HALMSTAD , SWEDEN - ΧΑΛΜΣΤΑΝΤ ,ΣΟΥΗΔΙΑ

Halmstad

   Το Halmstad είναι μια πόλη η οποία βρίσκεται στις δυτικές σουηδικές ακτές  στην περιοχή Halland. Η πόλη αυτή βρίσκεται σε απόσταση 1 ώρας και ένα τέταρτο από το Γκετομποργκ και δυο ώρες και μισή περίπου  από το Μαλμε. Η πόλη έχει πληθυσμό 55.000 περίπου ,δυο παραλίες ,ένα πανεπιστήμιο και τον ποταμό Nissan που διασχίζει την πόλη. Από ιστορικής πλευράς ,μια σημαντική ημερομηνία για την πόλη αυτή είναι το 1619 όπου την χρόνια εκείνη, η πόλη υπέστη μια καταστροφική πυρκαγιά. Το Halmstad ήταν για πολλά χρόνια σε δανέζικη κυριαρχία  ενώ το 1645 με την συνθήκη της Brömsebro πέρασε για 30 χρόνια σε σουηδικά χέρια κάτι το οποίο οριστικοποιήθηκε το 1658 με την συνθήκη του Roskilde.

Halmstad

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

   Η πόλη έχει αεροδρόμιο αλλά χρησιμοποιείτε βασικά για εσωτερικές πτήσεις . Υπάρχουν οι εξής τρόποι για να μπορέσετε να φτάσετε στην πόλη αυτή. Πρώτον μπορείτε να πάρετε αεροπλάνο για Κοπεγχάγη και μετά να πάρετε το τρένο το οποίο το βρίσκετε στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και να φτάσετε στο Χαλμσταντ. Να έχετε υπόψη σας ότι το τρένο μπορεί να μην πηγαίνει απευθείας αλλά να κάνει στάση στο Μάλμε για να αλλάξει τρένο, πράγμα το οποίο σημαίνει να κοιτάξετε να πάρετε ένα τρένο που να πηγαίνει απευθείας στο Χαλμσταντ ώστε να μην μπερδευτείτε. Δεύτερον μπορείτε να πάτε αεροπορικός στο Γκετεμποργκ και από εκεί να πάρετε λεωφορείο για να κατεβείτε στο κέντρο της πόλης και μετά να πάρετε το τρένο ή το λεωφορείο ( οι σταθμοί είναι δίπλα) για να κατεβείτε στο Halmstad. Τρίτον μπορείτε να πάτε αεροπορικός είτε στην Κοπεγχάγη, είτε στο Γκετεμποργκ και ή στην Στοκχόλμη και από τα αεροδρόμια των πόλεων αυτών υπάρχουν εσωτερικές πτήσεις η οποίες σας πηγαίνουν στο αεροδρόμιο του Χάλμσταντ. Η τελευταία λύση δεν είναι τόσο οικονομική αλλά ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι πράττει. 

Halmstad - Σταθμός Λεωφορείον



ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 

Sankt Nikolai Kyrka



      Στην κεντρική πλατεία του Halmstad βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου. Η πρώτη αναφορά που βρίσκουμε για τον ναό μας πηγαίνει στο 1432.Ο ναός είναι ένα από τα κτήρια τα οποία σώθηκαν από την φωτιά του 1619 η οποία κατέστρεψε την πόλη. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες ο ναός έχει τρία κλίτη ,ενώ εξωτερικά έχουν τοποθετηθεί κόκκινα τούβλα. Η τελευταία εξωτερική ανακαίνιση του ναού έγινε μετά το μισό του 19 αιώνος η οποία και έφερε το ναό στην σημερινή του εμφάνιση. Εσωτερικά ο ναός ανακαινίστηκε λίγο αργότερα την περίοδο 1938-1941.Είναι ένας ναός ο οποίος διακρίνετε για τα βιτρό τα οποία έχει ,τα οποία είναι οχτώ μεγάλα παράθυρα τα οποία εικονίζουν παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Στην είσοδο του ναού θα δείτε την παλιά καμπάνα του ναού η οποία ζυγίζει 500 κιλά και είναι του 1667.Η καμπάνα αυτή χτυπούσε στον ναό μέχρι το 1940.Είχε αποφασιστεί τότε να την λιώσουν, όμως οι κάτοικοι της περιοχής δεν επέτρεψαν να γίνει αυτό. Ο ναός σύμφωνα με την ταμπέλα η οποία υπάρχει έξω από τον ναό είναι ανοιχτός από της 08.30 μέχρι της 15.00.

Sankt Nikolai Kyrka,Halmstad



Sankt Nikolai Kyrka,Halmstad - Εσωτερικό ναού



SNÖSTORPS KYRKA


    Ο ενοριακός ναός της περιοχής Snöstorp στο Halmstad είναι κτίσμα του 1880 και έργο του αρχιτέκτονα  Emil Victor Langlet ο οποίος έχει επηρεαστεί από τον βυζαντινό σχεδιασμό εκκλησιών. Στην θέση του  εξαγωνικού  αυτού  ναού υπήρχε ένας μεσαιωνικός ναός ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον St Olaf . Στο ναό υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι το οποίο χρησιμοποιείται για της καθημερινές ακολουθίες. Φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού δεν έχω διότι την ημέρα που επισκέφτηκα τον ναό ήταν κλειστός.


Snöstorps Kyrka

 Hallands Konstmuseum

   Το Hallands Konstmuseum βρίσκεται στο κέντρο του Halmstad κοντά στον ποταμό Nissan και στο πάρκο Norre Katts .Το μουσείο έχει μια εκτενή συλλογή έργων τέχνης με πίνακες ζωγραφικής και άλλα αντικείμενα μοντέρνας τέχνης. Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη και οι ώρες επίσκεψης του μουσείου είναι από Τρίτη μέχρι Κυριακή 12.00 με 16.00 και τις Τετάρτες 12.00 με 20.00.Τις Δευτέρες το μουσείο είναι κλειστό.

Hallands Konstmuseum

STORA TORG

   Με αυτό το όνομα συνηθίζετε στην Σουηδία να ονομάζουμε την μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Εδώ είναι το κέντρο του Halmstad και το κεντρικό σημείο της πλατείας είναι το σιντριβάνι με την Ευρώπη και τον ταύρο. Το σιντριβάνι είναι του 1926 και είναι έργο του Carl Milles.Ο ταύρος είναι ο Δίας ο οποίος κλέβει την πριγκίπισσα Ευρώπη.Γύρω από αυτούς βλέπουμε τέσσερις θεούς- τρίτωνες να προστατεύουν την Ευρώπη με τον Ταύρο.

Στην αριστερή πλευρά της πλατείας υπάρχει το κτίριο που στεγάζει το δημαρχείο της πόλης.Τις καθημερινές αλλά και τα Σάββατα, κατά την θερινή περίοδο ,στην πλατεία υπάρχει μια αγορά με φρούτα και ρούχα .

Stora torg 

   Στα πάρκα αλλά και στους δρόμους της πόλης μπορείτε να συναντήσετε πολλά έργα τέχνης .Θα αναφέρω όσα μπορώ να θυμηθώ από αυτά που είδα τις μέρες που ήμουν στην πόλη αυτή.

Kvinnohuvud

PICASSOPARKEN

 Στο Picassoparken το οποίο βρίσκετε στο κέντρο της πόλη και δίπλα στον ποταμό Nissan, μπορείτε να δείτε παρακάτω έργα τέχνης.

 1) Kvinnohuvud : Εικονίζει το κεφάλι της γυναίκας του Πικάσο, Jacqueline Roque και είναι 15 μέτρα. Το άγαλμα κατασκευάστηκε από την Carl Nesjar και βρίσκετε στο πάκο αυτό από το 1971.

2) Laxen går upp : O σολομός πάει πάνω ,είναι έργο του Walter Bengtsson το οποιο από το 1962 βρίσκετε σε αυτό το πάρκο.

Laxen går upp 

3) Förankrad farkost :  Ένα έργο  των  Ulla  και Gustav Kraitz.

4) Lyrträdet : Κατασκευασμένο από τον Axeli Wallenberg.Το Lyrträdet βρίσκετε ανάμεσα από τον ποταμό και το Kvinnohuvud από το 1994 ,ενώ το αντικείμενο αυτό είχε δωριθεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη στην πόλη το 1930.


NORRE KATTS PARK

   Το πάρκο αυτό βρίσκετε στο τέλος του κεντρικού δρόμου Storgatan .Θα δείτε μια μεγάλη πέτρινη πύλη όπου είναι η αρχή του πάρκου. Στα δεξιά της πύλης έχει μια σκάλα που μπορείτε να ανεβείτε και να δείτε ένα χώρο-πάρκο γκράφιτι. Στο πάρκο ακόμα μπορείτε να δείτε τα ακόλουθα έργα τέχνης.

1)Μετά το σιντριβάνι και στο μικρό λοφίσκο που υπάρχει μια καφετέρια κατά τους θερινούς μήνες,μπορείτε να δείτε την προτομή του Göran Hamman.

Göran Hamman

2) Söndrumsurnan : Είναι φτιαγμένο από τον  Ferdinand Boberg και από 1957 βρίσκετε στην θέση αυτή.

3) Flicka i balja : Το κορίτσι αυτό στην μπανιέρα είναι έργο της Lena Crongvist (2009).Είναι τοποθετημένο ανάμεσα σε δέντρα πάνω από συντριβάνι.Μετα το σιντριβάνι υπάρχουν σκαλάκια που οδηγούν στο πάνω μέρος του πάρκου. Αυτό το έργο βρίσκετε κοντά στην παιδική χαρά.

Flicka i balja

Neptunus - Storgatan – Norre port

  Ακριβώς δίπλα στην άποψη αυτή του Ποσειδώνα από τον Peter Mandl,βρίσκετε μια μικρότερη πλατεία που ονομάζετε Lilla torg όπου έχει το μαγαζί που βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.

Lilla torg


91 :an Karlsson 

  Στην κεντρική οδό Storgatan μπορείτε να δείτε το παρακάτω άγαλμα , 91 :an Karlsson το οποίο είναι έργο του Nils Egerbrandt και βρίσκετε στον δρόμο αυτό από το 1993.

Cyklisterna


Cyklisterna : Οι ποδηλάτες που βλέπετε είναι έργο της Annika Simonsson και βρίσκονται σε κεντρικό δρόμο που περπατούσα κάθε μέρα και δεν τον θυμάμαι για να τον γράψω…

GUNILLAPARKEN

  Το πάρκο βρίσκετε στην αριστερή πλευρά της πόλης και έχει πάρει το όνομα του,από το άγαλμα που βλέπετε στην φωτογραφία ,το οποίο δωρίθηκε το 1940.

Gunillaparken

STADSBIBLIOTEKET

Στην Σουηδία δίνουν μεγάλη σημασία στις βιβλιοθήκες τις οποίες και επισκέπτεται ο κόσμος ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Βιβλιοθήκη 








Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

GÖTEBORG, (ΣΟΥΗΔΙΑ) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Δημαρχείο









Καζίνο

 Kronhusbodarna


Ullevi

παλιό γήπεδο

Lorensbergs Teatern

To αγαλμα του Ποσειδώνα στο κέντρο της πόλης








Ναυτικο μουσείο









 Röhsska museet












Αυτό είναι το συμβολο της πόλης

Medicin historiska museet


Σταθμός τρένων

Εσωτερικο γερμανικού ναού


 maritimar

 maritimar

 maritimar

 maritimar

 maritimar