Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

TRIESTE –ΤΕΡΓΕΣΤΗ, ITALIA

Sala Comunale d'Arte – Piazza dell Unita d Italia
    
     Η Τεργέστη είναι μια πόλη της Ιταλίας με ιστορία την οποία μπορεί να θυμάστε από το σχολείο. Η πόλη άρχισε να χτίζεται το 177 π.Χ. ενώ το λιμάνι άρχισε να κατασκευάζετε την εποχή του Οκταβιανό Αυγούστου το 33 π.Χ. Η πόλη από το 1382 και για 500 χρόνια ήταν στα χέρια των Αυστριακών. Την περίοδο αυτή το λιμάνι της Τεργέστης ήταν το μεγαλύτερο της Αυστροουγγαρίας. Στα μισά του 18 αιώνος έχουμε μια κτηριακή ανάπτυξη στην πόλη αυτή για την οποία ευθύνεται η αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα της Αυστρίας. Το 1848 έχουμε την εξέγερση της Τεργέστης .Η ελληνική παρουσία στην πόλη αυτή εμφανίζεται τον 18 αιώνα. Αρχικά έχουμε ανθρώπους από τα Επτάνησα και αργότερα από νησιά του Αιγαίου, ήπειρο και Πελοπόννησο. Την περίοδο τη επανάστασης του 1821 οι έλληνες αυξήθηκαν σημαντικά .Από το 1782 υπάρχει η ελληνική κοινότητα στην πόλη αυτή κάτι το οποίο οδήγησε και στην δημιουργία των δυο ελληνικών εκκλησιών της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Νικολάου. Από την ιστορία δέσμης της Γ λυκείου μπορεί να θυμάστε την δράση της φιλικής εταιρίας και του Ρήγα Φεραίου στην πόλη αυτή κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης.



Αξιοθέατα

    Θα σας αναφέρω επιγραμματικά κάποια κτίρια και εκκλησίες της οποίες και επισκέφτηκα καθώς και μέσα από φωτογραφίες θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την εικόνα της πόλης αυτής. Τα σημαντικότερα κτίρια-εκκλησίες βρίσκονται ουσιαστικά σε 3 δρόμους στο κέντρο της πόλης. Μπορείτε απλά να περπατήσετε και να δείτε τα κτήρια τα οποία χαρακτηρίζουν την πόλη αυτή. Ένας από τους δρόμους τους οποίους πρέπει να περπατήσετε είναι ο παραλιακός στον οποία βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ,μετά θα πάτε στην πολλή γνωστή κεντρική  πλατεία Plazza unita d italia και πίσω από το ρολόι μέσα από στενά στα οποία θα δείτε δυο ναούς εκεί θα βγείτε στον δρόμο corso στον οποίο και υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα κτήρια. Αν πάρετε ένα τουριστικό χάρτη από αυτά που δίνουν τα ξενοδοχεία θα τα βρείτε όλα πολύ εύκολα. Οι εκκλησίες βρίσκονται σε στενάκια στους δρόμους αυτούς.


   Αν έρχεστε οδικός και έχετε χρόνο καλό είναι να σταματήσετε στο χωριό Duino οπού θα δείτε ένα μεσαιωνικό κάστρο το οποίο εμείς δεν μπορέσαμε να δούμε διότι είχε σκοτεινιάσει όταν περνούσαμε για να πάμε στην Τεργέστη. Μείναμε πολλές ώρες στην Βενετία και βγήκαμε εκτός προγράμματος. Η Βενετία δεν είναι μια πόλη που την προσπερνάς εύκολα. Αν μπεις μέσα στα στενάκια είναι δύσκολο να βρεις την άκρη για να επιστρέψεις πίσω. Είναι μια πόλη η οποία βουλιάζει όχι μόνο από τα  αλλά και από τον κόσμο. Θα γράψω κάποια άλλη στιγμή για την πόλη αυτή.

     Πληροφορίες για τα μουσεία και ότι άλλο θέλετε για την πόλη αυτή θα το βρείτε στην σελίδα www.comune.trieste.it .Θα αναφέρω ονομαστικά κάποια πράγματα τα οποία εγώ είδα στην πόλη αυτή κι εσείς μπορείτε να κάνετε την έρευνα σας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας. Αν έχει επισκεφτεί κάποιος την πόλη αυτή και γνωρίζει κάτι παραπάνω ας το συμπληρώσει στα σχόλια παρακάτω…


Chiesa di S.Antonio Taumaturgo-Piazza S.Antonio
Chiesa Greco – Orientale di S.Nicolo – Riva III Novembre,7

Chiesa Greco – Orientale di S.Nicolo – Riva III Novembre,7-εσωτερικό ναού

Chiesa Serbo – Ortodossa di S,Spiridone – Via S.Spiridione

Chiesa Serbo – Ortodossa di S,Spiridone – Via S.Spiridione

Chiesa Evangelica AugustanaLargo Panfili

The old Roman Theater, 1ου - 2ου αιώνα μ.Χ.

Tempio Israelitico,plazza Giotti

Κτηριο στην οδο via c.battist

 

  

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

SANKT NIKOLAI KYRKA ,HALMSTAD- ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,SWEDEN

Sankt Nikolai Kyrka,Halmstad

     Στην κεντρική πλατεία του Halmstad βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου. Η πρώτη αναφορά που βρίσκουμε για τον ναό μας πηγαίνει στο 1432.Ο ναός είναι ένα από τα κτήρια τα οποία σώθηκαν από την φωτιά του 1619 η οποία κατέστρεψε την πόλη. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες ο ναός έχει τρία κλίτη ,ενώ εξωτερικά έχουν τοποθετηθεί κόκκινα τούβλα. Η τελευταία εξωτερική ανακαίνιση του ναού έγινε μετά το μισό του 19 αιώνος η οποία και έφερε το ναό στην σημερινή του εμφάνιση. Εσωτερικά ο ναός ανακαινίστηκε λίγο αργότερα την περίοδο 1938-1941.Είναι ένας ναός ο οποίος διακρίνετε για τα βιτρό τα οποία έχει ,τα οποία είναι οχτώ μεγάλα παράθυρα τα οποία εικονίζουν παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Στην είσοδο του ναού θα δείτε την παλιά καμπάνα του ναού η οποία ζυγίζει 500 κιλά και είναι του 1667.Η καμπάνα αυτή χτυπούσε στον ναό μέχρι το 1940.Είχε αποφασιστεί τότε να την λιώσουν, όμως οι κάτοικοι της περιοχής δεν επέτρεψαν να γίνει αυτό. Ο ναός σύμφωνα με την ταμπέλα η οποία υπάρχει έξω από τον ναό είναι ανοιχτός από της 08.30 μέχρι της 15.00.

Sankt Nikolai Kyrka,Halmstad

Sankt Nikolai Kyrka,Halmstad

Sankt Nikolai Kyrka,Halmstad

Sankt Nikolai Kyrka,Halmstad

Sankt Nikolai Kyrka,Halmstad

Sankt Nikolai Kyrka,Halmstad

Sankt Nikolai Kyrka,Halmstad- Καμπανα του 1667

Sankt Nikolai Kyrka,Halmstad

Ιστορια για το ρολοι του ναού στα Σουηδικα

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

LAKE BOHINJ , SLOVENIA


lake Bohinj
   
  Η λίμνη Bohιnj βρίσκεται στην βορειοδυτική Σλοβενία και είναι μια κοιλάδα η οποία σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα κατοικείτε από την εποχή του χαλκού. Υπάρχουν πολλοί μύθοι οι οποία μιλούν για την λίμνη αυτή. Ένας από αυτούς αναφέρετε στον τρόπο τον οποίο ο θεός παρέδωσε την λίμνη αυτή στους ανθρώπους. Αφού ο θεός μοίρασε τον κόσμο όλο ,συνειδητοποίησε ότι είχε μείνει μια μικρή μερίδα ανθρώπων οι οποίοι ήταν σιωπηλοί, συνετοί και δεν φερόντουσαν όπως τους άλλους. Για να τους ανταμείψει ο θεός γι αυτή την συμπεριφορά αποφάσισε να τους δωρίσει την καλύτερη χώρα του κόσμου την οποία είχε κρατήσει για τον εαυτό του. Αυτή ονομάζετε Bohιnj.
    Ένας άλλος μύθος αναφέρετε στην γέφυρα η οποία υπάρχει εκεί δίπλα στην εκκλησία. Λέγεται ότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φτιάξουν την γέφυρα και τους υποσχέθηκε ο διάβολος να τους βοηθήσει με την συμφωνία ότι ο πρώτος που θα περνούσε την γέφυρα θα ανήκε ολοκληρωτικά σε αυτόν. Οι άνθρωποι κράτησαν την συμφωνία αυτή με την διαφορά ότι ο πρώτος που πέρασε την γέφυρα δεν ήταν άνθρωπος αλλά ήταν σκύλος. Έτσι η ψυχή του σκύλου ανήκε τελικά σε αυτόν.
    Η λίμνη τα τελευταία χρόνια έχει και περισσότερους τουρίστες  όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Αρκετός είναι ο κόσμος ο οποίος κανονίζει μια  μονοήμερη εκδρομή στην λίμνη αυτή. Το καλοκαίρι κολυμπάει στην λίμνη, κάνει θαλάσσια σπορ ενώ όλους τους μήνες του χρόνου θα έλεγα ότι θα βρείτε και τα ανάλογα σπορ της εποχής.

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

PREDJAMA CASTLE ,SLOBENIA


Predjama Castle
   
 Το κάστρο Predjama είναι ένα αναγεννησιακό κάστρο του 11 αιώνος το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά. Το κάστρο αυτό βρίσκεται στην νοτιοδυτική Σλοβενία και βρίσκεται  11 χιλιόμετρα περίπου από την Postijna.Το κάστρο χτίστηκε από τον Aquileia σε γοτθικό ρυθμό ενώ η πρώτη αναφορά που βρίσκουμε για το κάστρο είναι το 1274 όπου αναφέρετε το κάστρο με το γερμανικό όνομα Luegg.
    Το κάστρο είναι γνωστό ως έδρα του ιππότη Erazem Lueger.Erazem ήταν ο ιδιοκτήτης του κάστρου και πίσω από το όνομα αυτό υπάρχει ένας θρύλος ο οποίος μας μεταφέρει στον 15 αιώνα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ο Erazem  σκότωσε τον διοικητή  του αυτοκρατορικού στρατού επειδή είχε προσβάλει την τιμή ενός νεκρού του φίλου. Αυτό το γεγονός ήταν η αιτία να ξεκινήσει η αντιπαλότητα του Erazem με την οικογένεια των Αψβούργων. Ο Erazem συμμάχησε με τον Ούγγρο βασιλιά Matthias και άρχισαν επίθεση κατά των Αψβούργων. Ο κυβερνήτης της Τεργέστης ήταν αυτός που ανέλαβε να κυνηγήσει τον Erazem τον οποίο και κατάφερε να σκοτώσει όταν τον πρόδωσε ένας από τους άντρες του.
    Επί ένα χρόνο και μια ημέρα προσπαθούσαν να πιάσουν τον Erazem ο οποίος ήταν κλεισμένος μέσα σε αυτό το κάστρο – οχυρό. Ο Erazem είχε τις προμήθειες τους από θέμα φαγητού οι οποίες έρχονταν μέσο ενός μυστικού τούνελ όπου συνδεόταν  με το κοντινό χωριό. Αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στους στρατιώτες ήταν τα κεράσια τα οποία είχε ο ιππότης μέσα στο κάστρο. Οι στρατιώτες όμως βρήκαν την άκρη. Δωροδόκησαν ένας από τους υπηρέτες και μπόρεσαν να πιάσουν τον Erazem.Το μοναδικό απόρθητο σημείο στο κάστρο ήταν το παράθυρο της τουαλέτας. Μετά από τόσα κεράσια και  κρασί ο ιππότης έπρεπε να πάει στην τουαλέτα. Ο υπηρέτης έστειλε σήμα με μια σημαία στους στρατιώτες και μια κανονιά που εκτοξεύτηκε προς την τουαλέτα του κάστρου έπιασαν τον ιππότη κυριολεκτικά με τα σώβρακα. Μετά από αυτό έρχεται η πολιορκία του κάστρου όπου τα ερείπια αυτού θα πάρει η οικογένεια Oberburg. Το 1511 η οικογένεια Purgstall αναλαμβάνει να φτιάξει το κάστρο το οποίο και καταστρέφεται από σεισμό. Το 1567 μισθώνετε το κάστρο στον Philipp von Cobenzl. Από το 1560 το κάστρο είναι ίδιο με την σημερινή του κατάσταση χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Το 1846 το κάστρο πουλήθηκε στην οικογένεια Windischgrätz.Μετά το τέλοςτου Β Παγκόσμιου πολέμου το κάστρο εθνικοποιείτε από τις γιουγκοσλαβικές αρχές και γίνεται  μουσείο.



Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

LAKE BLED , SLOVENIA - ΛΙΜΝΗ ΜΠΛΕΝΤ ,ΣΛΟΒΕΝΙΑ


Λίμνη Μπλέντ
    
   Η λίμνη Bled στην βορειοδυτική Σλοβενία συχνά αναφέρεται ως το μαργαριτάρι των Άλπεων . Πάνω από την Λίμνη μπορείτε να αντικρίσετε ένα κάστρο του 11 αιώνος το οποίο έχει πάρει το όνομα του από την λίμνη ,ενώ μέσα στην λίμνη θα δείτε ένα μικρό νησάκι στο οποίο υπάρχει ένα εκκλησάκι. Υπάρχει δρόμος όπου μπορείτε να περπατήσετε σε ορισμένα σημεία γύρω από την λίμνη και να δείτε την καταπληκτική φύση αλλά και το κάστρο από διάφορες πλευρές. Εάν θέλετε μπορείτε να πάρετε μια από τις βαρκούλες που υπάρχουν εκεί και να σας κάνουν μια βόλτα στην λίμνη και στο εκκλησάκι (Marienkirche )στο μικρό νησάκι στο μέσο της λίμνης. Στο νησάκι αυτό πριν χτιστή το εκκλησάκι προς τιμήν της παναγίας υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος σε μια σλαβική θεά του έρωτα και της γονιμότητας. Αν έρχεστε με αυτοκίνητο υπάρχει ένα παρκινγκ εκεί στο οποίο θα σας υποδείξουν οι άνθρωπο εκεί που φροντίζουν για την κίνηση των αυτοκινήτων.