Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ST.MARIENKIRCHE - BERLIN - ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


St.Marienkirche 
  
  Ο ναός αυτός είναι ένα από τα έξι μεσαιωνικά κτήρια στο κέντρο του Βερολίνου. Ο ναός της Μαρίας είναι ο παλαιότερος ενοριακός ναός σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν από το 1292.Ένα κτήριο με κόκκινο τούβλο σε γοτθικό στυλ το οποίο υπέστη καταστροφή στον πύργο μετά από πυρκαγιά τον 17 αιώνα ενώ στα τέλη του 18 αιώνα έχουμε μια ανακαίνιση του ναού από τον  Carl Cotthard Langhans σε νεογοτθικό στυλ. Στα τέλη του 19 αιώνα και την περίοδο 1893-1895 έχουμε μια ολική ανακαίνιση του ναού ενώ μερικά χρόνια αργότερα ο ναός θα χρειασθεί κι άλλη αποκατάσταση διότι και αυτό το κτήριο δεν γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Το κτήριο όμως αυτό παρόλο που βρισκόταν στο κέντρο του Βερολίνου ήταν από τις λίγες μεγάλες εκκλησίες η οποία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την λατρεία με τις ζημιές που προήλθαν από τις συμμαχικές δυνάμεις. Η σημερινή εικόνα του ναού είναι μετά από τις εργασίες αποκατάστασης που έγιναν το 1969-1970.Κάτι αξιοσημείωτο στον ναό αυτό είναι μια τοιχογραφία η οποία έχει 2 μέτρα ύψος και 22,6 μέτρα μήκος και εικονίζει τον χορό του θανάτου. Επειδή η κατάσταση της τοιχογραφίας δεν είναι και τόσο καλή προστατεύετε από τζάμι. Δεν μπόρεσα να δω περισσότερα πράγματα στο  εσωτερικό του ναού διότι την ημέρα που επισκεφτήκαμε τον ναό ήταν του Αγίου Νικολάου και είχε πάρα πολύ κόσμο διότι είχε ακολουθία.

St.Marienkirche - Εσωτερικό ναού 

St.Marienkirche - Εσωτερικό ναού 

St.Marienkirche - Εσωτερικό ναού 

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

BERLIN - ΒΕΡΟΛΙΝΟ , ΓΕΡΜΑΝΙΑ ( Ά ΜΕΡΟΣ)


   
   Πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκα κι εγώ το Βερολίνο. Είχα ακούσει και είχα διαβάσει διάφορα σχόλια για αυτή την πόλη. Κάποια ισχύουν κάποια όχι ή ίσως δεν πήγαμε εμείς στα κατάλληλα μέρη. Εμείς το επισκεφτήκαμε  μήνα Δεκέμβριο και ήταν όλες οι γνωστές πλατείες ντυμένες στα γιορτινά τους. Η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπερδεμένη με μυρωδιές από λουκάνικα και άλλα λαχταριστά φαγητά και γλυκά. Το Βερολίνο είναι μια πόλη που έχει περάσει πολλά στο παρελθόν αλλά η σημερινή της εικόνα κερδίζει πιστεύω τον επισκέπτη. Δεν ξέρω τι θα περιμένατε να δείτε εσείς σε μια πόλη για να εντυπωσιαστείτε εμένα πάντως με εντυπωσίασε το μουσείο Pergamon.Παρακάτω θα περιγράψω με συντομία αυτά τα οποία επισκεφτήκαμε ηθελημένα και άλλα τα οποία  απλά τα βρήκαμε στο δρόμο μας.

Αρχικά να πω ότι είναι ένας φθηνός προορισμός .Αν θέλει κάποιος μπορεί με λίγα λεφτά να επισκεφτεί την πόλη αυτή. Υπάρχουν εταιρίες χαμηλού κόστους που πηγαίνουν στο Βερολίνο από την Ελλάδα είτε από άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Schönefeld

Μεταφορά από αεροδρόμιο Schönefeld

   Για εσάς που το αεροπλάνο θα σας φέρει στο αεροδρόμιο Schönefeld ,να σας πω ότι είναι πολύ εύκολο να μεταβείτε στο κέντρο από το αεροδρόμιο αυτό. Μόλις βγείτε από το αεροδρόμιο ακολουθείτε το σύμβολο S που υπάρχει στις ενημερωτικές πινακίδες του αεροδρομίου. Μόλις βγείτε από το αεροδρόμιο πάτε λίγο αριστερά και μετά ευθεία και φτάσατε στις γραμμές του τρένου. Από τα αυτόματα μηχανήματα μπορείτε να βγάλετε ένα εισιτήριο και με 2.40 ευρώ να μεταβείτε στην πόλη. Οι γραμμές που πάνε στο κέντρο είναι το S-45,S-9.Μην ξεχάσετε από το αεροδρόμιο να πάρετε ένα χάρτη από το μέρος που έχει τα διαφημιστικά φυλλάδια. Υπάρχουν δωρεάν χάρτες εάν ψάξετε καλά. Μέσα από τον χάρτη μπορείτε να δείτε ποια στάση σας βολεύει να κατεβείτε ώστε να αλλάξετε γραμμή του τρένου ή να περπατήσετε μέχρι το ξενοδοχείο σας. Εάν το μελετήσετε λίγο πριν φτάσετε εκεί μέσα από τους χάρτες του  google όλα θα γίνουν ευκολότερα.

Βερολίνο

Μετακίνηση μέσα στην πόλη

    Όσον αφορά τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη ,υπάρχει το μετρό U τα τρένα S, λεωφορεία και τραμ. Αυτά (U,S) είναι τα σύμβολα των γραμμών τα οποία θα τα βλέπεται παντού. Καλό θα είναι να μείνετε στο κέντρο ή τουλάχιστον να μείνετε σε μέρος που να έχει μια στάση σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο σας. Εμείς κινούμασταν με τα πόδια .Ο σχεδιασμός που είχα φτιάξει ήταν τέτοιος ο οποίος μας ανάγκαζε να πάμε με τα πόδια διότι οι δρόμοι που επέλεξα να κινηθούμε είχαν και κάτι να δούμε. Έτσι οι διαδρομές ήταν ευχάριστες και χωρίς ιδιαίτερη κούραση. Συνήθως στην επιστροφή μας χρησιμοποιούσαμε τα μέσα συγκοινωνίας ή αν θέλαμε να βγούμε το βράδυ και να πάμε σε κάποιο μέρος το οποίο ήταν μακριά από εκεί που μέναμε. Από τον τρόπο που θα δείτε το πως αναφέρω τα κτίρια τα οποία επισκεφτήκαμε  θα καταλάβετε και σε ποιους δρόμους κυρίως κινηθήκαμε. Αν θέλετε υπάρχει κάρτα - η οποία δεν θυμάμαι πόσο κοστίζει- όπου μπορείτε να κινηθείτε με αυτή. Αν δεν το έχετε το περπάτημα και κουράζεστε εύκολα εννοείτε ότι συμφέρει να πάρετε μια κάρτα από το να πληρώνετε συνέχεια εισιτήρια. Αυτά είναι θέματα που τα ρυθμίζει ο καθένας ανάλογα με τον εαυτό του. Εάν θέλετε μπορείτε να νοικιάστε ποδήλατο και να κινήστε με εκείνο μέσα στην πόλη. Υπάρχουν παντού ποδηλατοδρόμοι οι οποίοι είναι πάνω στο πεζοδρόμιο κάτι το οποίο εμένα δεν μου άρεσε, ίσως επειδή έχω συνηθίσει τους ποδηλατοδρόμους  δίπλα στους δρόμους και όχι πάνω στο πεζοδρόμιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχετε όταν περπατάτε πάνω στο πεζοδρόμιο και να μην πατάτε πάνω στους ποδηλατοδρόμους και σας έρθει κανένα  ποδήλατο από εκεί που δεν το περιμένετε. Ποδήλατο μπορείτε να νοικιάσετε μέσω του ξενοδοχείου σας αλλά και από μαγαζάκια τα οποία θα συναντήσετε στην πόλη. Οι τιμές περίπου για τα ποδήλατα είναι : Για δύο ώρες 4.ευρώ ,για μια μέρα 12 ευρώ και για δεύτερη συνεχόμενη μέρα 10 ευρώ. Αυτές είναι οι τιμές που είδα σε κάποιο σημείο της πόλης της οποίες και δεν σύγκρινα με άλλο σημείο διότι εμείς δεν νοικιάσαμε ποδήλατο. Κάτι ακόμα το οποίο μπορεί να μην γνωρίζεται και είναι καλό να επισημάνω είναι ότι τα νούμερα που υπάρχουν σε κάθε οδό-τα νούμερα που αριθμούν τα κτίρια- δεν είναι μονά και ζυγά όπως είναι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα μπορεί από το 1 μέχρι το 20 να είναι στον δεξιό δρόμο και το 20 μέχρι το 40 να είναι στον αριστερό δρόμο. Επίσης ένας δρόμος ο οποίος έχει μια ονομασία δεν σημαίνει πάντα ότι σε όλο τον δρόμο θα έχει το ίδιο όνομα. Σε κάποιους κεντρικούς δρόμους μετά από κάποιο σημείο αλλάζει το όνομα του δρόμου.Να συμβουλεύεστε πάντα τον χάρτη που θα έχετε μαζί σας και τις βραδινές ώρες καλό είναι να μην γυρνάτε με τον χάρτη στο χέρι για να μην φαίνεται ότι είστε τουρίστες διότι ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  Σύμφωνα με τους τουριστικούς χάρτες που έχω από το Βερολίνο θα προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη περιγραφή αυτών των οποίων προτείνει ως αξιοθέατα. Το Βερολίνο έχει πολλά μουσεία από τα οποία θα αναφέρω τα σημαντικότερα που προτείνει ο χάρτης. Οι συνοικίες οι οποίες αποτελούν το κέντρο τις πόλης είναι Mitte,Charlottenburg,Friedrichshain,Kreuzberg,Prenzlauer Berg και Schoneberg.Θα ξεκινήσω από δεξιά προς τα αριστερά όπως κρατάμε τον χάρτη του κέντρου του Βερολίνου.

Molecule Man

   Κοντά στην στάση του S Treptower Park και στην πλευρά που είναι ο ποταμός spree βρίσκεται το Molecule Man.Έχει ύψος 30 μέτρων και είναι σχεδιασμένο από τον αμερικανό γλύπτη Jonathan Borofsky.Το μεταλλικό αυτό γλυπτό εικονίζει 3 άνδρες  μόρια και θέλει να δείξει ότι ο άνθρωπος υπάρχει σε ένα κόσμο όπου ο στόχος είναι η ενότητα του κόσμου. Το γλυπτό αυτό βρίσκετε σε ένα σημείο το οποίο είναι τα σύνορα για 3 συνοικίες και 2 νομούς.

Molecule Man

Oberbaumbrücke

   Αν συνεχίσετε την πορεία σας προς τα αριστερά κοντά στο ποτάμι θα συναντήσετε την γέφυρα oberbaumbrücke η οποία βρίσκετε κοντά στην στάση U Schlesisches Tor.Αυτή η γέφυρα αντικατέστησε την παλιά ξύλινη γέφυρα που υπήρχε εκεί από το 1724.Λόγω του σιδηροδρομικού συρμού έπρεπε να γίνει μια νέα γέφυρα κι έτσι το 1895 φτιάχτηκε αυτή η διώροφη γέφυρα σε στυλ μεσαιωνικό θα λέγαμε λόγω των πύργων τον οποίον έχει. Η γέφυρα αυτή συνδέει τις περιοχές  Friedrichshain και Kreuzberg.Το 2004 η γέφυρα αυτή πρωταγωνίστησε (θα λέγαμε) σε μια ταινία του Χόλυγουντ με τίτλο "Ο Bourne Supremacy".

Oberbaumbrücke

   Εάν συνεχίσετε την πορεία σας στον δρόμο που βρίσκετε στην αριστερά πλευρά της στάσης U Schlesisches Tor και όπου λέγετε Skallitzer Strasse θα περάσετε μπροστά από τον ναό Emmaus Kirch. Της εκκλησίες της αναφέρω συνήθως για ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν να βλέπουν την εκκλησιαστική κουλτούρα και το στυλ των εκκλησιών του κάθε δόγματος.

St.Thomas Kirche

  Αριστερά και λίγο ψηλότερα από την εκκλησία Emmaus Kirche βρίσκετε μια πλατεία η οποία ονομάζετε Mariannen platz, σ αυτή την πράσινη πλατεία βρίσκετε ο ναός του Αγίου Θωμά. Να επισημάνω για όσους δεν έχουν καταλάβει ότι οι εκκλησίες που αναφέρω δεν είναι ορθόδοξες. Ο προτεσταντικός αυτός ναός είναι κτίσμα του 19 αιώνος (1865-1869) και στην εποχή του ήταν ο μεγαλύτερος θρησκευτικός χώρος ο οποίος είχε 3000 καθίσματα. Ο ναός είναι έργο του αρχιτέκτονα Friedrich Adler όπου μετά από το κτίσιμο αυτού του ναού έγινε γνωστός σε όλη την Γερμανία. Κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου και συγκεκριμένα 22 Νοεμβρίου του 1942 καταστράφηκαν τα βιτρό του ναού και η ανατολική στοά του ναού .Η ανοικοδόμηση του ναού έγινε κατά την περίοδο του 1956-1963 η οποία και έχει αλλάξει την αρχική εικόνα του ναού.


St.Thomas Kirche

 St Mickail

    Στον επόμενο αριστερό δρόμο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ. Αυτός ο καθολικός ναός είναι κτίσμα του 1851 και είναι ένα ακόμα ιστορικό μνημείο το οποίο βρίσκεται στα όρια των περιοχών Mitte και Kreuzberg.Ο ναός καταστράφηκε την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ξαναχτίστηκε.

 Katholische Kirche St.Michael
Alexander Platz

   Εάν συνεχίσετε αριστερά από τον Άγιο Μιχαήλ θα βγείτε στον κεντρικό δρόμο που λέγετε Helnrich Heine Strasse και λίγο πιο ψηλά στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η στάση U H.Heine Str.Αν συνεχίζετε να περπατάτε τον κεντρικό δρόμο προς τα επάνω θα βγείτε στην κεντρική πλατεία που ονομάζετε Alexander Platz.Εάν δεν θέλετε να περπατήσετε μπορείτε να πάρετε το μετρό και να κατεβείτε στην στάση Alexander Platz.Η πλατεία αυτή βρίσκετε στην συνοικία Mitte.Στην πλατεία αυτή μπορείτε να δείτε:
   α) Τον πύργο τηλεόρασης ο οποίος ονομάζετε Fernsehturm .Εάν θέλετε μπορείτε να περιμένετε στην ουρά  για να ανεβείτε με το ασανσέρ στον πύργο ο οποίος έχει και εστιατόριο. Αυτός ο τηλεοπτικός πύργος κτίστηκε μεταξύ του 1965 με 1969 αλλά επίσημη μέρα ολοκλήρωσης του θεωρείτε 3 Οκτωβρίου του 1969.Το κτήριο αυτό είναι το τέταρτο ψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη. Το αρχικό του ύψος ήταν 365 μέτρα αλλά με την κεραία που προστέθηκε το 1990 το ύψος αυξήθηκε στα 368 μέτρα. Επειδή φαντάζομαι θα αναρωτιέστε ποια είναι τα άλλα 3 ψηλότερα κτίρια στην Ευρώπη - όπως αναρωτήθηκα κι εγώ - θα σας πω ότι είναι ο πύργος Ostankino στην Μόσχα, ο πύργος τηλεόρασης στο Κίεβο και ο πύργος τηλεόρασης στην Ρήγα. Το εστιατόριο που υπάρχει επάνω περιστρέφεται μια φορά ανά μισή ώρα.

Fernsehturm

  β) Mπορείτε επίσης να δείτε το ρολόι του κόσμου που ονομάζετε Weltzeituhr.

Weltzeituhr


  γ) Λίγο πιο κάτω βρίσκετε το σιντριβάνι της Διεθνής φιλίας – Fountain of international Frendship.

    δ) Στα δεξιά της πλατείας βρίσκεται  το δημαρχείο – Rotes Rathaus.Αυτό το κτίριο με τα κόκκινα τουβλάκια χτίστηκε την περίοδο 1861 – 1869 από τον Herman Friedrich Waesemann.Το κτήριο αυτό αντικατέστησε πολλά μεμονωμένα κτήρια τα οποία υπήρχαν εκεί από την μεσαιωνική εποχή. Όπως θα έχετε καταλάβει και αυτό το κτήριο υπέστη πολλές ζημιές κατά την περίοδο του Β παγκοσμίου πολέμου οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν με τα αρχικά σχέδια  του κτηρίου το 1951 – 1956.

Rotes Rathaus-Alexander Platz

   ε) Απέναντι περίπου από το Rotes Rathaus βρίσκεται το σιντριβάνι με τον θεό Ποσειδώνα το οποίο ονομάζετε Neptunbrunnen ή να το πω απλά στα ελληνικά η κρήνη του Ποσειδώνα. Αυτή η κρήνη είναι κτίσμα του 1891 και σχεδιάστηκε από τον Reinhold Begas.Στο κέντρο βρίσκεται ο Ποσειδώνας και γύρω του τέσσερις γυναίκες οι οποίες εκπροσωπούν τους 4 βασικούς ποταμούς της Πρωσίας που είναι ο Έλβας, ο Ρήνος , ο Βιστούλας και ο Όντερ. Η διάμετρος του σιντριβανιού είναι στα 18 μέτρα ενώ το ύψος του είναι 10 μέτρα.

Neptunbrunnen

   ζ) Στα αριστερά από το σιντριβάνι  με τον Ποσειδώνα θα συναντήσετε την εκκλησία της Αγίας Μαρίας  St.Marienkirche .Ο ναός αυτός είναι ένα από τα έξι μεσαιωνικά κτήρια στο κέντρο του Βερολίνου. Ο ναός της Μαρίας είναι ο παλαιότερος ενοριακός ναός σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν από το 1292.Ένα κτήριο με κόκκινο τούβλο σε γοτθικό στυλ το οποίο υπέστη καταστροφή στον πύργο μετά από πυρκαγιά τον 17 αιώνα ενώ στα τέλη του 18 αιώνα έχουμε μια ανακαίνιση του ναού από τον  Carl Cotthard Langhans σε νεογοτθικό στυλ. Στα τέλη του 19 αιώνα και την περίοδο 1893-1895 έχουμε μια ολική ανακαίνιση του ναού ενώ μερικά χρόνια αργότερα ο ναός θα χρειασθεί κι άλλη αποκατάσταση διότι και αυτό το κτήριο δεν γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Το κτήριο όμως αυτό παρόλο που βρισκόταν στο κέντρο του Βερολίνου ήταν από τις λίγες μεγάλες εκκλησίες η οποία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την λατρεία με τις ζημιές που προήλθαν από τις συμμαχικές δυνάμεις. Η σημερινή εικόνα του ναού είναι μετά από τις εργασίες αποκατάστασης που έγιναν το 1969-1970.Κάτι αξιοσημείωτο στον ναό αυτό είναι μια τοιχογραφία η οποία έχει 2 μέτρα ύψος και 22,6 μέτρα μήκος και εικονίζει τον χορό του θανάτου. Επειδή η κατάσταση της τοιχογραφίας δεν είναι και τόσο καλή προστατεύετε από τζάμι. Δεν μπόρεσα να δω περισσότερα πράγματα στο  εσωτερικό του ναού διότι την ημέρα που επισκεφτήκαμε τον ναό ήταν του Αγίου Νικολάου και είχε πάρα πολύ κόσμο διότι είχε ακολουθία.

St.Marienkirche

   η) Απέναντι από το δημαρχείο στην γειτονιά που λέγετε Nikolaiviertel θα συναντήσετε μια εκκλησία-μουσείο με δύο ψηλούς πύργους όπου είναι η παλαιότερη εκκλησία του Βερολίνου όπου τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Ο ναός χτίστηκε μεταξύ του 1220 με 1230. Ο ναός αυτός από το 1539 έγινε προτεσταντικός (πριν ήταν ρωμαιοκαθολικός)  και 31 Οκτωβρίου του 1938 την ημέρα της μεταρρύθμισης ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ως ναός. Μετά δόθηκε στο κράτος το οποίο την χρησιμοποιούσε για εκδηλώσεις και συναυλίες. Κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου εννοείτε πως δεν την γλίτωσε και αυτός ο ναός από τους βομβαρδισμούς όπου από πυρκαγιά καταστράφηκαν οι δυο πύργοι και η οροφή του ναού. Το 1949 κατέρρευσαν οι θόλοι και οι βόρειοι πυλώνες του ναού . Σήμερα ο ναός μετά από την ανοικοδόμηση του χρησιμοποιείτε ως μουσείο και κάποιες φορές ως συναυλιακός χώρος. Στο ναό μέσα μπορείτε να δείτε πλάκες από παλιούς τάφους με επιγραφές και δύο βιτρίνες με εκκλησιαστικά σκεύη.  Εάν βρεθείτε παραμονή ή ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου η είσοδος του μουσείου-ναού είναι ελεύθερη. Εμείς επισκέφτηκα τον ναό παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου (5 Δεκεμβρίου ) και μας είπαν να περάσουμε χωρίς εισιτήριο.

Αγιος Νικόλαος
  
   θ) Εάν θελήσετε να κάνετε μια βόλτα στην περιοχή Friedrichshain ,μπορείτε να την ξεκινήσετε από την πλατεία αυτή παίρνοντας τον κεντρικό δρόμο δεξιά της πλατείας όπου ονομάζετε Karl Marx Allee.Αυτή η σοσιαλιστική οδός έχει χτιστεί μεταξύ του 1952 με 1960.Δεν έχω να πω τίποτα άλλο για τον δρόμο αυτό διότι τον περπατήσαμε λίγο στην αρχή του. Την επόμενη φορά που θα ξαναπάω στο Βερολίνο θα τον περπατήσω και θα έχω να πω περισσότερα για τα κτίρια του.

 Nikolaiviertel








Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

BERLIN CHRISTMAS MARKET - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    


    Μόλις χθες γύρισα από το γιορτινό Βερολίνο και είπα να καθίσω να γράψω μερικά πράγματα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τις οποίες μπορεί να συναντήσει κάποιος στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Το ονόμασα γιορτινό διότι σε αρκετά σημεία στην πόλη υπάρχουν χριστουγεννιάτικες αγορές η οποίες σου δημιουργούν μια ατμόσφαιρα πρώτα χριστουγεννιάτικη και μετά ένα γιορτινό ,εύθυμο πανηγύρι του οποίου δεν μπορείς να αντισταθείς. Πέρα από τον όμορφο χριστουγεννιάτικο στολισμό ,ένα άνθρωπος μπορεί να φάει από καταπληκτικά λουκάνικα ,σνίτσελ και διάφορα άλλα νόστιμα φαγητά όπου έφαγα και δεν μπορώ να περιγράψω. Εκτός από κρέπες (οι οποίες δεν μου άρεσαν και πολύ )ως προς το θέμα του γλυκού έχει πολλά τα οποία δυστυχώς δεν μπορώ να περιγράψω και δεν έβγαλα και φωτογραφίες για να σας τα δείξω. Κάποια είναι σαν μεγάλο μπισκότο με σοκολάτα με διάφορες γεύσεις μαρμελάδας ,με άσπρη σοκολάτα ,με ξηρούς καρπούς ….αρχίζω να αισθάνομαι σαν τον Γ. Κωνσταντίνου στην ελληνική ταινία που προσπαθούσε να περιγράψει το προφιτερόλ .Είμαι σίγουρος ότι κάτι θα βρείτε που να σας αρέσει. Εγώ πολλά από αυτά τα έπαιρνα το πρωί από τους φούρνους και γέμιζα τον σάκο μου να έχω να τρώω όλη την ημέρα. Οι τιμές σ αυτά ήταν μέχρι τα 2 ευρώ το πολύ. Ένα στρόγγυλο μπισκοτοειδές  με μαρμελάδα και σοκολάτα που πήρα από ένα φούρνο είχε 0.65 λεπτά. Ένα παρόμοιο αλλά μεγαλύτερο με άσπρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς από ένα εμπορικό το πήρα 1.60 και τέλος ένα υπέροχο σοκολατένιο άστρο έκανε 1.80.Τα χοντρά λουκάνικα με ψωμάκι τα έβρισκες συνήθως στα 2.50 αλλά το βρήκα και στα 3 ευρώ. Σνίτσελ σε ψωμάκι γύρω στα 5 ευρώ στις χριστουγεννιάτικες αγορές αλλιώς σε φαγάδικα το έβρισκες και με 3.50 ευρώ. Οι τιμές στις χριστουγεννιάτικες αγορές ήταν λίγο πιο τσιμπημένες από αλλά μαγαζιά σε όλα τα είδη. Απλά στις χριστουγεννιάτικες αγορές είχες ποικιλία σε όλα τα είδη και όταν σου μύριζε το λουκάνικο που ψηνόταν μπροστά στην μούρη σου, δεν μπορούσες να του αντισταθείς. Είχε υπέροχες και όχι τόσο φθηνές χριστουγεννιάτικες μπάλες. Απλά και μόνο να τις βλέπεις σου φτιάχνουν την διάθεση και σου μεταφέρουν την ομορφιά τους. Δεν θα πω περισσότερα ως προς το θέμα αυτό διότι πάνω κάτω πιστεύω ότι άλλοι ξέρετε τι έχουν συνήθως αυτές οι χριστουγεννιάτικες αγορές με τα όμορφα ξύλινα στολισμένα σπιτάκια.


    Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω που βρίσκονται αυτές οι αγορές διότι δεν είναι μόνο μία. Εγώ επισκέφτηκα αρκετές (και δεν νομίζω να μου ξέφυγε καμιά) και κάθε μια φυσικά είχε και τον δικό της ξεχωριστό στολισμό. Εδώ θα γράψω μόνο για τις τοποθεσίες που βρίσκονται αυτές οι αγορές. Οι αγορές αυτές συνήθως αρχίζουν 26 Νοεμβρίου και τελειώνουν στης 30 Δεκεμβρίου εκτός από μερικές εξαιρέσεις της οποίες θα γράψω παρακάτω. Δεν θυμάμαι το πρωί τι ώρα ανοίγουν αλλά θυμάμαι ότι οι αγορές κλείνουν στης 22.00. Κάτι άλλο που παρατήρησα και θέλω να το σημειώσω είναι ότι ο στολισμός της πόλης έχει επικεντρωθεί στα σημεία που είναι οι αγορές και σε κάποιους πολύ κεντρικούς δρόμους. Στο τέλος θα σας γράψω και για μερικά εμπορικά κέντρα τα οποία είχαν τον καλύτερο χριστουγεννιάτικο στολισμό σύμφωνα με την άποψη μου.



1.   Θα ξεκινήσω με μια από τις αγορές όπου δεν είναι στις κεντρικές πλατείες του Βερολίνου αλλά είναι στο Charlottenburg Palace. Αυτό είναι το παλάτι του Φρειδερίκου. Όταν σκοτεινιάσει και ανοίξει ο βραδινός φωτισμός του παλατιού είναι ακόμα πιο υπέροχη η ατμόσφαιρα που δημιουργείτε. Αυτό το παλάτι βρίσκετε από την πλευρά που είναι ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου και η κοντινότερη στάση είναι U Richard Wagner Platz στην οδό Otto Suhr Allee.Εκεί υπάρχει μια τεράστια χριστουγεννιάτικη αγορά από την οποία μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις παρακάτω φωτογραφίες.

                                

                                



          
Charlottenburg Palace


          


                                

2.    Η δεύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά βρίσκετε απέναντι από τον ζωολογικό κήπο και γύρω από ένα βομβαρδισμένο κυριολεκτικά ναό από την περίοδο του Β παγκοσμίου πολέμου, ναό ο οποίος με το ζόρι διακρίνετε έτσι όπως το έχουν καλύψει. Ο ναός αυτός λέγετε Gedächtnis Kirche  και βρίσκεται στην πλατεία  Breitscheid Platz. Η κοντινότερη στάση είναι U Zoologischer Garten.Η χριστουγεννιάτικη αυτή αγορά συνεχίζεται και στον εμπορικό δρόμο που ονομάζετε Tauentzienstrabe (πρέπει να το έγραψα σωστά).

Breitscheid Platz

Breitscheid Platz


Breitscheid Platz

   3.  Να περάσω σε μια κεντρική υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά η οποία βρίσκετε στην Potsdamer Platz. Σε αυτή την αγορά είχε και μια μικρή πίστα όπου τα παιδάκια έκαναν τσουλήθρα με λαστιχένιες ρόδες πάνω στον πάγο. Εκτός από την αγορά στην περιοχή αυτή υπάρχει και ιδιαίτερος χριστουγεννιάτικος στολισμός ο οποίος δεν φαίνετε με την πρώτη ματιά. Εκτός από τον χώρο του Sony Center με το μοντέρνο δέντρο από λαμπάκια υπάρχει και ένα ακόμα τεράστιο δέντρο και χρωματιστές μπάλες και λαμπάκια στο τέλος της αγοράς μετά από μια σειρά δέντρων με μπλε φώτα. Η στάση στη περιοχή αυτή ονομάζετε όπως και η πλατεία U Potsdamer Platz.

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

4.  Αν προχωρήσουμε από αυτή την πλατεία λίγο δεξιά και λίγο πιο ψηλά τότε θα βγούμε στην περιοχή Gendarmenmarkt. Σ αυτή την πλατεία υπάρχει ο γαλλικός καθεδρικός Französischer  ,το konzerthaus και το Historische Ausstellung. Αυτή η πλατεία βρίσκεται στην στάση U Französische Str. Αυτή την αγορά θα την ονόμαζα κλειστή αγορά. Πρέπει να πληρώσεις ένα ευρώ για να μπεις μέσα και αν θυμάμαι καλά κάποιες καθημερινές μέρες μπορείς να μπεις δωρεάν πριν της 14.00 το μεσημέρι. Η αγορά αυτή έχει πλαστικές τέντες και πολλά μαγαζάκια τα οποία προστατεύουν από το κρύο ,το χιόνι και την βροχή. Στην αγορά αυτή υπάρχει και γιορτή για την αλλαγή του χρόνου. Υπάρχει βιβλιαράκι έξω από την αγορά το οποίο αναφέρει τις εκδηλώσεις. Αυτή η αγορά κλείνει μετά της 30 Δεκεμβρίου αλλά δεν θυμάμαι ποια μέρα ακριβώς.

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt

5.   Ας προχωρήσουμε κι άλλο δεξιά και ας βγούμε λίγο ψηλά στον κεντρικό δρόμο που ονομάζετε Unter den linden.Στα δεξιά της πλατείας Badelplatz και πριν από την γέφυρα με τα αγάλματα υπάρχει μια ακόμα χριστουγεννιάτικη αγορά από την οποία θυμάμαι τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες που τραγουδούσαν τα παιδάκια καθώς και ένα κύριο που είχε ένα αυτοκίνητο με καμπάνες .Είχε τις καμπάνες σαν να ήταν πιάνο και έπαιζε χριστουγεννιάτικες μελωδίες.






6.  Η επόμενη αγορά είναι τεράστια και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι και δύο αγορές διότι υπάρχει μεταξύ τους χώρος κενός. Ο χώρος που βρίσκεται αυτή η υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά είναι η πλατεία Alexander Platz.Η αγορά αυτή σταματάει περίπου κοντά στον πύργο τηλεπικοινωνιών και συνεχίζεται μετά τον ναό St.Marienkirche .












7.    Η επόμενη χριστουγεννιάτικη αγορά είναι ένα λούνα παρκ το οποίο όμως έχει τα ξύλινα σπιτάκια με τα χριστουγεννιάτικα είδη τα οποία είναι κυρίως φαγώσιμα. Αυτό βρίσκεται κοντά στην πλατεία  Alexander Platz δίπλα στο εμπορικό κέντρο Alexa. Ένας τεράστιος χώρος για μικρούς και μεγάλους.






8.   Στο τέλος άφησα μια υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά η οποία είναι διαφορετική από τις άλλες και την διακρίνει μια απλότητα και μια αλήθεια θα έλεγα η οποία δεν είναι κρυμμένη πίσω από τα όμορφα λαμπάκια στα καλογυαλισμένα σπιτάκια. Μια αγορά η οποία άρχισε 29 Νοεμβρίου και τελειώνει στης 23 Δεκεμβρίου. Ο στολισμός στην είσοδο αποτελείτε από ποδήλατα τα οποία είναι το ένα πάνω στο άλλο. Ένα πράγμα το οποίο μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν τα παλιά ραδιόφωνα τα οποία ήταν συνδεμένα και τα χρησιμοποιούσαν σαν ηχεία καθώς και μια μουσική πρόταση από δυο άτομα που έπαιζαν και τραγουδούσαν και κρατούσαν παρέα στα άτομα που ήταν στο χώρο αυτό. Η αγορά αυτή βρίσκεται στην οδό Oranienstrassa  με Prinzenstrasse στην στάση U Moritzplatz.







Αυτές τις αγορές συνάντησα εγώ και εύχομαι να βοήθησα με τον τρόπο μου να τις βρείτε ευκολότερα και να περάσετε ακόμα καλύτερα από ότι πέρασα εγώ.

kabewe

     Πριν κλείσω αυτό το ενημερωτικό χριστουγεννιάτικο κείμενο(διότι χάρτη δεν θα μπορούσα να το ονομάσω) για τις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου  θα σας πω να μην χάσετε να δείτε τον ωραιότερο στολισμό που έχω δει σε εμπορικό κέντρο το οποίο βρίσκεται κοντά στην υπαίθρια αγορά στην πλατεία Breitscheid Platz και ονομάζεται Europa-Center.Του δίνω το πρώτο βραβείο ως προς το θέμα χριστουγεννιάτικος στολισμός. Έχουν στήσει ένα μικρό χωριουδάκι με νεράιδες και ξωτικά. Δυστυχώς μέσα από τις φωτογραφίες δεν μπορεί να φανεί η πραγματική ομορφιά του μικρού νεραιδοξωτικούχωριού . Το δεύτερο βραβείο θα το δώσω στο γνωστό εμπορικό κέντρο το οποίο βρίσκετε λίγο πιο κάτω από το Europa-Center και ονομάζετε Kadewe. Σε αυτό το εμπορικό θα δείτε ένα τεράστιο δέντρο με έναν Άγιο Βασίλη ο οποίος μοιάζει με τον άγιο Νικόλαο με μια όμορφη βελούδινη στολή να κάθετε δίπλα στο δέντρο και να περιμένει εσάς να βγείτε μια φωτογραφία μαζί του. Το δεύτερο βραβείο αποφάσισα να το μοιραστεί το εμπορικό Kadewe με το εμπορικό στην Potsdamer Platz  το οποίο λέγετε Arkaden.Σε αυτό το εμπορικό έχουν φτιάξει αρκετά όμορφα δεντράκια με πολλά φώτα τα οποία πλημμυρίζουν όλο το εμπορικό. Το τρίτο βραβείο θα το δώσω στο εμπορικό Alexa το οποίο έχει ένα σχετικά συνηθισμένο στολισμό απλά όταν πέρασα από εκεί είχε και μια μουσική συναυλία που σου ανέβαζε την διάθεση. Αυτά και περί των εμπορικών καταστημάτων. Περιμένω τα σχόλια σας από εσάς που επισκεφτήκατε τους χώρους αυτούς αλλά και από εσάς που θέλετε να μάθετε κάτι παραπάνω.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία και θετική σκέψη!!!

Europa Center

Europa Center