Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

BERLIN - ΒΕΡΟΛΙΝΟ , ΓΕΡΜΑΝΙΑ ( Γ ΜΕΡΟΣ)


Brandeburger tor

   Αφήνω αυτή την πλευρά της περιοχής Mitte  και συνεχίζω από αριστερή πλευρά από το νησί των μουσείων. Συνεχίζουμε πάνω στον δρόμο Unter den Linden και συναντούμε το Deutsches Historisches Museum.

Deutsches Historisches Museum

Το μουσείο αυτό περιλαμβάνει την Ιστορία της Γερμανία και ιδρύθηκε στης 28 Οκτωβρίου του 1987.

Deutshes Historisches Museum

 Babelplatz

  Μετά το μουσείο πάνω στον δρόμο Unter den Linden και στην νότια πλευρά συναντάμε την πλατεία Babelplatz. Η πλατεία πήρε το όνομα της από τον Babel ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας. Στην πλατεία αυτή έγινε η πυρά των βιβλίων από τους Ναζί 10 Μαΐου 1933.Εδώ έχουν καεί πάνω από 20.000 βιβλία του Καρλ Μαρξ και άλλων που ήταν αντίθετοι στο γερμανικό καθεστώς. Κάθε χρόνο την ημέρα επετείου του γεγονότος οι φοιτητές του πανεπιστημίου πουλάνε βιβλία στην πλατεία. Η πλατεία μετά από τις καταστροφές κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου αποκαταστάθηκε την δεκαετία 1950. Στην πλατεία αυτή υπάρχει το πανεπιστήμιο Humboldt με την υπόγεια βιβλιοθήκη όπου μπορεί κάποιος να δει μέσα από ένα τετράγωνο παράθυρο από γυαλί στο δάπεδο της πλατείας και ο ναός St.Hedwigs Kathedrale .

Babelplatz.

St.Hedwigs Kathedrale - Römische Katholische Bischofskirche

   Ο καθολικός αυτός ναός αποτελεί την Αρχιεπισκοπική έδρα του Βερολίνου. Ο ναός αρχικά κτίστηκε το 1773 αλλά το 1943 κάηκε ολοσχερώς από τις επιδρομές κατά την διάρκεια του πολέμου. Είναι η πρώτη καθολική εκκλησία που χτίστηκε στην Πρωσία μετά από την προτεσταντική μεταρρύθμιση. Το νεοκλασικό αυτό κτήριο ανοικοδομήθηκε την περίοδο 1952-1963 .

St.Hedwigs Kathedrale - Römische Katholische Bischofskirche

     Κάτω από αυτή την πλατεία περίπου βρίσκετε η πλατεία Gendarmenmarkt.Στην πλατεία αυτή η οποία βρίσκετε κοντά στην στάση U Französische μπορείτε να δείτε τον γαλλικό καθεδρικό Französische Dom, το Μέγαρο μουσικής Konzerthaus, το Deutsche Dom και το άγαλμα του ποιητή  Friedrich Schiller.Η πλατεία δημιουργήθηκε  τα τέλη του 17 αιώνος αλλά όπως θα έχετε καταλάβει και η πλατεία αυτή υπέστη καταστροφικές ζημιές την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Französische Dom

Französische Dom – Ο Γαλλικός καθεδρικός ο οποίος κτίστηκε την περίοδο 1701- 1705.Ο πύργος και οι στοές προστέθηκαν το 1785.

Deutscher Dom

   Deutscher Dom – Κτίστηκε το 1708 αλλά καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1945.Ο ναός ξαναχτίστηκε μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1993.Απο το 1996 λειτουργεί ως Μουσείο της Γερμανικής ιστορίας. Η είσοδος είναι δωρεάν. Στο μουσείο αυτό έχω συναντήσει την πιο αγενή γερμανίδα υπάλληλο αλλά την δικαιολογώ λόγω ηλικίας.

Konzerthaus

Το μέγαρο μουσικής κτίστηκε το 1821 από τον Karl Friedrich Schinkel πάνω στα ερείπια του Εθνικού Θεάτρου που κάηκε από πυρκαγιά το 1817.Το κτήριο υπέστη ζημιές την περίοδο που έχετε καταλάβει (έχω γίνει κουραστικός να το αναφέρω),και ανοικοδομήθηκε το 1984.



Μια στάση για ψώνια και βόλτα στα μαγαζιά…..

   Η στάση U Französische βρίσκεται πάνω στον κεντρικό – εμπορικό δρόμο Friedrichstrabe. Εάν θέλετε να κάνετε τα ψώνια σας μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στα εμπορικά καταστήματα του δρόμου αυτού.

Checkpoint Charlie

    Στην διασταύρωση του δρόμου Friedrichstrabe με την οδό Zimmestr. θα δείτε το σημείο Τσάρλι. Το σημείο Checkpoint Charlie είναι το σημείο όπου το ανατολικό Βερολίνο συναντά το Δυτικό Βερολίνο. Το σημείο αυτό είναι το σύμβολο του ψυχρού πολέμου και ένα σημείο το οποίο οι κάτοικοι του δυτικού Βερολίνου περνούσαν στο ανατολικό Βερολίνο με τα πόδια ή με αμάξι. Απέναντι από το σημείο αυτό υπάρχει ένας χώρος όπου εκθέτει φωτογραφίες από τα χρόνια εκείνα.

Checkpoint Charlie- Σημερα

Checkpoint Charlie-Πριν από μερικά χρόνια

Πύλη του Βρανδεμβούργου


   Ο δρόμος Friedrichstrabe διασταυρώνετε με την οδό Unter den Linden την οποία οδό αν την φτάσετε μέχρι το τέλος της θα δείτε την πύλη του Brandeburger. Αυτή η πύλη η οποία στα χρόνια του ψυχρού πολέμου χώριζε το ανατολικό από το δυτικό Βερολίνο είναι κτίσμα του 18 αιώνος .Η πύλη σχεδιάστηκε από τον Carl Gotthard Langhans ο οποίος την διακόσμησε με σύμβολα από την αρχαία Ελλάδα.Το διάσημο  σημείο της πύλης αυτής είναι το άρμα με τα 4 άλογα που στέκετε στην κορυφή το οποίο είναι και σύμβολο νίκης πλέον αφού μετά την ήττα του Ναπολέων γύρισε πάλι στο Βερολίνο από το Παρίσι όπου είχε μεταφερθεί από τον Ναπολέων. Η πύλη αυτή ήταν μια από τις 18 πύλες του τείχους του Βερολίνου. Η πύλη μετά από τις καταστροφές που υπέστη στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ,ανακαινίστηκε το 2000-2002.



Reichstag

Στα δεξιά της πύλης αυτής βρίσκετε το Reichstag.Το γερμανικό κοινοβούλιο είναι ένα κτίσμα το οποίο θεωρείτε στα βασικά αξιοθέατα του Βερολίνου και είναι ένα από τα κτίρια το οποίο δεν επισκεφτήκαμε στο εσωτερικό του και απλά περάσαμε έξω από αυτό. Για το συγκεκριμένο κτίριο υπάρχει η ιστορία η οποία μας αναφέρει ότι το 1933 καταστράφηκε μέρος του κτιρίου από πυρκαγιά το οποίο και αυτό σημείο υπήρξε η πύλη για τους ναζί οι οποίοι εισχώρησαν στον κτήριο και επιτέθηκαν στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Από την χρονιά εκείνη το κτίριο έπαψε να είναι έδρα του κοινοβουλίου και μετά την συντήρηση του όπου τελείωσε το 1999 άνοιξε για τους τουρίστες.

Reichstag


    Στα αριστερά του κοινοβουλίου και σε κοντινή απόσταση  βρίσκονται το κτίριο Bundeskanzleramt (καγκελαρία) και το κτίριο  Haus der Kulturen der Welt (σπίτι των πολιτισμών του κόσμου- χώρος εκδηλώσεων, συναυλιών, εκθέσεων …). Αν συνεχίσετε την βόλτα σας μέσα στο Tierganten και στην πλευρά του πάρκου που συνορεύει με τον ποταμό θα βγείτε στο κτίριο Schloss Bellevue-Palace (κτίριο του 1786 το οποίο ανακαινίστηκε μετά από τους βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου το 1950.Απο το 1994 είναι η επίσημη  κατοικία του προέδρου της Γερμανίας) και ακριβώς απέναντι είναι το πάρκο Schlobpark Bellevue. Από αυτό το σημείο παίρνετε την οδό Spreeweg και φτάνετε στο πολύ γνωστό Siegessäule.

Bundeskanzleramt 

 Haus der Kulturen der Welt

 Schloss Bellevue-Palace 

Siegessäule – Berlin Victory Column

  Εδώ θα δείτε την στήλη της νίκης με το άγαλμα της Βικτωρίας να κοιτάει προς την δύση. Το ύψος της έχει υπολογιστή 66,89 μέτρα ενώ έχει υποστεί με τα χρόνια διάφορες προσθέσεις και αφαιρέσεις μέχρι να φτάσει στην σημερινή της μορφή. Στο εσωτερικό δεν μπήκαμε και δεν μπορώ να πω περισσότερα.

Siegessäule – Berlin Victory Column

   Στο κάτω μέρος από το Siegessäule υπάρχει η περιοχή Schöneberg.Στην στάση U Zoologischer Garten βρίσκετε όπως θα έχετε καταλάβει ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου.

ΖΟΟ

Aquarium


    Απέναντι από την είσοδο του ζωολογικού κήπου βρίσκεται η πλατεία Breitscheid Platz και ο ναός Gedächtnis Kirche(Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) ο οποίος έχει μείνει σχεδόν στην ίδια κατάσταση μετά από τον βομβαρδισμό που υπέστη κατά την περίοδο του Β παγκοσμίου πολέμου . Ο Ναός αυτή την στιγμή είναι καλυμμένος και δεν ξεχωρίζει εύκολα αν δεν το γνωρίζεις ότι υπάρχει εκεί. Ο ναός κτίστηκε αρχικά το 1891 και το 1943 βομβαρδίστηκε και έφτασε σε αυτή την κατάσταση περίπου που θα δείτε. Η είσοδος είναι ελεύθερη και μπορείτε να δείτε σε φωτογραφίες την ιστορία και τις δόξες που είχε ο ναός πριν την καταστροφή του καθώς επίσης μπορείτε να θαυμάσετε τα ψηφιδωτά που έχουν απομείνει. Σήμερα έχει απομείνει μετά από την ανακατασκευή που έγινε κατά την διάρκεια 1959-1963,μέρος της εκκλησίας, το καμπαναριό, ένα εκκλησάκι και τμήμα του κωδωνοστασίου το οποίο έχει διατηρηθεί στο ισόγειο του ναού. Στο χώρο του κωδωνοστασίου μπορείτε να δείτε τα ψηφιδωτά όπου εικονίζουν αγγέλους , πρίγκιπες, μονάρχες και άλλα πρόσωπα της Γερμανίας καθώς κι ένα μωσαϊκό που εικονίζει τον αρχάγγελο Μιχαήλ. Ο θεμέλιος λίθος του ναού μπήκε στης 22 Μαρτίου του 1891 ενώ ο ναός εγκαινιάσθηκε 1 Σεπτεμβρίου του 1895.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche


 Αφού βγείτε από τον ναό, παίρνετε τον δρόμο Tauenzlenstr. Και ορμάτε στα εμπορικά καταστήματα. Στον δρόμο αυτό βρίσκεται το γνωστό εμπορικό Kadewe καθώς και άλλα όπως το Europa-Center όπου είχε ένα καταπληκτικό χριστουγεννιάτικο στολισμό.

Στην περιοχή αυτή του Schöneberg συναντήσαμε δυο εκκλησίες τις οποίες και επισκεφτήκαμε στα γρήγορα.

 Ev.Zwöif - Apostel – Kirchengemeinde

American Church in Berlin
  

 Charlottenburg Palace

Στα αριστερά από τον ζωολογικό κήπο και κοντά στην στάση U Richard Wagner platz βρίσκετε το παλάτι του Φρειδερίκου που ονομάζετε Charlottenburg Palace.Η είσοδος είναι 12 ευρώ και αν θυμάμαι καλά είναι ανοιχτό μέχρι της 17.00 το απόγευμα.

Charlottenburg Palace


Μουσείο Berggruen

Το μουσείο βρίσκετε απέναντι από το Charlottenburg Palace  και μπορείτε να δείτε πίνακες του Πικάσο και άλλων καλλιτεχνών.

Μουσείο Berggruen


Επιστρέφω στην πύλη του Βρανδεβούργου από την οποία αν κατεβείτε προς τα κάτω πάνω στον δρόμο Ebertstrasse θα βρεθείτε μπροστά στο Holocaust Memorial -μνημείο του ολοκαυτώματος όπως λέγετε,  το οποίο είναι ανοιχτό 24 ώρες διότι δεν βρίσκετε σε κλειστό χώρο. Στο χώρο αυτό ο οποίος είναι περίπου 4,7 στρέμματα θα δείτε 2.711 πλάκες σε διαφορετικό ύψος και μέγεθος .Ενα μνημείο προς τιμήν των θυμάτων του ολοκαυτώματος.

Holocaust Memorial 


Potsdamer

    Αν συνεχίσετε τον δρόμο Ebertstrasse προς τα κάτω ή αν πάρετε την συγκοινωνία θα κατεβείτε στην στάση U Potsdamer Platz όπου και θα φτάσετε στην πολλή γνωστή πλατεία Potsdamer.Αν δείτε τα 3 τεράστια ψηλά κτίρια να δεσπόζουν μπροστά σας σημαίνει ότι έχετε φτάσει στην πλατεία. Στην πλατεία αυτή θα βρείτε μαγαζιά, κινηματογράφο ,τo γνωστό εμπορικό Arkaden και Sony centrum.Στην πλατεία αυτή και πίσω από το κτήριο Neue Nationalgalerie κοντά στον δρόμο Potsdamer strasse συναντήσαμε τον ναό που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.



Κάτω από την πλατεία Potsdamer Platz και κοντά στον ποταμό βρίσκεται το Technik Museum

Technik Museum

   Αυτά είναι κάποια από τα κτίρια που είδαμε εμείς αυτές τις μέρες που ήμασταν στο Βερολίνο. Κουραστήκαμε λίγο σωματικά αλλά η καλή διάθεση που υπήρχε ήταν η κινητήριος μας δύναμη για όλα αυτά. Αυτά βέβαια τα επισκεφτήκαμε από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες διότι τις βραδινές ώρες γυρίζαμε αλλού .Το πρωί ξεκινούσαμε μετά της 11.00 και κοιμόμαστε την νύχτα μετά τις 4.00  και 05.00 και 06.00 μια μέρα φτάσαμε. Μετά τις 19.00 ή όταν έκλειναν τα μαγαζιά γυρνούσαμε στα χριστουγεννιάτικα ξύλινα σπιτάκια για να φάμε  λουκανικάκι  να πιούμε κάτι ζεστό και να σχολιάσουμε την μέρα και τα όσα είδαμε καθώς και τον κόσμο που περνούσε από δίπλα μας…..


Για εσάς που θα επισκεφτείτε το Βερολίνο από τις 26 Νοεμβρίου και μετά… - την Χριστουγεννιάτικη περίοδο- σας ενδιαφέρει να δείτε και σε ποια σημεία υπάρχουν οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές.

   Για εσάς που σας ενδιαφέρει να ψωνίσετε ρούχα  υπάρχουν αρκετά εμπορικά κέντρα κάποια από τα οποία είναι το Arkaden στην Potsdamer Platz  το Europa-Center και το KaDeWe στην οδό Tauentzienstrasse.Το KaDeWe είναι ανοιχτό από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη από της 10.00 μέχρι της 20.00,τις Παρασκευές μένει ανοιχτό μέχρι της 21.00 και το Σάββατο από τις 09.30 μέχρι της 20.00.Εαν θέλετε περισσότερα εμπορικά και μαγαζιά θα περπατήσετε και την οδό  Friedrichstrabe αλλά από το σημείο τσάρλι και πάνω.






Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

PERGAMON MUSEUM ,BERLIN- ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ,ΒΕΡΟΛΙΝΟ



Pergamon Museum - Η πρόσοψη μιας πτέρυγας του Μουσείου.
  Η κεντρική είσοδος του κτηρίου συντηρείτε αυτή την εποχή.


   Αυτό το μουσείο είναι το σημαντικότερο κατά την προσωπική μου άποψη  από τα μουσεία του Βερολίνου , και απ ότι διάβασα έρχεται πρώτο στην θέση από την άποψη επισκεπτών. Αν θυμάμαι καλά ,τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Αφήνετε τις τσάντες σας υποχρεωτικά στα ντουλαπάκια στον πρώτο χώρο του μουσείου και αφού πάρετε την ηχογραφημένη ξενάγηση ,την βάζετε στα ελληνικά και ξεκινάτε την επίσκεψη σας στους χώρους του μουσείου, μια επίσκεψη η οποία θα σας διαρκέσει τουλάχιστον 3 ώρες. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1930 και αποτελείτε από 3 διαφορετικές συλλογές. Στο πρώτο μέρος θα δείτε τον Βωμό της Περγάμου 2 αιώνας π.Χ όπου εικονίζονται οι μάχες των θεών με τους γίγαντες και την πύλη της αγοράς της Μιλήτου η οποία είναι το μεγαλύτερο μνημείο το οποίο έχει στηθεί μέσα σε μουσείο. Στην συνέχει θα δείτε αντικείμενα από την εποχή των Σουμερίων, Ασσυρίων και βαβυλωνίων  όπως την περίφημη πύλη της Ιστάρ και τμήμα από την πρόσοψη της αίθουσας του θρόνου του Ναβουχοδονόσορ .Στο τρίτο μέρος του μουσείου μπορείτε να δείτε αντικείμενα ισλαμικής τέχνης όπως την πρόσοψη Mshatta από ένα ερημικό παλάτι στην Ιορδανία.

Τμήμα από τον Βωμό της Περγάμου - Ζευς

Τμήμα από τον Βωμό της Περγάμου

Ζευς

 Η πύλη της αγοράς της Μιλήτου

Αθηνά


Τμήμα από τα ανάκτορα του Ναβουχοδονόσορα

Τμήμα από τα ανάκτορα του Ναβουχοδονόσορα -Βαβυλώνα


    Ο Βασιλιάς των Ασσυρίων Esarhaddon ο οποίος είχα καταραστεί αυτόν τον οποίο θα τολμούσε να πάρει αυτή την πλάκα με την μορφή του από τον τάφο του.Η κατάρα ήταν ,ότι οποίος τολμούσε να την πάρει θα έπαυε να ήταν άντρας και θα αποκτούσε θηλυκά χαρακτηριστικά.

Ο θεός του καιρού Hadad

  Είναι ένα τμήμα απο την αυλή του παλατιού ενός Χαλίφη ο οποίος δεν πρόλαβε ποτέ να τελειώσει το παλάτι του διότι τον σκότωσαν.

Ισλαμικό Μουσείο 

Ισλαμικό Μουσείο 

Ισλαμικό Μουσείο 

Ζωδιακός κύκλος

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ - BERLINER DOM - ΒΕΡΟΛΙΝΟ



Καθεδρικός – Berliner Dom

    Δίπλα στην πλατεία Alexander Platz και στην αριστερή πλευρά και πάνω στον δρόμο που ονομάζετε Unter den Linden βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου. Το κανονικό εισιτήριο έχει  7 ευρώ (και αν θέλετε να πάτε και στην τουαλέτα θα πρέπει να πληρώσετε και άλλα 40 λεπτά). Είναι ο πιο γνωστός ναός του Βερολίνου ο οποίος κτίστηκε το 1895 – 1905. Ο ναός έχει 114 μέτρα μήκος και 73 μέτρα πλάτος. Αυτός ο ναός δεν ήταν ο πρώτος ο οποίος υπήρχε σε αυτό το σημείο.  Η ιστορία ξεκινάει από το 1451 όπου ο πρίγκιπαςFrederick έφτιαξε ένα νέο κάστρο το οποίο είχε μια καθολική εκκλησία. Ο Frederick μετά την επιστροφή του από τα Ιεροσόλυμα το 1454 θέλησε να κάνει τον ναό ενοριακό και εγκαινιάστηκε από τον επίσκοπο του Βρανδεμβούργου. Ο ναός από τότε ονομάστηκε καθεδρικός και το 1469 είχε 8 κληρικούς. Το 1539 ο ναός έγινε λουθηρανικός ενώ το 1632 έγινε ενοριακός ναός για τους καλβινιστές της πόλης. Το 1747 κατεδαφίζετε ο ναός και το 1750 έχουμε τον νέο μπαρόκ στυλ ναό των καλβινιστών. Κατά των 19 αιώνα συζητήθηκε  να φτιαχτεί ένα νέος ναός κάτι το οποίο έγινε μετά το 1893 όπου κατεδαφίστηκε ο υπάρχων τότε ναός για να γίνει αυτός που υπάρχει σήμερα το 1895.Το 1905 ο νέος Ευαγγελικός ναός είναι έτοιμος και μετά από χρόνια στης 24 Μαΐου του 1944 κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου μια βόμβα μπήκε στην οροφή του θόλου και έπιασε η καταστροφική φωτιά του ναού. Μεταξύ του 1949 με 1953 κτίστηκε μια προσωρινή στέγη η οποία προστάτευε ότι είχε σωθεί από τον ναό.  Ο ναός κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου υπέστη σοβαρές ζημιές και γι αυτό τον λόγο σώζονται λίγα πράγματα από την αρχική κατασκευή του ναού. Το 1975 ξεκίνησε η ανακατασκευή του ναού η οποία δεν έγινε όπως είχε σχεδιαστεί. Ο ναός αυτός μπορεί να ονομάζετε καθεδρικός αλλά ποτέ δεν υπήρξε η έδρα του επισκόπου της Ευαγγελικής εκκλησίας. Στο εσωτερικό του ναού και συγκεκριμένα στην δεξιά πλευρά του ναού ,μετά από τα καθίσματα θα δείτε την σαρκοφάγο του βασιλιά Φρειδερίκου .Στην αριστερή πλευρά του ναού υπάρχουν οι σαρκοφάγοι προσωπικοτήτων της εποχής. Στην δεξιά πλευρά του ναού και απέναντι από την σαρκοφάγο του Φρειδερίκου υπάρχει μια πόρτα η οποία σας βγάζει σε μια αίθουσα η οποία έχει παλιές φωτογραφίες του ναού. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια θα βρεθείτε στης θέσεις του πρώτου διαζώματος του ναού και αν συνεχίσετε στον επόμενο όροφο θα βγείτε στο μουσείου του ναού το οποίο παρουσιάζει μακέτες του ναού από την περίοδο της επισκευής του. Μετά την αίθουσα του μουσείου συνεχίζετε να ανεβαίνετε τις σκάλες οι οποίες οδηγούν στον τρούλο του ναού όπου και μπορείτε από ένα μικρά χώρο να δείτε της τοιχογραφίες του τρούλου ενώ από τα παράθυρα μπορείτε να δείτε την στέγη του ναού καθώς επίσης και την πόλη του Βερολίνου. Μετά κατεβαίνετε στο κάτω μέρος του ναού όπου μπορείτε να δείτε διάφορες καλαίσθητες σαρκοφάγους .

Κεντρική είσοδος Καθεδρικού

Παράσταση στην κεντρική είσοδο του ναού

Εσωτερικό τρούλου


Το όργανο του ναού 



Σαρκοφάγος του König Friedrich I.




Μουσείο Καθεδρικού ναού

Η Θέα πάνω απο το εσωτερικό του τρούλου του ναού




Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου