Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

LINKÖPING ,SWEDEN - ΣΟΥΗΔΙΑ


Linköping

   Εάν βρεθείτε στη περιοχή – νομό Östergötland της Σουηδίας ,μπορείτε να επισκεφτείτε την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας που ονομάζετε Λινσέπινγκ  (περίπου έτσι προφέρετε στα ελληνικά).Μια πόλη η οποία έχει πολλούς κατοίκους αλλά κατά την γνώμη μου έχει ένα μικρό κέντρο που δεν σ αφήνει να πεις ότι είσαι σε μια μεγάλη πόλη σε σχέση βέβαια με τον πληθυσμό της. Να το πω διαφορετικά γι αυτούς που έχουν επισκεφτεί άλλες πόλεις της Σουηδίας. Είναι μια τυπική Σουηδική πόλη ίδια με τις άλλες η οποία έχει όμως πολλούς φοιτητές η οποίοι φαίνονται τις Παρασκευές και τα Σάββατα το βράδυ. Πέρα όμως από αυτή την άποψη ,είναι μια πόλη η οποία έχει όμορφη φύση την οποία μπορεί κάποιος να δει μέσα από τα πάρκα ,το κανάλι που περνάει μέσα από την πόλη και τις λίμνες γύρω από την πόλη.

Linköping-Kinda kanal

 ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ  ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΥΤΗ

  Την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περίοδο θα βρείτε περισσότερες εκδηλώσεις καθώς και περισσότερο φως. Η θερμοκρασία θα είναι σχετικά καλή για την Σουηδία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι  το βράδυ θα χρειάζεστε ένα μπουφανάκι για τις καλές μέρες ενώ να περιμένετε και καμιά βροχούλα. Να είστε προετοιμασμένοι πάντα γι αυτό στην Σουηδία. Οι λίμνες, τα πάρκα και το κανάλι δημιουργούν ωραία ατμόσφαιρα την περίοδο αυτή .Την φθινοπωρινή περίοδο η πόλη μπαίνει στους καθημερινούς ρυθμούς της, ωστόσο η φύση που την περιβάλλει έχει την φθινοπωρινή της φορεσιά η οποία δεν είναι καθόλου  άσχημη. Τα φύλλα αλλάζουν χρώμα και μπορείτε να δείτε την ομορφιά του φθινοπώρου σε όλο της το μεγαλείο.

Linköping

ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ

  Το κοντινότερο αεροδρόμιο που υπάρχει στην πόλη αυτή είναι το αεροδρόμιο Skavsta.Αν θυμάμαι καλά η απόσταση είναι λίγο παραπάνω από μια ώρα αλλά στο αεροδρόμιο αυτό συνήθως υπάρχουν πτήσεις εταιριών χαμηλού κόστους. Εάν είστε σε κάποια άλλη πόλη της Σουηδίας και θέλετε να επισκεφτείτε το Linköping μπορείτε να πάρετε το τρένο ή το λεωφορείο για να μεταβείτε στην πόλη αυτή. Δρομολόγια μπορείτε να δείτε στην σελίδα www.swebusexpress.se , www.bus4you.se   αν θέλετε να έρθετε με λεωφορείο, ενώ αν σας βολεύει το τρένο μπορείτε να κοιτάξετε εδώ www.sj.se . Συνήθως το λεωφορείο είναι φθηνότερο. Οι τιμές των εισιτηρίων δεν είναι τυποποιημένες όπως είναι στην Ελλάδα γι αυτό καλό είναι να το ψάξετε λίγο αν θέλετε να βρείτε κάποια καλύτερη τιμή. Ένα άλλο θετικό που υπάρχει στα λεωφορεία αλλά και τα τρένα είναι ότι υπάρχει ασύρματο ιντερνέτ και μια πρίζα που αντιστοιχεί στον καθένα η οποία συνήθως βρίσκετε πάνω από το κεφάλι σας , ενώ υπάρχει και τουαλέτα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες φορές θέλετε χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε 3 ώρες για να κάνει το λεωφορείο στάση σε κάποιο κατάστημα.

Linköping - Σερβική ορθόδοξη εκκλησία


ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ

  Αφού φτάσετε με το καλό στην πόλη αυτή, θα διαπιστώσετε με χαρά ότι τα τρένα και τα λεωφορεία σας αφήνουν στο κέντρο της πόλης περίπου. Αν προχωρήσετε λίγο προς τα πάνω θα βγείτε στην κεντρική πλατεία. Αν χρειάζεται να πάτε κάπου λίγο πιο μακριά, υπάρχουν τα ταξί και τα λεωφορεία. Στο κέντρο της πόλης και κάτω από τον ναό  St Lars kyrka υπάρχει ένα μικρό κατάστημα με τουριστικά φυλλάδια και πληροφορίες. Αν έχετε φτάσει σε ώρα που τα καταστήματα είναι ανοιχτά πηγαίνετε εκεί και παίρνετε όλα τα απαραίτητα (δωρεάν) που χρειάζεστε για να ενημερωθείτε τι υπάρχει στην πόλη αυτή. Αναφέρομαι όπως θα έχετε καταλάβει σε χάρτη της πόλης και σε τουριστικό μίνι οδηγό που τυπώνουν κάθε καλοκαιρινή σεζόν. Πληροφορίες σχετικά με λεωφορεία και εισιτήρια θα βρείτε στη σελίδα www.ostgotatrafiken.se

Linköping

  Όσον αφορά τα αξιοθέατα στην πόλη αυτή θα χρησιμοποιήσω τον οδηγό που είχα πάρει κατά την επίσκεψη μου στην πόλη αυτή .Το τι θέλει κάποιος να δει είναι δική του επιλογή ,βάσει των ενδιαφερόντων που έχει ο καθένας. Έχω επισκεφτεί κάποιες φορές την πόλη αυτή - φθινοπωρινή περίοδο και θα προσθέσω την δική μου άποψη πάνω σε αυτά που έχω δει. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα της πόλης όπου μπορείτε να δείτε τις νέες και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με εισόδους και τιμές www.visitlinkoping.se .

Linköping

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Linköpings Domkyrka – Καθεδρικός

   Η ιστορία του καθεδρικού ναού ξεκινάει τον 11 αιώνα όταν στο σημείο εκείνο υπήρχε  μια ξύλινη εκκλησία ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τους πιστούς της περιοχής. Το  1230 έχουμε την πρώτη  επέκταση του ναού ενώ μετά την στέψη του βασιλιά Valdemar 1251 ο ναός επεκτείνετε κι άλλο. Στης αρχές του 15 αιώνα έχουμε την κατασκευή των παρεκκλησιών σε γοτθικό ρυθμό με μεγάλα παράθυρα. Τον 16 αιώνα έχουμε δύο πυρκαγιές που  καταστρέφουν την οροφή του ναού (1546 και 1567). Το ύψος του πύργου είναι 107 μέτρα ενώ δύο φορές χρειάστηκε να ανακατασκευαστεί. Η τελευταία  ανακαίνιση του ναού κατά τα πρότυπα του 17 αιώνος έγινε το 1967.Ο καθεδρικός ναός βρίσκετε σε κεντρικό σημείο της πόλης δίπλα στο Linköpings Slott.

Εσωτερικό ναού 

Linköpings Slott

   To κτίριο αυτό βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό ναό – Domkyrka ,και κάποια τμήματα του διατηρούνται από την αρχική του κατασκευή το 1100.Η εξωτερική του άποψη είναι λιτή, με άσπρο χρώμα και μια πράσινη στέγη από χαλκό. Το κάστρο χτίστηκε αρχικά για τον επίσκοπο της περιοχής ενώ από το 1875 ήταν η κατοικία του διοικητή του νομού Östergötland.Το κάστρο συντηρήθηκε αρκετές φορές και έχασε την εξωτερική μορφή που είχε, αν και σώθηκε από την φωτιά που έκαψε την πόλη το 1700.Το 1880 είχε γίνει μια σωστή αποκατάσταση του κτιρίου με προσοχή να παραμείνουν όλα τα  αετώματα που είχε ,τα οποία όμως το έφεραν στην σημερινή του κατάσταση το 1930 σύμφωνα με τις ιδέες του νεοκλασικισμού που υπήρχαν και απομάκρυναν όλες τις αναγεννησιακές διακοσμήσεις .

Linköpings Slott

Bergs Slussar/Berg Locks – Göta Kanals

   Εδώ έχω ένα κενό το οποίο πρέπει να αναπληρώσω στην επόμενη επίσκεψη μου στην πόλη αυτή. Αυτή η περιοχή βρίσκετε 10 χιλ. απόσταση από το Linköping και στην δυτική πλευρά της λίμνης Roxen.Είναι δύσκολο να το περιγράψω και δεν έχω και φωτογραφία που να έχω βγάλει εγώ  για να σας το δείξω. Μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω σελίδα για πληροφορίες www.bergsslussar.com.

Trädgårdsföreningen / The Garden Society

   Ένα καταπράσινο πάρκο στο κέντρο της πόλης το οποίο περιλαμβάνει ένα φυτώριο ,ένα τροπικό σπίτι ,χώρο για τα παιδιά και γενικά είναι ένα μέρος στο οποίο μπορείτε να κάνετε μια βόλτα να δείτε την φύση χωρίς να χρειάζεται να βγείτε έξω από τη πόλη. Πληροφορίες για το τροπικό σπίτι το οποίο δεν έχω επισκεφτεί μπορείτε να βρείτε εδώ  www.tropikhuset.nu .Στο πάρκο υπάρχει επίσης ένας πύργος παρατήρησης ο οποίος χτίστηκε το 1880 και είναι 22 μέτρα. Το όνομα του πύργου   Belvederen .Στον πύργο υπάρχει καφετέρια όπου μπορείτε να φάτε και να δείτε την θέα που φτάνει μέχρι την λίμνη Roxen.

St Lars Kyrka 

St. Lars Kyrka

   Στο κέντρο της πόλης και ανάμεσα στην κεντρική πλατεία (Stora torget)  και Stångån θα δείτε μια άσπρη εκκλησία η οποία είναι συνήθως κλειστή και ονομάζετε  St Lars Kyrka.Όσες φορές και αν πέρασα από εκείνο το σημείο ,δεν κατάφερα να βρω ανοιχτή την εκκλησία. Ρώτησα όμως και μου είπαν ότι συνήθως είναι ανοιχτή όταν έχει κάποια συναυλία ή κάποια άλλη εκδήλωση. Πέρα από αυτό όμως ,έψαξα και διάβασα μερικά πράγματα γι αυτό τον ναό και είδα ότι έχει και αυτός ο ναός ή το σημείο που είναι ο ναός την δική του ιστορία. Τμήμα του καμπαναριού προέρχεται από τον μεσαίωνα, ενώ το κύριο μέρος του ναού είναι του 1801. Ανασκαφές που έγιναν στο σημείου του ναού (1956-1957), έφεραν στην επιφάνεια ερείπια από παλαιότερο ναό (1100) και από ένα χριστιανικό νεκροταφείο (1000). Δεν έχω μπει στο εσωτερικό του ναού και δεν έχω εικόνα από τα ερείπια του παλιού αυτού ναού και εάν μπορεί κάποιος να τα δει αυτά.


Flygvapenmuseum/ Air Force Museum

   Στα δυτικά της πόλης και στην οδό Carl Cederströms gata 2,βρίσκετε το μουσείο της πολεμικής αεροπορίας το οποίο εκθέτει αεροσκάφη, μηχανές ,εργαλεία, στολές και ότι άλλο έχει σχέση με το θέμα που έχει το μουσείο.

Rosenkällasjön

Nya slottet Bjärka-Säby

   Το κτήριο αυτό ανήκει στην εκκλησία και είναι του 1800.Βρίσκετε μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη και είναι σε στυλ μπαρόκ. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην σελίδα www.nyaslottet.se


Friluftsmuseet Gamla Linköping

  Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο παλιό  Linköping όπου είναι ένα θα λέγαμε υπαίθριο μουσείο το οποίο περιλαμβάνει παλιά ξύλινα σπιτάκια, μουσεία και μαγαζιά τα οποία δείχνουν την παλιά αγροτική ζωή. Στην περιοχή αυτή, θα δείτε και τα άλογα που μπορείτε να δείτε στο βίντεο στο τέλος της σελίδας.

Garnisonmuseet

Busfabriken

  Ένας χώρος για εσάς που έχετε παιδιά. Μπείτε στην παρακάτω σελίδα να πάρετε μια ιδέα της ζούγκλας  η οποία περιμένει κάθε παιδί για να διασκεδάσει. www.busfabriken.se



Kinda Kanal

    Δεν είναι τόσο γνωστό όσο το Göta Kanal ωστόσο δεν παύει να είναι ένα κανάλι που περνάει μέσα από την πόλη. Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα www.kindakanal.se

kinda kanal


   Αν έχετε αυτοκίνητο και χρόνο για να βγείτε εκτός πόλης μπορείτε να πάτε στο Ekenäs Slott που βρίσκετε κάνα 20 λεπτό απόσταση από την πόλη (εάν θυμάμαι καλά είναι 20 λεπτά). www.ekenasslott.se


   Για εσάς που έχετε μια μανία με τα ψώνια, υπάρχουν εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης όπου μπορείτε να πνίξετε την μανία σας εκεί. Όσο για εσάς που μπορεί να σας έχει λείψει το ελληνικό φαγητό ,να σας πω ότι και στην πόλη αυτή υπάρχουν ελληνικά εστιατόρια. Αυτά προς στιγμήν για την πόλη αυτή. Έχω κάποια κενά τα οποία θέλω να καλύψω με την επόμενη μου επίσκεψη στην πόλη αυτή και να τα συμπληρώσω.

Linköping

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

HELSINKI CATHEDRAL - ΕΛΣΙΝΚΙ,ΦΙΛΑΝΔΙΑ


Helsinki Cathedral


   Ο Ευαγγελικός, λουθηρανικός αυτός ναός βρίσκετε στο κέντρο του Ελσίνκι στην κεντρική πλατεία Senate και σε κοντινή απόσταση από τον ρωσικό ορθόδοξο ναό Uspenski.Ο ναός κτίστηκε το 1830 – 1852 ως φόρος τιμής προς τον Τσάρο Νικόλαο Α της Ρωσίας όπου και ήταν ο Μέγα Δούκας της Φιλανδίας. Στην θέση αυτή που κτίστηκε αυτός ο ναός υπήρχε ο ναός Ulrika Eleonora ο οποίος είχε κτιστή προς τιμής της βασίλισσας της Σουηδίας Ελεονόρας.
    Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο σε νεοκλασικό στυλ ενώ είναι σχεδιασμένος από τον Carl Ludvig Engel.Ο ναός θεωρείτε ένα από τα αξιοθέατα του Ελσίνκι και η είσοδος είναι δωρεάν.
     Ακριβώς πίσω από τον ναό σε κοντινή απόσταση θα δείτε ένα εκκλησάκι το οποίο γράφει και με ελληνικά γράμματα ότι είναι ο ναός της Αγίας Τριάδος.

Helsinki Cathedral

Helsinki Cathedral

Helsinki Cathedral

Helsinki Cathedral

Helsinki Cathedral


Πληροφορίες για Ελσίνκι , Φιλανδία στον παρακάτω σύνδεσμο 


Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

TEMPPELIAUKIO CHURCH - ΛΟΥΘΗΡΑΝΙΚΌΣ ΝΑΟΣ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ

Temppeliaukio Church 



   Το κτίριο που βλέπετε στην φωτογραφία είναι μια λουθηρανική εκκλησία που έχει χτιστεί σε βράχο και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του Ελσίνκι στην περιοχή Töölö.Ο ναός είναι κτίσμα του 1969 και είναι σχέδιο των αδελφών  Timo και Tuomo Suomalainen. Ο ναός είχε αποφασιστεί να κτιστεί από το 1930 αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και  του Β παγκοσμίου πολέμου που μεσολάβησε τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 1969.Ο ναός έχει εξαιρετική ακουστική και είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείτε συχνά για συναυλίες κάτι το οποίο το είδαμε με τα μάτια μας αλλά και το ακούσαμε με τα αυτιά μας μιας και την ώρα που επισκεφτήκαμε τον ναό έκαναν πρόβες για συναυλία. Ένα ακόμα καλό που έχει ο ναός είναι ότι η είσοδος είναι δωρεάν , απλά θα δείτε έναν απλό ναό όπου το διαφορετικό που έχει σε σχέση με άλλους ναούς είναι ότι είναι κτισμένος σε βράχο. Ο ναός βρίσκετε πίσω από το Εθνικό μουσείο σε κάτι στενά. Αν περάσετε από έξω από τον ναό τον χειμώνα και έχει και κανα δυο αυτοκίνητα από έξω, θα ψάχνετε και δεν θα το βρίσκετε αν δεν έχετε ιδέα του πως είναι εξωτερικά ο ναός.

Temppeliaukio Church 


Temppeliaukio Church 


Temppeliaukio Church 


Temppeliaukio Church 


Πληροφορίες για Ελσίνκι , Φιλανδία στον παρακάτω σύνδεσμο
http://travelguide-spirit.blogspot.se/2013/03/helsinki-finland.html