Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

RAVENNA- ΡΑΒΕΝΝΑ, ΙΤΑΛΙΑ - ΜΕΡΟΣ ΄Β

Battistero degli Ariani

   Στο Ά μέρος μπορείτε να διαβάσετε μερικά εισαγωγικά στοιχεία για την πόλη Ραβένα αλλά και για δύο ( Basilica di San Vitale, Mausoleo Galla Placidia) από τα οχτώ μνημεία της Unesco που βρίσκονται στην Ιταλική τουριστική αυτή πόλη. Στο ΄Β μέρος θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα έξι μνημεία τα οποία είναι : Βαπτιστήριον  Degli Ariani,Battistero Neoniano o degli Ortodossi,Cappella Arcivescovile o di Sant Andrea, Basilica di S.Apollinare Nuovo,Mausoleo di Teodorico και Basilica di S.Apollinare in Classe.

3) Βαπτιστήριον  Degli Ariani

  Το βαπτιστήριον κτίστηκε από τον Θεοδώρητο στις αρχές του 6 αιώνα δίπλα στον ναό Spirito Santo.Το βαπτιστήριον είναι γνωστό για το ψηφιδωτό που εικονίζετε στον τρούλο το οποίο περιλαμβάνει τους δώδεκα αποστόλους και  την βάφτιση του χριστού .

Battistero degli Ariani


4) Battistero Neoniano o degli Ortodossi

  To βαπτιστήριον Neoniano βρίσκετε δίπλα στον καθεδρικό ναό – Duomo και στο εκκλησάκι και μουσείο του Αρχιεπισκόπου. Είναι ένα οκταγωνικό βαπτιστήριον το οποίο κτίστηκε κατά τον 5° αιώνα (450) από τον επίσκοπο Orso. Μετά τα μέσα του 5° αιώνος (458), ο επίσκοπος Νέον είναι αυτός ο οποίος αποφασίζει να γίνει ο τρούλος και τα περίφημα ψηφιδωτά.
  Στο εσωτερικό του τρούλου υπάρχει στο κέντρο ένα μετάλλιο με την βάφτιση του χριστού ενώ στην δεύτερη σειρά εικονίζονται οι Απόστολοι. Από κάτω θα δείτε ψηφιδωτά σχέδια και μαρμάρινες πλάκες με αγίους δίπλα στα παράθυρα. Το βαπτιστήριον είναι ανοιχτό από τις 09.00 μέχρι τις 19.00 το απόγευμα.

Battistero Neoniano o degli Ortodossi

Battistero Neoniano o degli Ortodossi

Battistero Neoniano o degli Ortodossi


Battistero Neoniano o degli Ortodossi

5) Cappella Arcivescovile o di Sant Andrea

  Το παρεκκλήσι του Αρχιεπισκόπου κτίστηκε το 495 από τον Πέτρο Β ο οποίος ήταν επίσκοπος από το 494 έως το 519.Το εκκλησάκι βρίσκετε στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Αρχιεπισκόπου και είναι γνωστό ιδιαίτερα για το ψηφιδωτό που εικονίζει τον Χριστό ως πολεμιστή. Το εκκλησάκι είναι γνωστό ως εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα αν και ο Επίσκοπος Πέτρος το αφιέρωσε στον San Pietro Crisologo, αρχιεπίσκοπο της Ραβέννας. Αυτό το εκκλησάκι ήταν το μοναδικό σημείο στην Ραβέννα όπου δεν επέτρεπαν να βγάζουμε φωτογραφίες. Το μουσείο με το εκκλησάκι είναι ανοιχτό από τις 09.00 μέχρι της 19.00.

Cappella Arcivescovile o di Sant Andrea

6) Basilica di S.Apollinare Nuovo

   Η βασιλική του Αγίου Απολλιναρίου κτίστηκε αρχές του 6 αιώνα από τον βασιλιά των Οστρογότθων  Θεοδώρητο, και ήταν ένας ναός της αίρεσης του Αρειανισμού. Μετά την δίωξη των γότθων (561) ο ναός έγινε καθολικός και τιμόταν στον Άγιο Μάρτιν .Μετά τα μισά του 6 αιώνα καταστράφηκαν όλα τα ψηφιδωτά τα οποία ήταν σύμφωνα με την αίρεση του αρειανισμού και αρχής γενομένης του  αιώνα αυτού σιγά, σιγά έγιναν όλα αυτά τα ψηφιδωτά που έχουμε σήμερα. Τον 865 ο ναός άλλαξε πάλι όνομα και ονομάστηκε ναός του Αγίου Απολλιναρίου .Αφορμή για να ονομαστή έτσι ο ναός, ήταν η μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Απολλιναρίου από τον ναό Sant'Apollinare in Classe στον ναό αυτό. Ο λόγος της μεταφοράς τον λειψάνων ήταν η απειλή που υπήρχε από τους πειρατές μιας και ο ναός Sant'Apollinare in Classe ήταν δίπλα στην θάλασσα. 

    Χαρακτηριστικό του ναού από εξωτερικής απόψεως είναι ο κυλινδρικός πύργος 38 μέτρων , ενώ το εσωτερικό του ναού αποτελείτε από τρία κλίτη με δύο σειρές από δώδεκα κίονες η καθεμία. Στο ιερό υπάρχουν 4 μικρές κολόνες με βυζαντινά κιονόκρανα οι οποίες κολόνες πρέπει να ήταν γύρω από τον βωμό. Ο ναός είναι ανοιχτός τις  καθημερινές και τα Σάββατα 08.30 με 19.30 ενώ της Κυριακές από τις 13.00 μέχρι τις 19.30.

Basilica di S.Apollonare Nuovo

Basilica di S.Apollonare Nuovo 

7) Mausoleo di Teodorico – Μαυσωλείο του Θεοδώρητου


   Ένα ακόμα από τα μνημεία της Ραβέννας στην Ιταλία είναι και ο τάφος του Βασιλιά των Γότθων, Θεοδώρητου.O Θεοδώρητος γεννήθηκε στην Παννονία το 454 και πέθανε το 526.Το 520 έχτισε τον τάφο του σε μια περιοχή που χρησιμοποιούταν ήδη για νεκροταφείο. Το κτίριο έχει κτιστεί από μεγάλους ασβεστόλιθους και αποτελείτε από δυο ορόφους. Το μαυσωλείο του Θεοδώρητου είναι ένα απλό μαυσωλείο όπου μπορείτε να δείτε κάποια σχέδια που υπάρχουν στο εξωτερικό και εσωτερικό του κτηρίου. Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του μαυσωλείου. Εάν δεν θέλετε το ενιαίο εισιτήριο θα πληρώσετε 4 ευρώ. Το μαυσωλείο είναι ανοιχτό από τις 08.30 μέχρι της 19.00.

Μαυσωλείο του Θεοδώρητου

Μαυσωλείο του Θεοδώρητου

8) Basilica di S.Apollinare in Classe

   Ο ναός κτίστηκε το 529 και τιμάται στον Άγιο Απολλινάριο, πρώτο επίσκοπο της Ραβέννας. Ο ναός εγκαινιάστηκε στης 9 Μάιου του 529 από τον Μητροπολίτη Μαξιμιανό. Ο ναός βρίσκετε 5 χιλιόμετρα απόσταση από τον κέντρο της πόλης και βρίσκετε στον δρόμο που κατευθύνετε για την παραλία  Lido di Dante.

   Στην πλευρά που είναι το ιερό και η αψίδα μπορείτε να δείτε το πολύ γνωστό ψηφιδωτό με τον Άγιο Απολλινάριο. Πάνω από την αψίδα, σε οριζόντια απεικόνιση εικονίζετε ο Χριστός με τα φτερωτά σύμβολα των ευαγγελιστών ,ένα ψηφιδωτό το οποίο χρονολογείτε τον έβδομο ή ένατο αιώνα. Η αψίδα χρονολογείτε κατά τον 6° αιώνα και εικονίζει τους ευαγγελιστές Ματθαίο και Λουκά, ανάμεσα τους βρίσκετε ένας μεγάλος σταυρός όπου στο κέντρο, εικονίζετε σε ένα μικρό μετάλλιο το πρόσωπο του Χριστού. Από κάτω από το σταυρό εικονίζετε ο Άγιος Απολλινάριος δεόμενος προς τον σταυρό σε μια καταπράσινη κοιλάδα. Οι σαρκοφάγοι που θα δείτε στον ναό προέρχονται από τον 5 μέχρι και τον 8 αιώνα.

Basilica di S.Apollinare in Classe

Basilica di S.Apollinare in Classe


Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΡΑΒΕΝΝΑ, ΙΤΑΛΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ά


Basilica di S.Vitale

     Πριν το τέλος του καλοκαιριού του 2012 επισκέφτηκα την Ιταλία και για 5 μέρες έμεινα σε μια πόλη που είναι γνωστή για τα περίφημα ψηφιδωτά της και λέγετε Ραβέννα. Από το 2004 μου είχε μπει η ιδέα να επισκεφτώ κάποια στιγμή την πόλη αυτή και μετά από αρκετά χρόνια το κατάφερα. Η Ραβέννα βρίσκετε κοντά στην ακτή της Αδριατικής και 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Emilia-Romagna, Μπολόνια. Εγώ ταξίδεψα μέχρι την Ancona με αεροπλάνο και μετά πήρα το τρένο από τον κεντρικό σταθμό της Ancona και έφτασα στην Ραβέννα. Η πόλη αυτή έχει μεγάλη ιστορία αλλά και οχτώ μνημεία που έχουν συμπεριληφθεί στα λίστα της Unesco ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Από τον 5° μέχρι και τον 8° αιώνα η Ραβέννα ήταν πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας στην Ευρώπη κάτι το οποίο μπορείτε να το εξακριβώσετε και από την θεματολογία που υπάρχει στα ψηφιδωτά που κοσμούν τους ναούς στην πόλη αυτή. Η πόλη έχει παράξενο σχέδιο ενώ σε αρκετά σημεία είναι πεζοδρομημένη. Σε μια μέρα, αν θέλει κάποιος μπορεί να δει τα βασικότερα μνημεία της πόλης αυτής. Εάν καθίσετε παραπάνω μπορείτε να κάνετε μπάνιο και στης κοντινές παραλίες( Lido di dante,Lido di classe) της πόλης όπου είναι πολύ εύκολο να μεταβείτε με το λεωφορείο της γραμμής.

 Piazza del popolo,Municipio,Prefettura

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

    Το κέντρο της πόλης είναι σχετικά μικρό και μπορεί κάποιος να το περπατήσει  εύκολα φτάνει να έχει ένα χάρτη. Υπάρχουν πολλά στενά και είναι εύκολο να χαθεί κάποιος ή να μπερδευτεί. Αν έχετε το ενδιαφέρον και τον χρόνο να δείτε όλα τα μνημεία μπορείτε να πάρετε ενιαίο εισιτήριο το οποίο είναι πιο οικονομικό. Πριν βγάλετε εισιτήριο ζητήστε να σας ενημερώσουν για τα εισιτήρια που υπάρχουν. Αρχικά θα αναφέρω τα Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς και μετά θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα κτήρια που κοσμούν την πόλη αυτή. Θα προσπαθήσω να περιγράψω με δικά μου λόγια αυτά που είδα ,διότι δεν είμαι και αρχαιολόγος. Απλά από το κείμενο μου μπορείτε να πάρετε  μια ιδέα για το τι θα δείτε στην πόλη αυτή.

Basilica di S.Vitale

1) Βασιλική – Basilica di S.Vitale

  Όταν μπήκα σε αυτόν τον ναό, ειλικρινά τα έχασα. Δεν θυμάμαι πόση ώρα έκατσα εκεί ,αλλά μπορώ να πω ότι δεν έχω δει πιο εντυπωσιακά βυζαντινά ψηφιδωτά.
 Ο ναός ξεκίνησε να χτίζετε το 526 μ.Χ και τελείωσε το 547 με 548 μ.Χ. Ο επίσκοπος Ecclesio  με την οικονομική βοήθεια από τον Giuliano Argentario ξεκίνησε να επιμελείται το χτίσιμο του ναού. Ο ναός εγκαινιάστηκε από τον Μαξιμιανό πρώτο αρχιεπίσκοπο της Ραβέννας.  Ο ναός είναι οκταγωνικός με τρούλο τον οποίο στηρίζουν 8 μεγάλες κολόνες. Οι τοιχογραφίες του τρούλου είναι νεώτερες. και συγκεκριμένα του 18 αιώνος κάτι το οποίο είναι εμφανές από την πρώτη ματιά. Αυτό που είναι περισσότερο εντυπωσιακό στον ναό αυτό είναι, τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στην αψίδα και  στο ιερό  (αριστερά και δεξιά από το ιερό) .

Basilica di S.Vitale -Τρούλος (εσωτερικό)

   Στο θόλο υπάρχει ένα μενταγιόν – Αμνός του Θεού, περιτριγυρισμένο από διάφορα σχέδια και με 4 αγγέλους οι οποίοι θα λέγαμε σηκώνουν τα χέρια τους προς τον Αμνό του θεού για να δείξουν την υπεροχή του αλλά και την δόξα που προσδίδουν σ αυτόν.

Basilica di S.Vitale

   Πάνω από την αψίδα του ναού θα δείτε δυο αγγέλους οι οποίοι κρατούν ένα μενταγιόν το οποίο αποτελείτε από 8 ακτίνες ενώ στα δεξιά και αριστερά εικονίζονται η πόλη της Ιερουσαλήμ και η πόλη της Βηθλεέμ. Ακριβώς από κάτω στην αψίδα ,εικονίζονται ο Χριστός καθήμενος στην σφαίρα του κόσμου ,ανάμεσα σε δυο αγγέλους ενώ στα δεξιά είναι ο Άγιος Βιτάλιος του οποίου ο Χριστός παραδίδει τον στέφανων του μαρτυρίου ενώ στην αριστερή πλευρά εικονίζετε ο κτήτορας του ναού, επίσκοπος  Ecclesio.Κάτω από την παράσταση αυτή υπάρχουν τα παράθυρα του ναού.

Basilica di S.Vitale

    Στην αριστερή πλευρά των παραθύρων υπάρχει μια παράσταση που εικονίζει τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό να κρατάει ένα χρυσό δισκάριο  με έναν αυτοκρατορικό μωβ μανδύα. Στα αριστερά του Ιουστινιανού εικονίζετε ο αρχιεπίσκοπος Μαξιμιανός κρατώντας ένα σταυρό ,ενώ δίπλα υπάρχει μια συνοδεία που κρατάει το ευαγγέλιο και το θυμιατό, ενώ στην δεξιά πλευρά εικονίζονται στρατιώτες με μια ασπίδα η οποία έχει το μονόγραμμα του Χριστού.

Basilica di S.Vitale - Αυτοκράτορας Ιουστινιανός

   Στην δεξιά πλευρά των παραθύρων υπάρχει μια παράσταση όπου εικονίζει την αυτοκράτειρα Θεοδώρα με την συνοδεία της, η οποία κρατάει στα χέρια της το Άγιο ποτήριο. Παρατηρήστε το κάτω μέρος του μανδύα της αυτοκράτειρας και θα δείτε μια παράσταση των τριών μάγων.

Basilica di S.Vitale - Αυτοκράτειρα Θεοδώρα 

    Στην πλευρά του αριστερού τοίχου του ιερού υπάρχει μια παράσταση από την Παλαιά Διαθήκη η οποία εικονίζει δυο σκηνές από την ζωή του Πατριάρχη Αβραάμ. Η μια παράσταση είναι ’’η φιλοξενία  του Αβραάμ’’  όπου έχουμε την απεικόνιση του τριαδικού θεού και βλέπουμε την γυναίκα του Αβραάμ, Σάρα να στέκεται στην πόρτα ενώ ο Αβραάμ να προσφέρει ένα μοσχάρι στους τρεις αγγέλους. Στην δεύτερη παράσταση βλέπουμε την θυσία του Ισαάκ.Πάνω από την απεικόνιση του Αβραάμ ,βλέπουμε τον προφήτη Ιερεμία και τον προφήτη Μωυσή. Πάνω ακριβώς από τους προφήτες εικονίζονται οι ευαγγελιστές Ιωάννης και Λουκάς.

Basilica di S.Vitale

  Στην δεξιά πλευρά του ιερού εικονίζονται ο Αβελ και ο Μελχισεδεκ με τις προσφορές τους προς τον Θεό. Πάνω από την παράσταση αυτή ,εικονίζονται ο προφήτης Ησαίας και ο προφήτης Μωυσής ενώ πάνω από αυτούς εικονίζονται οι άλλοι δυο ευαγγελιστές ,ο Μάρκος και Ματθαίος.

Basilica di S.Vitale - Ιερό

  Στο υπόλοιπο μέρος του ναού θα δείτε υπέροχα μωσαϊκά στο δάπεδο του ναού και μαρμάρινες διακοσμήσεις οι οποίες είναι νεώτερες προσθήκες.

Basilica di S.Vitale

2) Μαυσωλείο – Mausoleo di Galla Placidia

    H  Galla Placidia , κόρη του Θεοδοσίου του Β, μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Ονωρίου ,έγινε αυτοκράτειρα το 423 μ.Χ.. Η Galla Placidia αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Κωνσταντινούπολη στην Ραβέννα όπου και έχτισε τον ναό Santa Croce – Ναός του Σταυρού. Από εκείνον τον ναό σώζετε το κομμάτι το οποίο  συνδεόταν με τον νάρθηκα του ναού και όπου η Galla Placidia είχε φτιάξει για μαυσωλείο της οικογένειας της.Οι σύγχρονοι ιστορικοί αναφέρουν ότι η Galla Placidia πέθανε το 450 μ.Χ στην Ρώμη και ότι έχει ταφεί στο μαυσωλείο της οικογένειας του Θεοδοσίου στο Βατικανό.

Mausoleo di Galla Placidia

   Το μαυσωλείο χρονολογείτε από τον 5 αιώνα,  και είναι διακοσμημένο με εξαίρετα ψηφιδωτά. Στο εσωτερικό θα δείτε αρχικά 3 σαρκοφάγους όπου στην μεγαλύτερη σαρκοφάγο λέγετε ότι έχει ταφεί καθιστή η Galla Placidia.Το 1577 με αφορμή μιας φωτιάς ανακαλύπτετε ότι τα σώματα που είχαν ταφεί στους σαρκοφάγους ανήκαν στον αυτοκράτορα Κωνστάντιο ,Ονώριο και Βαλεντινιαν. Στο θόλο του μαυσωλείου μπορείτε να δείτε ένα νυχτερινό ουρανό με 570 χρυσά αστερία γύρω από έναν χρυσό σταυρό, ενώ στης γωνίες του θόλου μπορείτε να δείτε τα φτερωτά σύμβολα των ευαγγελιστών. Στις παραστάσεις του τρούλου μπορείτε να δείτε τέσσερα ζεύγη αποστόλων, ζώα και διάφορα σχέδια ενώ πάνω από την είσοδο του μαυσωλείου υπάρχει μια γνωστή παράσταση, την οποία πρέπει να την είχαμε και σε κάποιο βιβλίο των θρησκευτικών όπου εικονίζει τον Χριστό ως καλό ποιμήν.

Mausoleo di Galla Placidia

Mausoleo di Galla Placidia

Mausoleo di Galla Placidia - Basilica di S.Vitale


Τέλος Ά μέρους!!!

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ MADELEINE – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  


  Στης 8 Ιουνίου ,2013 ήμουν στην Στοκχόλμη και συγκεκριμένα στην παλιά πόλη, όπου στην Εκκλησία του παλατιού γινόταν ο γάμος της πριγκίπισσας Madeleine με τον κοινό θνητό Chris O Neills. Στην εποχή μας ακούγονται λίγο’’ αστεία’’ θα έλεγα αυτοί οι τίτλοι ,εμένα πάντως μου αρέσει που κάποιες χώρες έχουν κρατήσει την βασιλεία ως θεσμό που τον αξιοποιούν και τουριστικά χωρίς να υπάρχει κάποια μορφή εξουσίας. Παρακάτω θα δείτε κάποιες φωτογραφίες από την είσοδο των καλεσμένων στην εκκλησία του Παλατιού, τους νεόνυμφους που βγήκαν να χαιρετίσουν τον κόσμο που ήταν μαζεμένος έξω από το παλάτι μαζί με εμένα, τους καλεσμένους που βγαίνουν από την εκκλησία μετά την ακολουθία του γάμου και επιβιβάζονται σε λεωφορεία της γραμμής που τα χρησιμοποίησαν την ημέρα εκείνη για να μεταφέρουν τους καλεσμένους και το ζευγάρι πάνω στην βασιλική άμαξα μαζί με ακολουθία στρατού πάνω σε άλογα που κατευθύνετε προς το Riddarholmen για να αναχωρήσουν με το καραβάκι για το Drottningholm slott-Παλάτι για το γαμήλιο δείπνο.


Ένα από τα λεωφορεία της γραμμής που μετέφεραν τους καλεσμένους