Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Το μεσαιωνικό χωρίο Εζε στην Γαλλία - Èze , France

H θεα απο τον βοτανικό κήπο του χωριού Εζε

   Τον Αύγουστο έκανα ένα επταήμερο ταξίδι στην Κυανή ακτή ή και όπως αλλιώς συνηθίζετε να λέγετε Γαλλική Ριβιέρα. Μια από αυτές τις μέρες και συγκεκριμένα την μέρα της Παναγίας 15 Αυγούστου επισκέφτηκα το μεσαιωνικό χωρίο Eze.Το χωριό βρίσκετε λίγο έξω από την Νίκαια και είναι από την πλευρά που είναι το Μονακό. Πέρασε αρκετά το χωριό αυτά κατά την διάρκεια των αιώνων με αποτέλεσμα το 1860 να οριστεί ως μέρος της Γαλλίας. Κατά την διαδρομή  από την Νίκαια προς το χωριό Εζε η θέα είναι φανταστική και είμαι σίγουρος ότι θα ξαναπεράσετε και θα σας μπει η ιδέα να πάτε σε αυτά τα μέρη να τα περπατήσετε και να κάνετε το μπάνιο σας. Οι ονομασίες των περιοχών όπου περνάει και το λεωφορείο αλλά και το τρένο είναι Villefranche, St.Jean Cap Ferrat και Beaulieu sur Mer για να καταλήξει στον βράχο που είναι το χωριο Εζε. Ο βράχος έχει ύψος 427 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και η θέα είναι εντυπωσιακή.

Το μεσαιωνικό χωρίο Εζε στην Γαλλία 

   Εάν δεν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο και έχετε  την Νίκαια  ως σημείο αφετηρίας για το χωριό Εζε ,καλό είναι να πάτε με το λεωφορείο διότι το τρένο δεν πάει πάνω στο χωριό και θέλει περπάτημα. Με το τρένο δεν θα μπορείτε να δείτε και την θεά σε αντίθεση με το λεωφορείο που  αν θυμάμαι καλά κάνει 40 λεπτά, το εισιτήριο είναι φθηνό αφού το Εζε είναι σαν προάστιο της Νίκαιας και το λεωφορείο σταματάει μπροστά στο χωριό. Η στάση λέγετε Eze village. Το λεωφορείο αναχωρεί από τον σταθμό λεωφορείον Vauban αλλά εσείς μπορείτε να δείτε τις στάσεις στην σελίδα www.lignesdazur.com και να αναχωρήσετε από το σημείο που σας βολεύει. Είναι το λεωφορείο 82 και μετά από το χωριό μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο 83 και να πάτε σε μια από τις παραλίες της περιοχής Beaulieu sur Mer.Εάν δεν θέλετε να πάρετε λεωφορείο και έχετε καλά παπούτσια μπορείτε να κατηφορίσετε από κάποιο από τα  μονοπάτια που θα δείτε στο χάρτη που θα έχετε προμηθευτεί είτε από το ξενοδοχείο, είτε από το γραφείο πληροφοριών πριν την είσοδο στο χωριό Εζε. Εμείς κατεβήκαμε  το μονοπάτι Ch de la Toscane όπου χρειάστηκαν περίπου 35 λεπτά για να φτάσουμε στην παραλία του Αγίου Λαυρέντιου. Το δρομάκι έχει χαλίκια και σε κάποια σημεία είναι πολύ κατηφορικό και γλιστράει.

Χαρτης - Εζε

  Αφού φτάσετε στο Eze village θα περπατήσετε την μικρή ανηφόρα για να βγείτε στην πύλη του μεσαιωνικού χωριού. Εγώ για να είμαι ειλικρινείς δεν εντυπωσιάστηκα ίσως επειδή έχω επισκεφτεί πολλές πόλεις που έχουν μια παλιά πόλη στο στυλ του χωριού Eze. Μαγαζάκια, εστιατόρια, μια εκκλησία και ο βοτανικός κήπος στο βράχο είναι μερικά από αυτά που μπορείτε να δείτε στο μικρό χωριό Εζε. Η είσοδος του βοτανικού κήπου είναι στα 6 ευρώ όπου μπορείτε να δείτε μια συλλογή από κάκτους αλλά και την θεά από τον βράχο. Ο χάρτης του χωριού έχει 32 αριθμημένα σημεία ως σημεία ενδιαφέροντος και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην σελίδα www.eze-riviera.com . Μια ιδέα για το χωριό μπορείτε να πάρετε μέσα από τις φωτογραφίες μου που παραθέτω στο blogg μου.


Η πύλη του χωριού 

Εζε

Εζε,Γαλλία


Το καμπαναριο του ναού 

Ο βοτανικός κήπος

Ο βοτανικός κήπος

Η θεα απο τον βοτανικο κήπο

Βοτανικός κήπος

Εσωτερικό Ναού

Ο ναός του χωριου Εζε


Ένα απο τα καλα σημεία που είχε το μονοπάτι..


Η μικρή παραλία του Αγιου Λαυρεντιου