Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

To κάστρο της Βούδας

    Για εσάς που θέλετε νια διαβάσετε αλλά και να δείτε περισσότερες φωτογραφίες για την Βουδαπέστη ,μπορείτε να κάνετε ένα κλικ  στον παρακάτω σύνδεσμο
 http://travelguide-spirit.blogspot.se/2015/01/blog-post.html

Καστρο της Βούδας


Βουδαπέστη

Erzsebet hid - St. Gellertstatyn ,μνημείο ενός επισκόπου που δολοφονήθηκε το 10 αιώνα

Μια από της εισόδους οπού μπορείτε να ανεβείτε προς το κάστρο της Βούδας

Ιστορικο μουσείο

Εθνικη γκαλερι-Nationalgalleriet




Χαρτης της παλιάς πόλης στην Βούδα

Λαβύρινθος στην παλιά πόλη 

Προμαχώνας των Ψαράδων


Matthias Church


Matthias Church


Matthias Church




Κοινοβούλιο


To Άγαλμα του Αγ. Στεφάνου ,βασιλιά της Ουγγαρίας όπου εισήγαγε τον χριστιανισμό 



Κάστρο της Βούδας-Πύλη των λεόντων 

Κάστρο της Βούδας

Κοινοβούλιο



Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ελσίνκι, Φιλανδία – Χριστουγεννιάτικος Στολισμός


   Αρχές του μήνα και συγκεκριμένα 4 Ιανουαρίου ήμουν στο Ελσίνκι την πρωτεύουσα της Φιλανδίας για δεύτερη φορά στην ζωή μου. Σκέφτηκα να φωτογραφίσω και να παρουσιάσω τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης .Δεν ενθουσιάστηκα βέβαια ,αλλά μπορώ να πω ότι το περίμενα. Ο κάθε άνθρωπος συγκρίνει κάτι σύμφωνα με αυτά που έχει δει. Έχω γράψει στο παρελθόν κάποια πράγματα για την πόλη, δεν είναι πολλά αλλά η δεύτερη επίσκεψη μου στην πόλη αυτή έγινε πάλι Ιανουάριο και  δεν μου επέτρεψε να επισκεφτώ κάτι άλλο. Εδω είναι η παλιά ανάρτηση  http://www.travelguide-spirit.blogspot.se/2013/03/helsinki-finland.html. Κάποια στιγμή θα πάω και άνοιξη η καλοκαίρι και θα έχω περισσότερα να γράψω. Καλή χρονιά να έχουμε με πολλά ταξίδια διότι μα βοηθούνε να εξελίσσουμε την  σκέψη μας αλλά και να καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους καλύτερα μέσα από τα δείγματα μιας νέας κουλτούρας που παίρνουμε από κάθε ταξίδι. 

Cathedral 

Cathedral 

Cathedral 

Christmans Market- Three Smiths Square

Εμπορικό κέντρο- ενα απο τα πολλα..

Εμπορικο κέντρο - Forum

Εμπορικο κέντρο - Forum

Εμπορικο κέντρο - Forum

Aleksanterinkatu

Aleksanterinkatu

Aleksanterinkatu


Εμπορικό κέντρο - City 





Uspenski Cathedral


To βιντεο ειναι απο την προηγουμενη μου επισκεψη στην πόλη 

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ


Αγ. Στέφανος, Βουδαπέστη 

   Στα μέσα του Δεκέμβρη επισκέφτηκα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας την Βουδαπέστη. Πέρασαν μέρες από τότε μέχρι σήμερα, ωστόσο θα γράψω μερικά πράγματα από αυτά που προλάβαμε και είδαμε κατά τις δυόμιση μέρες που ήμασταν εκεί. Το σίγουρο είναι ότι εγώ θα ξαναπάω, μου περίσσεψαν πολλά φιορίνια και αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι που δεν έχω δει στην πόλη, μπορεί να το γράψει στα σχόλια.

   Αρχικά να πω ότι ήμασταν τυχεροί από θέμα καιρού. Δεν είχαμε βροχή, ούτε χιόνι αλλά είχαμε λίγο κρύο και ήλιο με καθαρή ατμόσφαιρα (την πρώτη μέρα) που μας βοήθησε να βγάλουμε και ωραίες φωτογραφίες. Η πόλη είναι σχετικά μικρή και νομίζω 3 μέρες είναι αρκετές για να δείτε τα βασικά που έχει να δείξει σε έναν τουρίστα  η πόλη. Εάν έχετε παραπάνω μέρες μπορείτε να φτιάξετε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα και να δείτε αυτά που σας ενδιαφέρουν. Στην σημερινή μου ανάρτηση θα αναφέρω αυτά που είδαμε στην πόλη σύμφωνα με το πρόγραμμα που φτιάξαμε εμείς και θα προσθέσω μερικά ακόμα πράγματα από πληροφορίες που πήρα από διάφορα φυλλάδια που διάβασα για την πόλη.

Βουδαπἐστη

Άφιξη στην Βουδαπέστη και μεταφορά στην πόλη

   Πέμπτη (11 Δεκ.) νωρίς το απόγευμα φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης. Η πρώτη κίνηση ήταν να βρούμε που έχουν τους δωρεάν χάρτες στο αεροδρόμιο και μετά πήγαμε απευθείας στο μηχάνημα να βγάλουμε λεφτά με την κάρτα. Είναι στα δεξιά της εξόδου από το αεροδρόμιο. Είναι εύκολο να το βρείτε. Έχει  3 μηχανήματα (τα δυο δεν είχαν λεφτά) γι αυτό να πάτε απευθείας προς τα εκεί μην πέσει όλος ο κόσμος και περιμένετε στην σειρά. Ο λόγος που πρέπει να βγάλετε λεφτά από το μηχάνημα είναι ότι η Ουγγαρία δεν έχει ευρώ αλλά έχει το Φιορίνι σαν νόμισμα ,και εσείς χρειάζεστε χρήματα για το λεωφορείο που θα σας πάει στην πόλη. 1 ευρώ είναι περίπου 320 φιορίνια. Μετά βγήκαμε από την έξοδο του αεροδρομίου και πήγαμε προς τα δεξιά όπου υπάρχει η στάση όπου αναχωρεί το λεωφορείο 200 για τον σταθμό του μετρό Köbánya-Kispest (μπλε γραμμή 3).Η διαδρομή είναι περίπου 20 λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 450 φιορίνια (1,40 ευρώ) και δεν ξέρω εάν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για το μετρό. Εισιτήριο μπορείτε να βγάλετε στο αεροδρόμιο είτε μέσα στο λεωφορείο από τον οδηγό. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το μετρό και να πάτε στον προορισμό σας. Εάν είστε πολλά άτομα μπορείτε να ρωτήσετε και ένα ταξί πόσο θα κοστίσει η διαδρομή για να πάτε στο ξενοδοχείο, μπορεί να σας βγει και φτηνότερα ή  με μικρή διαφορά. Εμείς δεν είχαμε πολλές αποσκευές και κάναμε μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο που βρίσκετε στο Köbánya-Kispest όπου βρήκαμε κι ένα τεράστιο κατάστημα τροφίμων όπου ψωνίσαμε τα απαραίτητα (τυριά, σαλάμια, κρασιά κλπ). Από τον σταθμό Köbánya-Kispest αγοράσαμε εισιτήριο από το γραφείο(μπορείτε και από μηχάνημα) 350 φιορίνια, και  αναχωρήσαμε με το μετρό και την γραμμή 3 για τον προορισμό μας. Δεν μπορείτε να μπείτε χωρίς εισιτήριο στο μετρό. Κατά την είσοδο σας στο μετρό υπάρχει ελεγκτής που ελέγχει εάν έχετε χτυπήσει το εισιτήριο. Εμείς μείναμε στην περιοχή Πεστη – Pesti όπου είναι η νέα πόλη.

Πεζόδρομος Vaci utca

Πρώτη βόλτα στην πόλη

  Αφού βολευτήκαμε στο ξενοδοχείο, πήραμε τον χάρτη στα χέρια, την φωτογραφική μηχανή και βγήκαμε έξω να γνωρίσουμε την πόλη. Πάντα η πρώτη βόλτα συνήθως είναι στο κουτουρού και πάμε σε ότι μας τραβήξει την προσοχή. Δεκέμβριος μήνας και αυτό που μας τράβηξε την προσοχή ήταν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και ο στολισμός της πόλης. Όλα αυτά μας πήγαν σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους όπου τα μαγαζιά ήταν κλειστά τέτοια ώρα που βγήκαμε, αλλά οι χριστουγεννιάτικες αγορές ήταν ακόμα ανοιχτές και εκεί φάγαμε και το βραδινό μας. Η βόλτα μας ήταν στη περιοχή Πεστη αλλά και στην περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο. Περπατήσαμε αρκετά και περάσαμε από τον γνωστό πεζόδρομο Vaci utca όπου μας έβγαλε στην πρώτη χριστουγεννιάτικη αγορά και συνεχίσαμε προς την πλατεία vörösmarty (αν θυμάμαι σωστά το όνομα )   όπου εκεί βγήκαμε σε άλλη χριστουγεννιάτικη αγορά, και μετά από κύκλους που κάναμε στα γύρω δρομάκια βγήκαμε στην χριστουγεννιάτικη αγορά που είναι μπροστά στον ναό του Αγίου Στεφάνου. Μετά προχωρήσαμε πιο πάνω, η  ώρα πέρασε και φτάσαμε και στο κοινοβούλιο όπου ήταν υπέροχα φωτισμένο με ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες μου. Αφού βγάλαμε φωτογραφίες στο κοινοβούλιο βγήκαμε από την πλευρά του ποταμού Δούναβη και περπατήσαμε μέχρι την γέφυρα Stabadsåg hid. Στην διάρκεια της διαδρομής μας με τα πόδια ,είδαμε την περιοχή της Βούδας φωτισμένη και συγκεκριμένα τον ναό του Αγ. Ματθία-Mátyás-templom και το κάστρο της Βούδας που θα επισκεπτόμασταν την επομένη μέρα. Εκτός από αυτά είδαμε και τις γέφυρες Erzsebet hid και szechenyi lånchid φωτισμένες και γενικά ήταν μια βραδινή βόλτα που μας άφησε και μας δημιούργησε τις καλύτερες εντυπώσεις για την πόλη. Περάσαμε ξανά από τον πεζόδρομο Vaci utca όπου βγάζω φωτογραφία τον πεζόδρομο στολισμένο με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια όπου μετά το κλικ της μηχανής έσβησαν και τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Κοιτώ το ρολόι και η ώρα είναι 12.00.Ωρα για επιστροφή στο ξενοδοχείο και ύπνο. Για να βρούμε το ξενοδοχείο χρειαστήκαμε χάρτη αλλά τα καταφέραμε.

Parlament

Άγ. Ματίας 

Κάστρο της Βούδας

Παρασκευή

   Από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου βλέπαμε τον ήλιο και την ωραία μέρα που είχε ξημερώσει ο καλός μας Θεούλης  και φάγαμε στα γρήγορα πρωινό και ξεκινήσαμε την βόλτα μας.  Πήγαμε προς το Kalvin Ter ( εκεί κοντά μέναμε) και από εκεί στην γέφυρα Stabadsåg hid.Πριν περπατήσουμε την γέφυρα κάναμε μια βόλτα στην κλειστή αγορά που είχε εκεί αλλά δεν ψωνίσαμε τίποτα. Περάσαμε στην απέναντι πλευρά με προορισμό τον λόφο Gellert,όπου περάσαμε μπροστά από το γνωστό ξενοδοχείο Gellert και μια εκκλησία που έχει σε σπηλιά για να ανέβουμε στον λόφο και να φτάσουμε στο μνημείο της ελευθερίας. Απότομη η ανηφόρα και εγώ ζεσταίνομαι γενικά εύκολα και έγινα μούσκεμα μέχρι να φτάσω πάνω. Στην πορεία της ανάβασης μας κάναμε στάσεις να θαυμάσουμε τον ποταμό Δούναβη και την Βουδαπέστη. Αφού φτάσαμε στο μνημείο της Ελευθερίας και βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, συνεχίσαμε προς την Citadel.Μετά βγήκαμε στην γέφυρα Erzsebet hid και από εκεί κατευθυνθήκαμε για το κάστρο της Βούδας. Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας μπροστά στην γνωστή εικόνα (από τους τουριστικούς οδηγούς) του τρούλου του παλατιού διπλά στο άγαλμα του πρίγκιπα Ευγένιου και κάναμε την βόλτα μας στους εξωτερικούς χώρους χωρίς να επισκεφτούμε την Εθνική γκαλερί  αλλά είδαμε την κρήνη Matthias fountain , την Πύλη των Λεόντων, την πύλη με το γεράκι και βγήκαμε  στο sandor palace. Περπατήσαμε την παλιά πόλη και επισκεφτήκαμε τον Labirintus (εισιτήριο φοιτητικό 1500 φιορίνια) όπου ήμασταν οι μοναδικοί επισκέπτες εκείνη την στιγμή και ήταν λίγο παράξενο όταν μπήκαμε στο σκοτεινό δρομάκι όπου κάποια στιγμή πατήσαμε νερά και τρομάξαμε… η βόλτα συνεχίζετε στην παλιά πόλη και επισκεπτόμαστε τον ναό του Αγίου Ματθία (φοιτητικό εισιτήριο 800 φιορίνια) ,περνάμε στο  fisherman's bastion και μετά εντελώς τυχαία βρίσκουμε και τον ναό της Μαρίας της Μαγδαληνής. Κάνουμε τον κύκλο της παλιάς πόλης και ξαναγυρίζουμε προς το κάστρο, όπου έχει αρχίσει ήδη να νυχτώνει και η πόλη φαίνετε πανέμορφη όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.  Αρχίζει η κάθοδος και πηγαίνουμε στην γέφυρα szechenyi lanchid όπου περνάμε στην πλευρά της νέας πόλης και αρχίζουμε τις Χριστουγεννιάτικες αγορές όπου φάγαμε και πάλι εκεί. Είχα διαβάσει στο ιντερνέτ ότι πολλοί δεν είχαν μείνει ικανοποιημένοι από φαγητό σε μαγαζιά και το φαγητό που είχαν εκεί στις αγορές ήταν νοστιμότατο κατά την άποψη μου. Εννοείτε ότι φάγαμε και αυτό το γυριστο..που είναι σαν τσουρέκι με γεύση βανίλια, σοκολάτα και με αμύγδαλο. Γενικά δεν άφησα τίποτα, ότι έβλεπα ήθελα να το δοκιμάζω. Κάποια στιγμή πήγαμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και λίγο αργότερα δεν πήγαμε για ποτό αλλά πήγαμε σε λουτρά στο Rudas Gyógyfürdő που είναι σε τουρκικό στυλ. Εκείνη την ημέρα ήταν μεικτό . Η είσοδος ήταν 4400 φιορίνια. Να πάρετε μαζί σας πετσέτα από το ξενοδοχείο και παντόφλες. Δεν δίνουν εκεί αλλά εάν θέλετε πληρώνετε έξτρα και παίρνετε πετσέτα την οποία επιστρέφετε μετά πίσω. Εμείς πληρώσαμε και πήραμε πετσέτες εκεί. Είχε πολύ κόσμο πιάσαμε και κουβέντα με άλλους εκεί .

Γέφυρα Szabadsåg hid - Έξω απο την εκκλησία στην σπηλιά 

Gellert hill - Frihetsmonument

Το Κάστρο της Βούδας

Γέφυρα Erzsebet hid

Κάστρο της Βούδας 

Matthias fountain

Πύλη των Λεόντων

Sandor Palota

Budaborgens labyrint

Budaborgens labyrint

Αγ Ματθίας

 fisherman's bastion

Αγ. Μαρια Μαγδαλινη


Το γυριστό που προσπάθησα να περιγράψω.....

Χριστουγεννιάτικη αγορά

Σάββατο

  Τρίτη μέρα στην Βουδαπέστη και ήταν πιο χαλαρή. Ξεπορτίσαμε λίγο αργά από το ξενοδοχείο. Πήραμε το μετρό και πήγαμε απέναντι από το κοινοβούλιο επειδή ήθελα να δω εγώ κάποιους ναούς όπως ο ναός της Αγ. Άννας και  μια καλβινικη εκκλησία όπου ήταν κλειστή. Περάσαμε την γέφυρα και πήγαμε στο κοινοβούλιο όπου δεν μπορέσαμε να το επισκεφτούμε επειδή ήταν γεμάτο .Η είσοδος είναι δωρεάν για τους Ευρωπαίους πολίτες και πρέπει να έχετε το διαβατήριο ή την ταυτότητα μαζί σας. Δεν μπήκαμε μέσα και ούτε που μας στεναχώρησε αλλά συνεχίσαμε την βόλτα μας στα κτήρια γύρω από το κοινοβούλιο,  monument Ιmre Νagy's και τον ναό του Αγίου Στεφάνου. Μετά περπατήσαμε τον εμπορικό δρόμο Andrassy όπου περάσαμε από την όπερα και μπήκαμε να δούμε μόνο την είσοδο του κτηρίου(εάν θέλετε μπορείτε να επισκεφτείτε την όπερα- έχει εισιτήριο)  και μετά κατευθυνθήκαμε στην πλατεία των Ηρώων. Το απόγευμα γυρίσαμε σε μαγαζιά και εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης, χριστουγεννιάτικες αγορές και φαγητό.

Ναός Aγ. Αννα 

Βασιλικη του Αγ.Στεφανου

Βασιλικη του Αγ.Στεφανου

Βασιλικη του Αγ.Στεφανου-το χερι του πρωτου Βασιλιά της Ουγγαρίας Στεφανου

Parlament

Opera

Opera

    Οι άνθρωποι μου φάνηκαν πολύ ευγενικοί και δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Μέχρι και ο αστυνομικός που με σταμάτησε για έλεγχο στο αεροδρόμιο ήταν ευγενέστατος και κάναμε και πλάκα . Υπάρχουν μαγαζιά που δέχονται και ευρώ αλλά σας παίρνουν παραπάνω λεφτά, βέβαια παραδόξως συμβαίνει και το αντίθετο. Σε κατάστημα τροφίμων είδα να γράφει ότι δέχονται και ευρώ, και ότι το 1 ευρώ αντιστοιχούσε σε 296 φιορίνια. Οι τιμές στα μαγαζιά δεν μου φάνηκαν και φθηνές αλλά κι εγώ δεν είμαι και ειδικός σε τιμές ρούχων. Ένα από τα μαγαζιά που θεωρείτε γνωστό το όποιο δεν επισκεφτήκαμε είναι το Cafe Gerbeaud Cukraszda (Vörösmarty tér 7-8).




   Εάν είχαμε μια ακόμα ημέρα και ήταν άνοιξη θα πηγαίναμε στο Margaret island. Εάν έχετε παιδιά μπορείτε να επισκεφτείτε και τον ζωολογικό κήπο. Εγώ έχω τελειώσει με τους ζωολογικούς κήπους…σε πόσους ακόμα θα πάω? Δεν επισκεφτήκαμε την Συναγωγή Dohany Street Synagogue ,Museum of Fine Arts, museum of Applied Arts,Palace of Arts, museum of Ethnographu ( έχω πάει σε άλλη χώρα) ,Εθνικό μουσείο και Memento park.Και αυτά τα γράφω διότι ο χάρτης που έχω στα χέρια μου τα αναφέρει ως Top Sights.




Δεν νομίζω να ξέχασα κάτι, αλλά και εάν ξέχασα γι αυτό υπάρχουν τα σχόλια. Περιμένω τις υποδείξεις σας διότι θα ξαναπάω και μάλλον σύντομα …

Και ένα βιντεάκι που τράβηξα με την φωτογραφική μηχανη για να πάρετε μια ιδέα απο  την πόλη.