Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Βραδιά κουλτούρας-πολιτισμού στην Στοκχόλμη

   
Medelhavet Μουσείο

  Χθες στην πρωτεύουσα της Σουηδίας την Στοκχόλμη ,είχε βραδιά κουλτούρας σύμφωνα με την ακριβή μετάφραση ή να το πω καλύτερα βραδιά πολιτισμού. Κάθε χρόνο γύρω στις 20 Απριλίου(ανάλογα πότε πέφτει Σάββατο) έχουμε αυτή την βραδιά. Εάν βρεθείτε τέτοια μέρα στην Στοκχόλμη θα πρέπει να το εκμεταλλευτείτε. Φέτος έγινε στης 23 Απριλίου και περισσότερες πληροφορίες για αυτή την βραδιά θα βρείτε στην σελίδα http://kulturnattstockholm.se/content.php?TID=12 .Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν ,απλά σε κάποια θέατρα ή ακόμα και στην όπερα, εάν υπάρχουν παραστάσεις θα πρέπει να δείτε τι ώρα αρχίζει η διανομή των δωρεάν εισιτηρίων για να προλάβετε να προμηθευτείτε το χαρτάκι που θα σας επιτρέψει να δείτε την παράσταση. Δεν έχουν όλα τα θέατρα παραστάσεις δωρεάν την ημέρα εκείνη για αυτό θα πρέπει να δείτε στην σελίδα  http://kulturnattstockholm.se/content.php?TID=12 για το ποια θέατρα συμμετέχουν στην εκδηλώσεις και προσφέρουν δωρεάν παραστάσεις, μουσικές παραστάσεις, κονσέρτα και πολλά άλλα.

   Μετά από χρόνια είδα ανοιχτή την εκκλησία στο Riddalholmen με τους τάφους των βασιλέων. Με ενημέρωσαν ότι από τέλη Απριλίου θα ανοίξει κανονικά, απλά θα υπάρχει εισιτήριο. Μου φάνηκε λίγο υπερβολικό να υπάρχει εισιτήριο ,διότι δεν θεωρώ ότι έχει τόσο πολλά πράγματα να δείξει σε έναν τουρίστα. Θα μπορούσαν να το συμπεριλάβουν σε κάποιο άλλο εισιτήριο του παλατιού. Τέλη Απριλίου θα μάθουμε πως θα το κάνουν. Μετά από τον ναό επισκεφτήκαμε και 2 από τα μουσεία του παλατιού και είδαμε και μια ταινία για την Μαρία Αντουανέτα. Μετά πήγαμε στο Μουσείο που δείχνει την ιστορία της Στοκχόλμης κατά τον μεσαίωνα ( δεν αξίζει κατά την γνώμη μου) και μετά από εκεί τυχαία βρήκαμε το μουσείο Medelhavet το οποίο εμένα με εντυπωσίασε ( αν και τέτοια μουσεία υπάρχουν και στην Ελλάδα) αλλά δεν είχαμε πολύ ώρα να το δούμε και να διαβάσουμε πληροφορίες γενικά με τα εκθέματα. Το μουσείο έχει όμως δωρεάν είσοδο και τις άλλες ημέρες και θα μπορώ να πάω κάποια άλλη στιγμή. Κάποια ήταν ρωμαϊκά αντίγραφα από ελληνικά αγάλματα, ελληνικά κεραμικά, εκθέματα από Κύπρο και Αίγυπτο. Πάρτε μια ιδέα από τις φωτογραφίες μου.

Riddarholmskyrkan

Riddarholmskyrka

Riddarholmskyrkan

Riddarholmskyrkan

Domkyrka Stockholm

livrustkammaren

Ελληνικά χρυσά στεφάνια - Μουσείο Medelhavet 

Μουσείο Medelhavet 

Μουσείο Medelhavet

Μουσείο Medelhavet







Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

15 Εκκλησίες της Ρώμης που δεν πρέπει να χασετε


   Πριν από λίγες ημέρες γύρισα από ένα πενταήμερο ταξίδι στην Ρώμη, και η πρώτη ανάρτηση που θα κάνω, θα περιλαμβάνει τις σημαντικότερες καθολικές εκκλησίες  που δεν θα έπρεπε να παραλείψετε κατά την επίσκεψη σας στην αιώνια αυτή πόλη. Η Ρώμη είναι γεμάτοι εκκλησίες. Όπου και να κοιτάξετε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, θα δείτε και μια εκκλησία. Δεν χρειάζεται να τις επισκεφτείτε και όλες. Στην Ελλάδα εξάλλου συνηθίζουμε να λέμε ‘’το πολύ το κύριε ελέησαν το βαριέται και ο παπάς’’. Όλες οι εκκλησίες είναι τόπος προσευχής και όλες έχουν να δώσουν αυτό που πρέπει στο κάθε επισκέπτη ή προσκυνητή, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εκκλησίες όπου για κάποιους λόγους έχουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς τέχνης ή ιστορικής σημασίας. Δεν θα αναφερθώ σε πολλά ιστορικά στοιχειά γιατί μπορείτε να τα βρείτε σε πολλές σελίδες στο ιντερνέτ. Ο σκοπός μου είναι με συντομία να σας αναφέρω τι κάνει τον κάθε ναό ξεχωριστό και γιατί πρέπει να τον επισκεφτείτε.

  1. Πάνθεον

   Ξεκινώ από το ξακουστό Πάνθεον όπου χτίστηκε πριν 1800 χρόνια. Αυτό που θα  σας εντυπωσιάσει είναι ο 43 μέτρα ύψος τρούλος του ναού ,και το μεγάλο άνοιγμα στον τρούλο του ναού που έχει το όνομα Oculus, το οποίο ήταν η μόνη πηγή φωτός. Στον ναό θα βρείτε τον τάφο του διάσημου καλλιτέχνη Ραφαήλ (σε χαμηλό σημείο) και αρκετών Ιταλών Βασιλέων (σε υψηλό σημείο).

Πανθεον

Πανθεον

Τάφος Ραφαήλ


      2. Αγιος Πέτρος στο Βατικανό

   Είναι ο ναός όπου θεωρείτε το κέντρο του καθολικού χριστιανισμού. Ο ναός είναι χτισμένος στον τόπο όπου θάφτηκε ο Απόστολος Πέτρος. Εμείς βρεθήκαμε εκεί το Σάββατο του Λαζάρου όπου η επίσκεψη μας στον ναό φάνηκε αδύνατη. Ο  ναός ήταν ανοιχτός για περιορισμένη ώρα λόγω των ετοιμασιών για την Κυριακή των Βαΐων. Τελικά δεν μπήκαμε το Σάββατο και επισκεφθήκαμε τον ναό Μεγάλη Δευτέρα. Είχε ουρά αλλά ευτυχώς το κατάλαβαν οι εργαζόμενοι στον ναό και άνοιξαν περισσότερες εισόδους. Να έχετε ευπρεπή ενδυμασία και υπομονή για την ουρά που θα βρείτε. Εάν έχει και ήλιο τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Υπάρχει έλεγχος στην είσοδο και η είσοδος είναι δωρεάν. Εάν θέλετε να ανεβείτε στον τρούλο θα πρέπει να περιμένετε και να πληρώσετε και εισιτήριο.

   Στον ναό θα δείτε έργα του Μπερνίνι, του Αντόνιο Κανόβα, του Μιχαήλ Άγγελου και πολλών άλλων καλλιτεχνών. Στον τρούλο του ναού θα δείτε και ελληνικά γράμματα. Παραθέτω φωτογραφίες παρακάτω.

Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Πισω απο την Αγία Τράπεζα-έργο του Μπερνίνι

Αγία Τράπεζα -Άγ.Πέτρος,Βατικανό

Έργο του Μπερνίνι

Έργο του Μιχαήλ Άγγελου

Ο Άγ.Πέτρος στην θέση του θρόνου


  1. Άγιος Ιγνάτιος

    Ο ναός αυτός είναι κοντά στο Πάνθεον και εμείς τελικά δεν το επισκεφθήκαμε. Αυτό που τον κάνει ιδιαίτερο είναι η τρισδιάστατη ζωγραφισμένη οροφή του ναού.

  1. San Pietro in Vincoli

Κοντά στο Κολοσσιαίο θα βρείτε τον ναό του Σαν Πιετρο ,όπου θα δείτε την αλυσίδα του Αγίου Πέτρου όπου τον είχαν δεμένο στα Ιεροσόλυμα. Στον ναό υπάρχει επίσης και το άγαλμα του Μωυσή  έργο του Μιχαήλ Άγγελου.

Αλυσίδα του Αγίου Πέτρου

Μωυσής -Έργο του Μιχαήλ Άγγελου


  1. San Clemente

  Εκεί κοντά στο Κολοσσιαίο περίπου ,στον δρόμο για τον μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη in Laterano θα βρείτε τον ναό του San Clemente.Στον ναό μπορείτε να θαυμάσετε το ωραιότατο ψηφιδωτό στην αψίδα του ναού, και εάν θέλετε μπορείτε να πληρώσετε και να μπείτε στον χώρο που έχει αρχαιολογικά ευρήματα όπως σαρκοφάγους από το 300.Εμείς δεν μπήκαμε στο μουσείο διότι ήταν κλειστό την ώρα που πήγαμε στον ναό, αλλά και πάλι δεν είχαμε διάθεση να πληρώσουμε για να δούμε τις σαρκοφάγους.

San Clemente

  1. San Giovanni in Laterano

    Είναι ο μητροπολιτικός ναός και εμείς βρεθήκαμε εκεί κατά τον εορτασμό της Κυριακής των Βαΐων όπου έδιναν επί πληρωμή κλαδιά ελιάς. Δεν θέλαμε να πάμε στον Άγιο Πέτρο να δούμε τον Πάπα διότι είχε κόσμο και προτιμήσαμε να πάμε στην μητρόπολη. Νομίζω πως ο διάκοσμος του ναού είναι κάτι που θα σας κάνει να δείτε  με ενδιαφέρον τον ναό που χτίστηκε από τον πρώτο χριστιανό καίσαρα τον Κωνσταντίνο. Εμείς είδαμε και λίγο από την λειτουργία όπου μας εντυπωσίασε η χορωδία αλλά και η τάξη που υπήρχε στον ναό. Μια από τις παρακάτω φωτογραφίες θα σας θυμίσει ίσως χορευτικό …Μην ξεχάσω να πω ότι τραγουδήσαμε και το ''Ήρθε ο Λάζαρος,ήρθαν τα βάγια,ήρθε η Κυριακή που τρώνε τα ψάρια....''.Έτσι για να μπούμε κι εμείς στο κλίμα....







  1. Santa Maria Maggiore

   Ίσως να ήταν ο ναός που μας εντυπωσίασε περισσότερος από όλους. Ουρά και έλεγχος κατά την είσοδο μας στον ναό. Τον επισκεφθήκαμε δυο φορές. Πριν μπείτε στον ναό ρίξτε μια ματιά στα ψηφιδωτά στο πάνω μέρος-εξωτερικά-του ναού. Εάν έχει ήλιο λίγο δύσκολο να τα δείτε, ενώ εάν περάσετε νύχτα θα τα δείτε φωτισμένα. Ο ναός στο εσωτερικό του έχει υπέροχο ψηφιδωτό διάκοσμο. Το αρνητικό είναι ότι είναι πολύ ψηλά και δεν μπορείς να τα δεις καλά. Θα στραβώσει ο λαιμός σας. Η είσοδος είναι δωρεάν.

 Basilica di Santa Maria Maggiore

 Basilica di Santa Maria Maggiore

 Basilica di Santa Maria Maggiore

 Basilica di Santa Maria Maggiore

 Basilica di Santa Maria Maggiore

  1. Santa Maria Trastevere

   Λογικά μια βόλτα έστω για φθηνό και για καλό φαγητό θα την κάνετε προς το Trastevere.Στην ομώνυμη πλατεία της περιοχής θα δείτε και τον ναό Santa Maria Trastevere.Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι ο ψηφιδωτός διάκοσμος του ναού.


Santa Maria Trastevere

Santa Maria Trastevere

Santa Maria Trastevere


  1. Santa Cecilia in Trastevere

    Σχετικά κοντά στην Santa Maria θα βρείτε και το μοναστήρι της Santas Cecilias. Μην ξεχάσετε να δείτε την ψηφιδωτή αψίδα του ναού όπου έχει ακριβώς τον ίδιο σχεδιασμό επί το πλείστον με το ψηφιδωτό στον ναό της Santa Maria.


Santa Cecilia in Trastevere

Santa Cecilia in Trastevere

Santa Cecilia in Trastevere

Santa Cecilia in Trastevere


  1. Santa Maria in Cosmedin – Bocca della verita

    Στον ναό αυτό πέρα από την όμορφη αψίδα του ναού θα δείτε και το Στόμα της αλήθειας. Εμείς το είδαμε από έξω και δεν περιμέναμε στην ουρά για να βάλουμε το χέρι μας στο στόμα της αλήθειας. Προσοχή οι ψεύτες!!!


Santa Maria in Cosmedin

Santa Maria in Cosmedin


  1. Santa Prassede

         Εμείς δεν πήγαμε εδώ, ωστόσο μάθαμε ότι είναι γνωστή για τα βυζαντινά ψηφιδωτά  της.

  1. Sant Andrea al Quirinale

           Κι εδώ δεν πήγαμε. Εάν δεν χορτάσατε έργα του Μπερνίνι, περάστε και μια βόλτα από εδώ.

  1. Santa Croce in Gerusalemme

    Και εδώ δεν πήγαμε ,αλλά τον γράφει ένα βιβλίο που μάζεψα τις πληροφορίες μου πριν το ταξίδι. Εάν πήγε κάποιος ας γράψει τι το ιδιαίτερο έχει ο ναός. Αφήσαμε κάτι και για την επόμενη φορά.

  1. Santa Maria della pase

        Είναι στην Piazza Navona και είναι γνωστός ο ναός για το έργο του Ραφαήλ που υπάρχει στον ναό και έχει το όνομα Σίβυλλες.

      15.Santa Maria del Popolo


        Αφού θα πάτε στην πλατεία, περάστε και μια βόλτα από τον ναό όπου λέγετε ότι είναι χτισμένος στον κήπο όπου θάφτηκε ο Νέρωνας. Στην αψίδα όπου σχεδιάστηκε από τον Bramante, μπορείτε να δείτε τα πρώτα βιτρό της Ρώμης όπου χρονολογούνται από το 1509. Στο παρεκκλήσι Κίτζι θα δείτε έργα του Ραφαήλ, όμως τα πολυτιμότερα έργα του ναού  είναι τα δύο αριστουργήματα του Caravaggio στα αριστερά της Αγίας Τράπεζας, τα οποία αναπαριστούν τις ιστορίες των Αγίων Πέτρου και Παύλου.


Santa Maria del Popolo

Santa Maria del Popolo

Santa Maria del Popolo

Santa Maria del Popolo


Ένα βίντεο με κάποια απο τα αξιοθέτα και τις εκκλησίες της Ρὠμης