Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

''Αποστολή'' στην Μπριζ - Brugge,Βέλγιο

Μπριζ-Bruges-Brugge

  Πριν από μερικά χρόνια, είχα δει μια ταινία με τίτλο ‘’ Αποστολή στην Μπριζ’’ – ‘’In Bruges’’ (2008).Έχω την εντύπωση ότι δεν είχα ακούσει κάτι για αυτή την πόλη πριν δω την ταινία. Μετά την γνωριμία μου με την Μπριζ μέσω της ταινίας, την έβαλα στην λίστα μου για να την επισκεφτώ σε κάποιο ταξίδι που θα έκανα στο Βέλγιο. Μετά από χρόνια ,το ταξίδι αυτό έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 και συγκεκριμένα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου βρέθηκα στην πανέμορφη αυτή πόλη.



   Ξεκίνησα με το τρένο από τις Βρυξέλλες και σε 1 ώρα ήμουν στην Μπριζ. Το εισιτήριο στα 14 ευρώ (μονή διαδρομή).Τα Σαββατοκύριακα έχουν φθηνότερο εισιτήριο .Δεν έμεινα την νύχτα εκεί, το έκανα μονοήμερη εκδρομή από τις Βρυξέλλες. Μια ημέρα είναι αρκετή πιστεύω για να δεις την πόλη, και να επισκεφτείς τα βασικά αξιοθέατα. Εάν πάτε καλοκαίρι και έχει πολύ κόσμο ίσως να θέλει παραπάνω χρόνο …αλλά εξαρτάτε από το τι θέλετε να επισκεφτείτε. Μπορεί να έχει ουρά για να ανεβείτε στο καμπαναριό ή να κάνετε βόλτα με κάποια από τις τουριστικές ‘’βάρκες’’. Εγώ ήμουν 2 Δεκεμβρίου στην Μπριζ και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Ο καιρός ήταν σχετικά καλός. Λίγο συννεφιά, λίγη ψιλή βροχή και ήλιος. Η πόλη είχε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της και τις αγορές τις, αλλά Οι χριστουγεννιάτικες αγορές τις Γερμανίας ή της Βιέννης είναι πολύ καλλίτερες. Ήταν καλή όμως η προσπάθεια τους.



   Ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι κοντά στην παλιά πόλη, και αφού πέρασα το πρώτο γεφυράκι μετά από ένα μικρό κύκλο που έκανα σε δυο δρομάκια, βρέθηκα στο μοναστήρι Monasterium de Wijngaard Begijnhof.Βγήκα από την μπροστινή είσοδο της μονής –γιατί μπήκα από την πίσω πλευρά- και μετά συνέχισα μέσα από τα στενά δρομάκια της πόλης με κατεύθυνση προς το κέντρο αν και τα καμπαναριά των εκκλησιών με έκαναν να αλλάζω δρόμους συχνά. Το κέντρο είναι μικρό.Η επόμενη στάση ήταν στον καθεδρικό Sint Salvatorscathedraal.Το παλαιότερο τμήμα του ναού είναι από τον 12 αιώνα, ενώ στον ναό θα δείτε ένα γλυπτό της Παναγίας με τον Χριστό του Μικελάντζελο .Το καμπαναριό είναι κλειστό και δεν υπάρχει πρόσβαση.





    Η βόλτα συνεχίζετε και ο δρόμος με βγάζει στην καρδιά της πόλης ,στην πλατεία της αγοράς όπου βρίσκετε και το γνωστό καμπαναριό- Belfort της πόλης. Ένα παγοδρόμιο στο κέντρο της πλατείας και ξύλινα σπιτάκια γύρω, γύρω με χριστουγεννιάτικα στολίδια, γλυκίσματα και λουκάνικα. Δεν βρήκα ουρά για το καμπαναριό και μπήκα απευθείας μέσα. Η τιμή του εισιτηρίου στα 10 ευρώ. Δεν έχει ασανσέρ. Θα ανεβείτε με τα πόδια. Οι σκάλες είναι σχετικά ευρύχωρες στην αρχή και όσο ανεβαίνετε στενεύουν. Υπάρχουν χώροι ξεκούρασης κατά διαστήματα ή να τους πω και χώρους όπου περιμένετε να περάσουν αυτοί που κατεβαίνουν για να μπορέσετε να ανεβείτε. Πριν φτάσετε στο μπαλκονάκι που βλέπετε την πόλη από ψηλά, θα δείτε και τον μηχανισμό όπου έχει το ρολόι για να χτυπούν οι καμπάνες. Στο βίντεο που έχω στο τέλος της σελίδας, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα .Στο μπαλκόνι υπάρχουν σύρματα γύρω, γύρω. Δύσκολο να βγείτε φωτογραφίες αλλά μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες την πόλη ή απλά να καθίσετε και να θαυμάσετε την θέα. Δεν υπάρχει τουαλέτα στα ψηλά, φροντίστε να έχετε πάει από πριν. Και αφού είδατε την θέα, σας τρόμαξαν και οι καμπάνες που ξαφνικά άρχισαν να χτυπούν καθώς προσπαθούσατε να βρείτε τον καθεδρικό που είχατε επισκεφθεί πριν, ήρθε η ώρα να κατεβείτε προσεκτικά διότι είναι και μικρά τα σκαλοπάτια. Έχει και σχοινιά ια να κρατιέστε στις στροφές. Μην πάτε με τακούνι τόσα σκαλιά…










    Αφού κάνετε την βόλτα σας στην πλατεία της αγοράς και βγάλετε και τις απαραίτητες φωτογραφίες ,περίπου πίσω από το καμπαναριό είναι ο γνωστός δρόμος breidelstraat. Και ο δρόμος θα σας βγάλει σε μια άλλη πλατεία όπου σε μια από τις γωνίες θα δείτε μια μικρή εκκλησία. Είναι η  heilig bloedbasiliek ή να το πω ελληνικά η Βασιλική του Ιερού αίματος. Στα δεξιά μέσα στον ναό, θα δείτε έναν καθολικό ιερέα να κάθετε σε ένα σημείο υπερυψωμένο και μπροστά του να έχεις ένα φιαλίδιο το οποίο εικάζουν ότι έχει αίμα του Χριστού. Δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες ,αλλά ο ιερέας μπορεί να σας δώσει μια χάρτινη φωτογραφία του φιαλιδίου που έχουν εκτυπώσει. Στην ίδια πλατεία θα δείτε δυο ακόμα ενδιαφέροντα κτήρια, του Δημαρχείου και του Μουσείου Oude civiele griffie. Για να μην αναφέρω τα μουσεία, θα γράψω την ηλεκτρονική διεύθυνση των μουσείων της πόλης για να πληροφορηθείτε σωστά σχετικά με τις ώρες ,τα εισιτήρια κλπ. www.museabrugge,be  Θα αναφέρω μόνο δύο μουσεία τα οποία θεωρούνται και τα πιο γνωστά, αν και εγώ δεν τα επισκέφθηκα, απλά πέρασα από έξω. Το ένα είναι το Groeningemuseum –Δημοτικό Μουσείο καλών τεχνών και το άλλο είναι το Sint janshospitaal.





    Η πόλη, ή μάλλον να πω η παλιά πόλη, είναι σχετικά μικρή και θα τα βρείτε όλα, και τις γέφυρες και το σημείο που αναχωρούν οι βάρκες .Θα κλείσω με φωτογραφίες και ένα μικρό βίντεο όπως συνηθίζω να κάνω στο τέλος κάθε ανάρτησης. 






Bruges 

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Γάνδη -Βέλγιο (Φωτογραφίες)

Gravensteen

     Πρώτη ανάρτηση για το 2017 και αφού δεν βρήκα χρόνο να γράψω για την Μπριζ ,υπέθεσα ότι θα θέλατε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την Γάνδη.

Gerechtshof


Belfort

Ναός του Αγίου Νικολάου



Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal

Ναός του Αγίου Νικολάου











Gravensteen

Gravensteen



















Gravensteen