Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - SANTORINI

 
Φηρά

   Η Σαντορίνη ή αλλιώς Θήρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδος για την ιδιαιτερότητα που έχει λόγο του σχηματισμού της από τις ηφαιστιογενείς εκρήξεις του παρελθόντος αλλά και για το ηλιοβασίλεμα της. Είναι ένα νησί το οποίο προσφέρει κάτι διαφορετικό στον επισκέπτη σε σχέση με άλλα νησιά. Αυτό το διαφορετικό σε κάποιους αρέσει σε άλλους όχι. Υπάρχουν παραλίες που δεν έχετε ξαναδεί λόγω τις  ιδιαιτερότητας που έχουν  επηρεασμένες από το ηφαίστειο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

    Η ιστορία του νησιού είναι μεγάλη και ξεκινάει από την δημιουργία του όπου όπως προείπα δημιουργήθηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις. Το νησί τότε είχε την ονομασία Καλλίστη λόγω της ομορφιάς του ή Στρογγυλή λόγο του σχήματος της. Το νησί αυτό έχει κατοικηθεί από τους Φοίνικες , από τους Δωριείς όπου πήρε και το όνομα Θήρα από τον Θηβαίο βασιλιά τους Θήρα. Αργότερα κατοικήθηκε από τους Μινωίτες μέχρι που περίπου το 1550 με 1500 έχουμε την έκρηξη του ηφαιστείου όπου δημιουργήθηκε ένας υποθαλάσσιος κρατήρας που ονομάστηκε Καλντέρα. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης  το νησί κατακτήθηκε από τους Ενετούς (1204) οι οποίοι ονόμασαν το νησί Σαντορίνη από την Σάντα Ειρήνη(Το νησί ονομαζόταν ‘’νησί της Αγίας Ειρήνης’’ διότι το 304 μ.χ ήταν ο τόπος εξορίας της Αγία Ειρήνης). Το 1207 παραδόθηκε στο Δουκάτο της Νάξου μέχρι το 1579 και μετά την Οθωμανική κατοχή όπου το νησί είχε κάποια αυτονομία το 1821 απόχτησε την ανεξαρτησία του και το 1830 με το πρωτόκολλο του Λονδίνου ενώθηκε με το Ελληνικό κράτος.

Φηρά

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

   Αεροπορικός, υπάρχουν πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το Αεροδρόμιο της Σαντορίνης που βρίσκετε στον Μονόλιθο. Από το λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν δρομολόγια για το λιμάνι της Σαντορίνης στον  Αθηνιό. Από την Σαντορίνη υπάρχει  συγκοινωνία για άλλα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκάνησου.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ

    Υπάρχει τοπική συγκοινωνία η οποία σας εξυπηρετεί για τις μετακινήσεις προς το λιμάνι και το Αεροδρόμιο καθώς και για άλλες περιοχές του νησιού. Μπορείτε αν θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι για τις μετακινήσεις σας απλά να έχετε υπόψη σας ότι οι δρόμοι είναι στενοί και το καλοκαίρι λόγο της μεγάλη πληθώρας των τουριστών  πρέπει να είστε προσεκτική και υπομονετική στις δυσκολίες που θα συναντήσετε.

Φηρά

ΦΗΡΑ- ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ

   Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης και είναι κτισμένη στην κορυφή απότομων βράχων. Κάτω από τα Φηρα βρίσκετε το λιμάνι Αθηνιός όπου μπορείτε να πάτε με τέσσερις  διαφορετικούς τρόπους :
α) με τα πόδια από τα σκαλάκια , β) από την άσφαλτο με αυτοκίνητο  γ) με γαϊδουράκι Και δ) με το τελεφερίκ. Τα Φηρά είναι μια παραδοσιακή Κυκλαδίτικη πόλη με τα άσπρα σπίτια, τα στενά δρομάκια με ωραία μαγαζιά για τα ψώνια σας αλλά και τα μαγαζιά για  κάποιο καφέ ,φαγητό η παγωτό με θέα το ηλιοβασίλεμα αλλά και την νήσο Θυρασιά. Στην πρωτεύουσα της Σαντορίνης μπορείτε να επισκεφτείτε τους καθεδρικούς ναούς των ορθοδόξων αλλά και τον καθολικών , το μοναστήρι τον Δομηνικανίδων καλογραιών, το βενετσιάνικο μέγαρο Γκύζη στην καθολική συνοικία, το Αρχαιολογικό και προϊστορικό μουσείου με αντικείμενα από τις ανασκαφές στην Σαντορίνη αλλά και το Λαογραφικό μουσείο που βρίσκετε στο Κοντοχώρι  που βρίσκετε στον δρόμο προς την παραλία του ‘Έξω Γιαλού. Το  Φηροστεφάνι βρίσκεται λίγο ψηλότερα από τα Φηρά χωρίς όμως να ξεχωρίζει από τα Φηρά. Από το Φηροστεφάνι έχετε καλύτερη θέα προς την Θάλασσα και την πρωτεύουσα .Αν έχετε αποφασίσει να μείνετε σε ξενοδοχείο στα Φηρά ,τα ξενοδοχεία που δεν βλέπουν προς την θάλασσα και είναι από την άλλη πλευρά της είναι πολύ πιο οικονομικά.

Καθολικός Ναός στα Φηρά της Σαντορίνης

Το Μοναστήρι τον Δομηνικανίδων Καλογραιών - Dominican Monastery

ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ

    Το Ημεροβίγλι βρίσκετε 300 μέτρα πάνω από την Καλντέρα (στα Ισπανικά σημαίνει χύτρα) με μια καταπληκτική θέα προς τα νησάκια Θηρασιά νέα και παλαιά Καμμένη. Είναι ένας όμορφος οικισμός ο οποίος έχει κηρυχθεί ως διατηρητέος και είναι γεμάτος από ξενοδοχεία. εστιατόρια και καφέ με θέα το ηφαίστειο και το ηλιοβασίλεμα. Στον οικισμό αυτό βρίσκετε και το κάστρο Σκάρος .

ΠΥΡΓΟΣ

    Είναι ένα χωριό στο κέντρο της Σαντορίνης ,παραδοσιακό με βυζαντινές εκκλησίες και ενετικά κάστρα.
Ναός στο Χωριό Πύργος - Σαντορίνη

ΜΕΣΣΑΡΙΑ

    Είναι ένα χωριό το οποίο έχει σαν χαρακτηριστικό τους αμπελώνες του όπου θα δείτε πως έχουν τοποθετημένα τα αμπέλια στα χωράφια. Στην περιοχή αυτή υπάρχει και οινοποιείο.

Αμπέλια στην Μεσσαριά - Σαντορίνη

ΟΙΑ

     Σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τα Φηρά και στο βορειότερο σημείο του νησιού βρίσκεται ο οικισμός Οία. Ένας γραφικός οικισμός γεμάτος παραδοσιακές οικίες ,ξενοδοχεία , εστιατόρια με θέα την Καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα. Στην Οία υπάρχει το Ναυτικό Μουσείο στο οποίο μπορείτε να δείτε συλλογή ευρημάτων από Σαντορινιούς καραβοκύρηδες .Η δύση του ηλίου είναι εντυπωσιακή από την Οία και γι αυτό θα δείτε πλήθος κόσμου να πηγαίνει στο βορειότερο σημείο της για να δει το ηλιοβασίλεμα.

Oία

ΑΚΡΩΤΗΡΙ

    Είναι αρχαιολογικός χώρος ο οποίος βρίσκεται στο νότιο σημείο του νησιού και ήρθε στο φως το 1967 από την ομάδα του Μαρινάτου Σ. όπου βρέθηκε ένας προϊστορικός οικισμός που κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 3000 π.Χ. Η περιοχή αυτή έχει συνδεθεί με τον θρύλο της χαμένης Ατλαντίδος. Έκρηξη του ηφαιστείου που έγινε το 1500 π.Χ.  κατέστρεψε την πόλη η οποία καλύφθηκε από στάχτη και  λάβα.



ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΑΜΜΟΥΔΗ

    Η παραλία αυτή βρίσκεται στους πρόποδες του βράχου της Οίας και μπορείτε να μεταβείτε είτε από τα 214 σκαλιά είτε από τον δρόμο με το αυτοκίνητο σας. Είναι μια μικρή παραλία την οποία προτιμούν συνήθως για φαγητό σε κάποια από τις ψαροταβέρνες και όχι για μπάνιο.

ΑΡΜΕΝΙ

    Στην παραλία αυτή μπορείτε να πάτε με βάρκα από το Αμμόυδι είτε να κατεβείτε από τα σκαλιά. Η παραλία είναι καλύτερη από την παραλία Αμμούδι  αλλά κι αυτό το σημείο φημίζεται πιο πολύ για φαγητό ενώ υπάρχει και κέντρο καταδύσεων.

Οία
ΚΑΘΑΡΟΣ

    Μικρή παραλία η οποία βρίσκετε στον δρόμο προς Αμμούδι. Θα δείτε στα δεξιά σας μια ταμπέλα η οποία σας οδηγεί προς την παραλία ενώ θα χρειαστεί να περπατήσετε και γύρω στα 5 λεπτά για να φτάσετε στη σκαλιστή από τον άνεμο παραλία με την αυτοσχέδια πέτρινη ομορφιά.

ΜΠΑΞΕΔΕΣ

    Είναι μια παραλία την οποία προτιμούν συνήθως αυτοί που μένουν σε κάποιο κατάλυμα στην περιοχή της Οίας. Η παραλία αυτή δεν είναι οργανωμένη αλλά μαζεύει κόσμο και υπάρχει μια σχετική φασαρία ενώ όταν φυσάει βοριάς γεμίζει από φύκια.

ΚΟΛΟΥΜΠΟ

     Η παραλία αυτή βρίσκετε σε απόσταση 8,5 χιλιομέτρων από τα Φηρά και είναι μια παραλία η οποία θα έλεγα ότι είναι λίγο κρυμμένη για τον λόγω του ότι δεν μπορείτε να πάτε στην παραλία με το αυτοκίνητο σας, απλά πρέπει να το αφήσετε και να πάτε από το δρόμο με τα πόδια κάτι το οποίο κάνει πολλούς να μην την προτιμούν. Η παραλία είναι μεγάλη ,τα βράχια έχουν ιδιαίτερα σχήματα ενώ ένας τεράστιος γλυπτός βράχος σκιάζει την παραλία με αποτέλεσμα να μην έχετε ανάγκη την ομπρέλα. Η παραλία έχει λεπτό βότσαλο και σε κάποια σημεία της παραλίας κάνουν γυμνισμό.

ΠΟΡΙ

    Είναι μια μικρή και ήσυχη παραλία η οποία είναι η συνέχεια της παραλίας Κολούμπο. Μαύρη άμμος χωρίς ομπρέλες και αν φυσάει καλό θα ήταν να πάτε σε άλλη παραλία….

ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ

    Είναι μια παραλία η οποία είναι πολύ βραχώδες και άγρια. Σκούροι βράχοι, μαύρο βότσαλο και ένα λιμανάκι με ψαρόβαρκες.


ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ

     Είναι ένας οικισμός ο οποίος βρίσκετε κοντά στο αεροδρόμιο και σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Η παραλία είναι αμμώδης, ρηχή, ήσυχη, οργανωμένη και κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά

ΚΑΜΑΡΙ

      Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα Φηρά βρίσκετε το Καμάρι. Η παραλία αυτή έχει τιμηθεί με την γαλάζια σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης ,είναι από τις πιο κοσμικές παραλίες του νησιού με πολλές καφετερίες ,μπαρ και ταβέρνες η οποία εκτείνετε σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Στο Καμάρι κοντά είναι και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Θήρας.

ΠΕΡΙΣΣΑ

    Είναι μια παραλία με βαθιά νερά, με μαύρη αμμουδιά λόγω των ηφαιστειακών εκρήξεων και με πολύ  κόσμο διότι είναι από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού. Πολλά εστιατόρια , μπαρ , ταβέρνες υπάρχουν στην περιοχή αυτή καθώς και ένα κάμπινγκ.

ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ

    Είναι μια παραλία σχετικά ήσυχη και είναι η συνέχεια της παραλίας Περισσα. Υπάρχουν ξενοδοχεία ,ταβέρνες και είναι μια περιοχή  για θαλάσσιες δραστηριότητες.

Βλυχάδα - Σαντορίνη
ΒΛΥΧΑΔΑ

     Στο νότιο τμήμα του νησιού θα συναντήσετε την παραλία Βλυχάδα .Μια παραλία η οποία θυμίζει σεληνιακό τοπίο λόγο τον βράχων οι οποίοι έχουν πάρει τα δικά τους ιδιαίτερα σχήματα δημιουργώντας μέχρι και μικρές σπηλιές από τα κύματα και από τον άνεμο.

ΑΛΜΥΡΑ

      Κοντά στον οικισμό Ακρωτηρίου βρίσκεται αυτή η ερημική και όμορφη παραλία .

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ

   Η παραλία αυτή η οποία έχει πάρει το όνομα της από το χρώμα του πετρώματος της είναι η πιο διάσημη παραλία της Σαντορίνης .Είναι κοντά στο Ακρωτήρι και μπορείτε να έρθετε είτε με τα πόδια είτε με βαρκάκι.

Κόκκινη Παραλία - Σαντορίνη
ΚΑΜΠΙΑ

   Η Καμπιά είναι μια παραλία με πράσινα καθαρά νερά η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Κόκκινη και στην Άσπρη παραλία. Υπάρχει μονοπάτι το οποίο από την Κόκκινη παραλία οδηγεί στην παραλία αυτή αλλά μπορείτε να πάτε και με αυτοκίνητο από χωματόδρομο που βρίσκεται στον δρόμο προς τον φάρο.

ΑΣΠΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ

   Μια παραλία με μεγάλα λευκά βότσαλα, ψιλή άμμο  και άσπρα βράχια .Λίγος κόσμος και λίγες ομπρέλες σε μια μικρή παραλία στην οποία μπορειτε να πάτε με βαρκάκι είτε από μονοπάτι το οποίο ξεκινά από την παραλία Καμπιά και είναι λιγάκι δύσκολο.

ΜΕΣΑ ΠΗΓΑΔΙΑ

   Η παραλία αυτή θυμίζει την παραλία της Βλυχάδας λόγω τον εντυπωσιακών  γλυπτών βράχων. Στον δρόμο προς τον Φάρο υπάρχει ένας χωματόδρομος μετά την Άσπρη παραλία που οδηγεί στην παραλία αυτή.

Φάρος

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

    Τα παραδοσιακά πιάτα της Σαντορίνης είναι οι ντοματοκεφτέδες , οι κολοκυθοκεφτέδες , η φάβα, τα λιαστά ντοματάκια ,οι τηγανιτές λευκές μελιτζάνες τα φρέσκα θαλασσινά τα οποία τα συνδυάζεται με το κρασί της περιοχής Ασύρτικο ή Αθήρι ή Αιδάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου