Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

RAVENNA- ΡΑΒΕΝΝΑ, ΙΤΑΛΙΑ - ΜΕΡΟΣ ΄Β

Battistero degli Ariani

   Στο Ά μέρος μπορείτε να διαβάσετε μερικά εισαγωγικά στοιχεία για την πόλη Ραβένα αλλά και για δύο ( Basilica di San Vitale, Mausoleo Galla Placidia) από τα οχτώ μνημεία της Unesco που βρίσκονται στην Ιταλική τουριστική αυτή πόλη. Στο ΄Β μέρος θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα έξι μνημεία τα οποία είναι : Βαπτιστήριον  Degli Ariani,Battistero Neoniano o degli Ortodossi,Cappella Arcivescovile o di Sant Andrea, Basilica di S.Apollinare Nuovo,Mausoleo di Teodorico και Basilica di S.Apollinare in Classe.

3) Βαπτιστήριον  Degli Ariani

  Το βαπτιστήριον κτίστηκε από τον Θεοδώρητο στις αρχές του 6 αιώνα δίπλα στον ναό Spirito Santo.Το βαπτιστήριον είναι γνωστό για το ψηφιδωτό που εικονίζετε στον τρούλο το οποίο περιλαμβάνει τους δώδεκα αποστόλους και  την βάφτιση του χριστού .

Battistero degli Ariani


4) Battistero Neoniano o degli Ortodossi

  To βαπτιστήριον Neoniano βρίσκετε δίπλα στον καθεδρικό ναό – Duomo και στο εκκλησάκι και μουσείο του Αρχιεπισκόπου. Είναι ένα οκταγωνικό βαπτιστήριον το οποίο κτίστηκε κατά τον 5° αιώνα (450) από τον επίσκοπο Orso. Μετά τα μέσα του 5° αιώνος (458), ο επίσκοπος Νέον είναι αυτός ο οποίος αποφασίζει να γίνει ο τρούλος και τα περίφημα ψηφιδωτά.
  Στο εσωτερικό του τρούλου υπάρχει στο κέντρο ένα μετάλλιο με την βάφτιση του χριστού ενώ στην δεύτερη σειρά εικονίζονται οι Απόστολοι. Από κάτω θα δείτε ψηφιδωτά σχέδια και μαρμάρινες πλάκες με αγίους δίπλα στα παράθυρα. Το βαπτιστήριον είναι ανοιχτό από τις 09.00 μέχρι τις 19.00 το απόγευμα.

Battistero Neoniano o degli Ortodossi

Battistero Neoniano o degli Ortodossi

Battistero Neoniano o degli Ortodossi


Battistero Neoniano o degli Ortodossi

5) Cappella Arcivescovile o di Sant Andrea

  Το παρεκκλήσι του Αρχιεπισκόπου κτίστηκε το 495 από τον Πέτρο Β ο οποίος ήταν επίσκοπος από το 494 έως το 519.Το εκκλησάκι βρίσκετε στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Αρχιεπισκόπου και είναι γνωστό ιδιαίτερα για το ψηφιδωτό που εικονίζει τον Χριστό ως πολεμιστή. Το εκκλησάκι είναι γνωστό ως εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα αν και ο Επίσκοπος Πέτρος το αφιέρωσε στον San Pietro Crisologo, αρχιεπίσκοπο της Ραβέννας. Αυτό το εκκλησάκι ήταν το μοναδικό σημείο στην Ραβέννα όπου δεν επέτρεπαν να βγάζουμε φωτογραφίες. Το μουσείο με το εκκλησάκι είναι ανοιχτό από τις 09.00 μέχρι της 19.00.

Cappella Arcivescovile o di Sant Andrea

6) Basilica di S.Apollinare Nuovo

   Η βασιλική του Αγίου Απολλιναρίου κτίστηκε αρχές του 6 αιώνα από τον βασιλιά των Οστρογότθων  Θεοδώρητο, και ήταν ένας ναός της αίρεσης του Αρειανισμού. Μετά την δίωξη των γότθων (561) ο ναός έγινε καθολικός και τιμόταν στον Άγιο Μάρτιν .Μετά τα μισά του 6 αιώνα καταστράφηκαν όλα τα ψηφιδωτά τα οποία ήταν σύμφωνα με την αίρεση του αρειανισμού και αρχής γενομένης του  αιώνα αυτού σιγά, σιγά έγιναν όλα αυτά τα ψηφιδωτά που έχουμε σήμερα. Τον 865 ο ναός άλλαξε πάλι όνομα και ονομάστηκε ναός του Αγίου Απολλιναρίου .Αφορμή για να ονομαστή έτσι ο ναός, ήταν η μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Απολλιναρίου από τον ναό Sant'Apollinare in Classe στον ναό αυτό. Ο λόγος της μεταφοράς τον λειψάνων ήταν η απειλή που υπήρχε από τους πειρατές μιας και ο ναός Sant'Apollinare in Classe ήταν δίπλα στην θάλασσα. 

    Χαρακτηριστικό του ναού από εξωτερικής απόψεως είναι ο κυλινδρικός πύργος 38 μέτρων , ενώ το εσωτερικό του ναού αποτελείτε από τρία κλίτη με δύο σειρές από δώδεκα κίονες η καθεμία. Στο ιερό υπάρχουν 4 μικρές κολόνες με βυζαντινά κιονόκρανα οι οποίες κολόνες πρέπει να ήταν γύρω από τον βωμό. Ο ναός είναι ανοιχτός τις  καθημερινές και τα Σάββατα 08.30 με 19.30 ενώ της Κυριακές από τις 13.00 μέχρι τις 19.30.

Basilica di S.Apollonare Nuovo

Basilica di S.Apollonare Nuovo 

7) Mausoleo di Teodorico – Μαυσωλείο του Θεοδώρητου


   Ένα ακόμα από τα μνημεία της Ραβέννας στην Ιταλία είναι και ο τάφος του Βασιλιά των Γότθων, Θεοδώρητου.O Θεοδώρητος γεννήθηκε στην Παννονία το 454 και πέθανε το 526.Το 520 έχτισε τον τάφο του σε μια περιοχή που χρησιμοποιούταν ήδη για νεκροταφείο. Το κτίριο έχει κτιστεί από μεγάλους ασβεστόλιθους και αποτελείτε από δυο ορόφους. Το μαυσωλείο του Θεοδώρητου είναι ένα απλό μαυσωλείο όπου μπορείτε να δείτε κάποια σχέδια που υπάρχουν στο εξωτερικό και εσωτερικό του κτηρίου. Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του μαυσωλείου. Εάν δεν θέλετε το ενιαίο εισιτήριο θα πληρώσετε 4 ευρώ. Το μαυσωλείο είναι ανοιχτό από τις 08.30 μέχρι της 19.00.

Μαυσωλείο του Θεοδώρητου

Μαυσωλείο του Θεοδώρητου

8) Basilica di S.Apollinare in Classe

   Ο ναός κτίστηκε το 529 και τιμάται στον Άγιο Απολλινάριο, πρώτο επίσκοπο της Ραβέννας. Ο ναός εγκαινιάστηκε στης 9 Μάιου του 529 από τον Μητροπολίτη Μαξιμιανό. Ο ναός βρίσκετε 5 χιλιόμετρα απόσταση από τον κέντρο της πόλης και βρίσκετε στον δρόμο που κατευθύνετε για την παραλία  Lido di Dante.

   Στην πλευρά που είναι το ιερό και η αψίδα μπορείτε να δείτε το πολύ γνωστό ψηφιδωτό με τον Άγιο Απολλινάριο. Πάνω από την αψίδα, σε οριζόντια απεικόνιση εικονίζετε ο Χριστός με τα φτερωτά σύμβολα των ευαγγελιστών ,ένα ψηφιδωτό το οποίο χρονολογείτε τον έβδομο ή ένατο αιώνα. Η αψίδα χρονολογείτε κατά τον 6° αιώνα και εικονίζει τους ευαγγελιστές Ματθαίο και Λουκά, ανάμεσα τους βρίσκετε ένας μεγάλος σταυρός όπου στο κέντρο, εικονίζετε σε ένα μικρό μετάλλιο το πρόσωπο του Χριστού. Από κάτω από το σταυρό εικονίζετε ο Άγιος Απολλινάριος δεόμενος προς τον σταυρό σε μια καταπράσινη κοιλάδα. Οι σαρκοφάγοι που θα δείτε στον ναό προέρχονται από τον 5 μέχρι και τον 8 αιώνα.

Basilica di S.Apollinare in Classe

Basilica di S.Apollinare in Classe


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου