Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Γάνδη (Gand) - Βέλγιο

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου 

   Πριν από λίγες ημέρες ταξίδεψα στο Βέλγιο και μια από τις ημέρες αυτές επισκέφτηκα και την Γάνδη. Η Γάνδη είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας ανατολική Φλάνδρα, έχει 230.000 κατοίκους και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος του Βελγίου. Η πρόσβαση στην πόλη από τις Βρυξέλλες είναι πολύ εύκολη με το τρένο, έχει συχνά δρομολόγια και είναι μόνο 30 λεπτά από τον σταθμό Midi των Βρυξελλών.  Το εισιτήριο τις καθημερινές με το Σαββατοκύριακο δεν έχει την ίδια τιμή. Εγώ πήγα Σάββατο και η τιμή με επιστροφή ήταν στα 10 ευρώ.

Ο κεντρικός σταθμός St.Pieters

  Ο κεντρικός σταθμός St.Pieters  με το κέντρο της πόλης, δεν το λες ότι είναι και πολύ κοντά. Υπάρχει λεωφορείο, ταξί αλλά εάν έχετε διάθεση για περπάτημα σε 15-20 λεπτά θα είστε στο κέντρο της πόλης. Το κέντρο της πόλης είναι μικρό, ή να το πω διαφορετικά, αυτά που έχετε να δείτε στην πόλη αυτή μπορείτε να τα δείτε σε μια ημέρα. Εάν δεν θέλετε να επισκεφθείτε κάποιο μουσείο, μισή μέρα είναι αρκετή για να κάνετε την βόλτα σας στο κέντρο αλλά και να επισκεφτείτε τις εκκλησιές στην πόλη. Ας γίνω όμως λίγο πιο συγκεκριμένος, και να αναφέρω τα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης στην Γάνδη. 

Citadelpark

  Κοντά στον σταθμό St.Pieters  υπάρχει το πάρκο Citadelpark όπου έχει μια λιμνούλα, πάπιες, κύκνους και 2 μουσεία σε περίπτωση που σας ενδιαφέρουν. Το ένα είναι το μουσείο μοντέρνας τέχνης S.M.A.K και το άλλο μουσείο είναι των καλών τεχνών - Museum voor Schone Kunsten.


Museum voor Schone Kunsten

   Προς το κέντρο της πόλης θα βρείτε τον καθεδρικό ναό της πόλης , Sint-Baafskathedraal. Στον ναό ,πίσω από το ιερό, σε ένα εκκλησάκι θα δείτε το Πολύπτυχο της Γάνδης όπου είναι έργο τέχνης του Jan van Eyck και του αδελφού του Hubert (1426-1432). Στον ναό υπάρχει και ένα μουσείο το οποίο βρίσκετε στα αριστερά του ναού .Είναι μια μικρή είσοδος όπου οδηγεί στην κρύπτη. Στον ναό υπάρχει και εισιτήριο κάτι το οποίο εγώ το κατάλαβα στην έξοδο μου από τον ναό. Είχε κάτι σκαλωσιές έξω από τον ναό, κι εγώ δεν κατάλαβα ποια ήταν η είσοδος του ναού και μπήκα προφανώς από την πόρτα εξόδου.
Πολύπτυχο

Sint-Baafskathedraal

  Σε κοντινή απόσταση από τον καθεδρικό θα βρείτε το Belfort όπου είναι το κωδωνοστάσιο της πόλης και η είσοδος είναι στα 8 ευρώ .Δεν μπήκα μέσα και δεν έχω άποψη περί αυτού. Μπροστά όμως από το Belfort θα δείτε τον Ναό του Αγίου Νικολάου και η είσοδος είναι ελεύθερη εδώ.

Belfort  and Sint-Baafskathedraal

Ναός του Αγίου Νικολάου

   Σε κοντινή απόσταση από την κεντρική πλατεία της πόλης και κοντά στον ναό του Αγ Νικολάου θα δείτε την γέφυρα όπου μπορείτε να δείτε το παλιό λιμάνι ,αλλά πριν κατεβείτε από τα σκαλοπάτια ,περπατήστε και λίγο μετά την γέφυρα για να δείτε και τον Ναό του Αγ. Μιχαήλ - Sint-Michielskerk. Τον χειμώνα είναι κλειστός ο ναός και έτσι δεν μπόρεσα να τον επισκεφτώ.

Sint-Michielskerk



   Κάπου εκεί κοντά στο παλιό λιμάνι ,χωρίζετε ο ποταμός σε δυο μέρη ,εκεί κοντά θα βρείτε και το κάστρο Gravensteen. Δεν μπήκα στο εσωτερικό του κάστρου διότι από τις φωτογραφίες που είδα δεν με εντυπωσίασε κάτι και επειδή την έχω πατήσει να πληρώσω εισιτήριο για να μπω σε κάστρο που δεν είχε τίποτα να δεις ,δεν μπήκα και σε αυτό το κάστρο. Μπορείτε όμως να δείτε το κάστρο από 3 διαφορετικές πλευρές.
Gravensteen

  Κάποια ακόμα ενδιαφέροντα σημεία στην πόλη είναι το δημαρχείο – stadhuis, Klein Begijnhof,STAM- το μουσείο της πόλης. Ήταν 3 Δεκεμβρίου όταν επισκέφτηκα την πόλη αυτή και η Χριστουγεννιάτικη αγορά δεν είχε ανοίξει ακόμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου