Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

FIGUERES

Teatre-Museu Dali

      Το Figueres είναι μια πόλη η οποία βρίσκεται στην Ισπανία , στα βόρεια της Costa Brava και σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τα σύνορα της  Γαλλίας. Ένας τρόπος για να επισκεφτείτε την πόλη αυτή από την Βαρκελώνη είναι το να πάρετε τον προαστιακό από την πλατεία της Καταλονίας (RENFE).Αν είστε στην πόλη Girona με την ίδια γραμμή του προαστιακού που ξεκινάει από την Βαρκελώνη μπορείτε να μεταφερθείτε στην πόλη  Figueres.Η πόλη αυτή είναι η γενέτειρα του Σαλβαντόρ Νταλί. Στην πόλη αυτή βρίσκεται το Teatre-Museu Dali.

       Ο Σαλβαντόρ Νταλί γεννήθηκε το 1904 και σε ηλικία 15 ετών παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση στο βεστιάριο του θεάτρου το οποίο τώρα στεγάζει το μουσείο του. Ο Νταλί πέρα από την γενέτειρα πόλη του όπου έζησε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του έχει ζήσει κάποιες περιόδους της ζωής του στην Μαδρίτη, στην Βαρκελώνη, στις ΗΠΑ αλλά και στο Παρίσι. Ο Νταλί ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος λέγεται ότι επειδή τον κακοποιούσε ο πατέρας του φοβόταν το σεξ κάτι το οποίο δεν είχε κάνει ποτέ με την γυναίκα του Gala, μια γυναίκα την οποία αγαπούσε πολύ κάτι το οποίο μας αποδεικνύουν οι πίνακες που έχει φτιάξει με αυτήν.

«Βροχερό Ταξί »

TEATRE - MUSEU DALI
     Tο δημοτικό θέατρο (1850) της πόλης καταστράφηκε από φωτιά στα τέλη του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου το 1939.Στα ερείπια αυτού του θεάτρου κτίστηκε το μουσείο του Νταλί. Το 1961 από τον Δήμαρχο της πόλη έγινε πρόταση στον Νταλί να φτιάξει το θέατρο και να το μετατρέψει σε μουσείο ώστε να στεγαστούν εκεί μέσα τα έργα του. Ο Νταλί δέχτηκε και σε διάστημα περίπου 10 ετών από το 1961 έως το 1974 μετέτρεψε το θέατρο σε μουσείο .Το μουσείο περιλαμβάνει 5 επίπεδα. Στην είσοδο του Μουσείου και συγκεκριμένα στο 1° επίπεδο υπάρχει ένας ημικυκλικός κήπος όπου στο κέντρο του θα δείτε το έργο «Βροχερό Ταξί » ,είναι μια παλιά κάντιλακ η οποία φημολογείται ότι ανήκε στον Αλ Καπόνε, λάστιχα, αγάλματα και μια βάρκα πάνω στα λάστιχα. Στα υπόλοιπα επίπεδα θα δείτε κοσμήματα τα οποία είχε σχεδιάσει ο Νταλί (είναι σχετικά νέο σε σχέση με τα υπόλοιπα ,το τμήμα αυτό του μουσείου-εγκαινιάστηκε το 2001) ,τον τάφο του Νταλί, έργα άλλων καλλιτεχνών από την συλλογή του Νταλί, πίνακες με την Gala, ένα δωμάτιο το οποίο σχηματίζει την προσωπογραφία της Μέη Γουέστ και πολλά άλλα τα οποία θέλει χρόνο να τα παρατηρήσετε και να καταλάβετε τι ήθελε να δείξει ο Νταλί στα έργα του. Σ ένα πίνακα θα δείτε την προσωπογραφία του Πικάσο όπου αντί για γλώσσα του έχει ένα κουτάλι.
    Έξω από το Μουσείο υπάρχει ο ναός στον οποίο βαφτίστηκε ο Νταλί .Λίγο πιο κάτω θα βγείτε στον πεζόδρομο με τις καφετέριες και λίγο πιο κάτω είναι το μουσείο de I Emporda το οποίο περιλαμβάνει έργα κυρίως από Καταλανούς καλλιτέχνες. Η είσοδος σε αυτό το μουσείο είναι δωρεάν για όσους έχουν επισκεφτεί το μουσείο του Νταλί.

Προσωπογραφία της Μέη Γουέστ

Άν θέλεις να δείς περισσότερες φωτογραφίες απο το Figueres πάτησε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου