Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ - ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ




   Η Ιερουσαλήμ ή αλλιώς Αγία Πόλη είναι ένα θρησκευτικό κέντρο λατρείας τόσο για τους ορθοδόξους όσο και για τους ιουδαίους αλλά και τους μουσουλμάνους. Κάθε μια από αυτές τις μονοθεϊστικές θρησκείες έχει το κέντρο λατρείας της. Για τους ορθοδόξους είναι ο Ναός της Αναστάσεως, για τους Ιουδαίους Το Τείχος Των Δακρύων και για τους μουσουλμάνους το Τέμενος Του Ομάρ και του Έλ-Άκσα. Η Αγία αυτή Πόλη ήταν η πρωτεύουσα της Βασιλείας του Δαβίδ  όπου ο υιός του  Σολομών έκτισε τον Ναό του Σολομώντα ο οποίος ναός καταστράφηκε το 586 από τους Βαβυλωνίους. Ο Ναός  ξανακτίσθηκε από τον Ηρώδη αλλά καταστράφηκε το 70 μ.χ από τον αυτοκράτορα Τίτο. Όλος ο στολισμός της Ιερουσαλήμ οφείλετε στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και την μητέρα του Αγία Ελένη όπου από τον 4 αιώνα και μετά μετέτρεψαν τα Ιεροσόλυμα σε κέντρο του Χριστιανισμού φτιάχνοντας ναούς και δίδοντας την αξία που έπρεπε σε σημεία τα οποία είναι σημαντικά για τον Χριστιανισμό.

Ναός Της Αναστάσεως

Ναός Της Αναστάσεως - Πανάγιος Τάφος

    Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται στο δυτικό σημείο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ κοντά στο Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και είναι ένα πανχριστιανικό μνημείο στο οποίο υπάρχουν πολλά παρεκκλήσια στα οποία έχουν δικαιοδοσία το ελληνικό ορθόδοξο πατριαρχείο ,οι Φραγκισκανοί μοναχοί  και το Αρμενικό Πατριαρχείο ενώ δικαίωμα προσευχής έχουν οι Κόπτες και οι Συριανοι .Ο Ναός βρίσκεται σ ένα σημείο της πόλης στο οποίο δεν ξεχωρίζει εύκολα λόγω των πυκνών κτισμάτων που έχει δίπλα του. Η είσοδος είναι έργο των Σταυροφόρων ,ενώ τα άλλα τμήματα του Ναού είναι από την Εποχή της Αγίας Ελένης και την εποχή του Κωνσταντίνου του Μονομάχου.



   Ο Χριστός Σταυρώθηκε έξω από τα τείχη της πόλης η οποία καταστράφηκε από τους ρωμαίους το 70 μ.χ  , όμως στα σχέδια της Νέας πόλης που έκανε ο αυτοκράτορας Αδριανός συμπεριέλαβε και τα σημεία μαρτυρίου του Χριστού όπου έχτισε Ρωμαϊκούς Ναούς τους οποίους αργότερα τον 4 αιώνα με την θριάμβευση του χριστιανισμού κατέστρεψε η Αγία Ελένη για να φτιάξει τον ναό της Αναστάσεως  στα σημεία του μαρτυρίου του χριστού.

Τα Προσκυνήματα Του Ναού Της Αναστάσεως

   1.  Μετά την είσοδο σας στον Ναό θα δείτε μπροστά σας το σημείο της Αποκαθηλώσεως ,δηλαδή το σημείο όπου ο Ιωσήφ ετοίμασε το Σώμα του Χριστού για την Ταφή.
Αγία Αποκαθήλωση


       2.  Στα αριστερά από το σημείο της Αποκαθήλωσης βρίσκετε ο χώρος όπου έστεκαν οι γυναίκες και ο Άγιος Ιωάννης και έβλεπαν την Σταύρωση του Χριστού.
  


        
        3 .Ο Γολγοθάς ,το σημείο όπου έγινε η Σταύρωση .



ο Φρικτός Γολγοθάς

      4. O Πανάγιος Τάφος ο οποίος έχει ένα προθάλαμο ο οποίος οδηγεί στον λαξευτό Τάφο του Χριστού ο οποίος είναι σκεπασμένος με μάρμαρο.

Το Ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου μέσα στον οποίο φιλοξενήθηκε το Σώμα του Κυρίου

Προθάλαμος Τάφου - Κομμάτι από το λίθο που σφράγισε το Μνημείο.

          5.  Πίσω από το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου υπάρχει ένας χώρος όπου υπάρχει ένα προσκυνητάρι, αριστερά του προσκυνηταριού υπάρχει είσοδος όπου οδηγεί σ ένα σκοτεινό χώρο όπου βρίσκεται ο λαξευτός τάφος του Δικαίου Ιωσήφ.


      6. Η Κολώνα του Δαρμού η οποία βρίσκεται σε Λατινικό παρεκκλήσι στην οποία λέγεται ότι φραγγέλωσαν τον Χριστό.

      7.  Ο Κήπος του Μη μου άπτου, ένα προσκύνημα το οποίο δεν είναι στα χέρια των ορθοδόξων και είναι το σημείο όπου ο Χριστός μετά την Ανάσταση εμφανίστηκε στην Μαρία την Μαγδαληνή και της είπε Μη μου άπτου.
Μη μου άπτου
Ναός της Αναστάσεως

8.   Δίπλα από τον Κήπο του Μη μου άπτου βρίσκεται η Φυλακή του Χριστού και το παρεκκλήσιο των κλαπών, όπου είναι το σημείο εκείνο που φυλάκισαν τον Χριστό προσωρινά και και του έσφιξαν τα πόδια σε δυο οπές.


       9. Το παρεκκλήσιο του Εκατόνταρχου Λογγίνου είναι το σημείο όπου ο Ρωμαίος Αξιωματικός εξετέλεσε την σταυρική ποινή και αφού πίστεψε στον Χριστό μαρτύρησε.


       10.  Δίπλα είναι το παρεκκλήσιο Διαμερίσαντο εκεί που οι στρατιώτες διαμερίσανε τα ιμάτια του Χριστού.

       11.Δίπλα από τα παρεκκλήσια και κατεβαίνοντας τα σκαλιά οδηγήστε σ ένα παρεκκλήσι το οποίο στα δεξιά του έχει άλλη μια σκάλα η οποία οδηγά στο σημείο που βρέθηκε ο Σταυρός του Χριστού, τα καρφιά και οι σταυροί  των ληστών  ενώ θα δείτε και το σημείο όπου ήταν το μπαλκόνι που στεκόταν η Αγία Ελένη και επέβλεπε τις εργασίες.


Το μπαλκόνι της Αγίας Ελένης


    12. Το παρεκκλήσι της Φραγγέλωσης όπου κάτω από την Αγία Τράπεζα όπως θα παρατηρήσετε και στην φωτογραφία υπάρχει τεμάχιο από την κολώνα στην οποία λέγετε φραγγέλωσαν τον Χριστό και του έβαλαν το Ακάνθινο Στεφάνι.




      13. Το παρεκκλήσι του Αδάμ. το οποίο βρίσκεται κάτω από τον Γολγοθά και είναι το σημείο που μπήκε ο Σταυρός που Σταυρώθηκε ο Χριστός, το οποίο σημείο είναι ο τόπος  Ταφής  του κρανίου του Αδάμ και γι αυτό το ονομάζουμε και Κρανίου τόπος.

Το παρεκκλήσι του Αδάμ

      14. Το παρεκκλήσι των 40 μαρτύρων.

      15. Το παρεκκλήσι των Μυροφόρων.

      16.Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου