Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ - ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ

Ναός των Λατίνων

     Στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ βρίσκεται η Γεθσημανή εκεί όπου βρίσκεται και η κοιλάδα του Χειμάρρου των Κέδρων η οποία χύνεται στην Νεκρά θάλασσα. Η περιοχή αυτή έχει αρκετά προσκυνήματα τα οποία γνωρίζουμε από τα κείμενα των Αγίων Γραφών. Στην περιοχή αυτή έχουμε την Προσευχή της Αγωνίας του Χριστού αλλά και την σύλληψη του.

Ο κήπος της τελευταίας προσευχής στην Γεθσημανή.

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ

     Είναι ένας κήπος με ελαιόδεντρα μιας και η λέξη Γεθσημανή σημαίνει ελαιοτριβείο. Είναι το μέρος όπου ο Χριστός προσευχήθηκε λίγο πριν την σύλληψη του και γι αυτό λέγεται και τόπος της αγωνίας του Χριστού. Στο σημείο αυτό υπάρχει ναός των Λατίνων και στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τμήματα από την βασιλική που είχε χτίσει ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος.

Εσωτερικό Ναού Λατίνων

Εσωτερικό Ναού Λατίνων

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ

     Πίσω από τον Κήπο της Γεθσημανής και στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών βρίσκεται το Μοναστήρι της Αγίας και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής η οποία ήταν αυτή η οποία πρώτη έφερε το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού στους Αποστόλους. Το μοναστήρι είναι γυναικείο και  κτίστηκε από τον τσάρο Αλέξανδρο ΄Γ μαζί με τα αδέρφια του στην μνήμη της μητέρας τους τσαρίνας Μαρίας Αλεξάντροβνα. Στο εσωτερικό του Ναού θα δείτε δύο λάρνακες στις οποίες βρίσκονται τα λείψανα δύο Ρώσων νεομαρτύρων της  Μεγάλης Δουκίσης Ελισάβετ και της μοναχής Βαρβάρας.

Ρωσική Εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στην Γεσθημανή

ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

    Στα δεξιά της περιοχής του Τόπου της Αγωνίας βρίσκεται ο ναός του Τάφου της Παναγίας στο εσωτερικού του οποίου ναού μπορείτε να προσκυνήσετε την εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας .Η κρύπτη όπου βρίσκεται ο Τάφος της Παναγίας είναι το μοναδικό κτίριο το οποίο υπάρχει από την εκκλησία που είχε κτίσει ο αυτοκράτορας Μαρκιανός.

Εξωτερική είσοδος Ναού Του Τάφου της Πάναγίας

Γεθσημανή-Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα

Το εσωτερικό της εκκλησίας του Τάφου της Παναγίας στη Γεσθημανή

Γεθσημανή-Ο Τάφος της Παναγίας

ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ  ΣΤΕΦΑΝΟΥ

    Είναι ο πρώτος μάρτυρας του χριστιανισμού γι αυτό και ονομάζεται πρωτομάρτυρας. Στην περιοχή της Γεθσημανής βρίσκεται ο ναός του Αγίου Στεφάνου , ένας ναός ο οποίος κτίστηκε από τον  αρχιεπίσκοπο Ιουβενάλιο.

Ι.Ναός Αγίου Στεφάνου
ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΣΙΛΩΑΜ

    Η γνωστή από τα Ευαγγελικά κείμενα Κολυμβήθρα του Σιλωάμ ήταν μια δεξαμενή από πόσιμο νερό. Στο χώρο της Κολυμβήθρας κτίστηκε βασιλική από την αυτοκράτειρα Ευδοκία όπου σήμερα σώζονται ερείπια του ναού αυτού.

ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΒΗΘΕΣΔΑ
    Βρίσκεται κοντά στην Πύλη των Λεόντων και ήταν μια δεξαμενή η οποία λεγόταν ότι είχε ιαματικό νερό. Στον χώρο αυτό οι σταυροφόροι έχτισαν τον ναό της Αγίας Άννας ο οποίος ναός σώζεται μέχρι σήμερα.
Τείχη παλιάς πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου