Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

MOUNT ATHOS - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (Πληροφορίες για τον επισκέπτη)


Σκήτη του Αγίου Ανδρέα-Καρυές

      Πρώτη φορά που επισκέφτηκα τον Άγιο όρος ήταν το 1988.Απο τότε και για πολλά χρόνια όταν είχα την ευκαιρία και τον χρόνο επισκεπτόμουν τα ιερά προσκυνήματα του τόπου αυτού που είναι αφιερωμένος στην Παναγία μας. Θα προσπαθήσω να γράψω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για αυτούς που θέλουν να επισκεφτούν τον τόπο αυτό. Από την ημέρα που το επισκέφτηκα μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Σε περίπτωση που αντιληφθεί κάποιος ότι έχει αλλάξει κάτι από αυτά που γράφω, είναι καλό να το σημειώσει στα σχόλια για να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφορίες για ένα τέτοιο ταξίδι. Όπως μπορεί να έχετε καταλάβει το ταξίδι αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Έχω ακούσει από πολλά άτομα να μου λένε ότι ταξίδεψαν μέχρι την Ουρανούπολη της Χαλκιδικής και δεν μπόρεσαν να πάνε στο Άγιο Όρος επειδή δεν είχαν κλήση θέση.
Κεντρική πύλη Σκήτης Αγίου Ανδρέα

    Ας το πάρουμε το πράγμα όμως από την αρχή. Πρώτα απ όλα πρέπει να ξέρετε για πιο λόγο πηγαίνετε εκεί. Όποιο λόγο και να έχετε για να επισκεφτείτε τον χώρο αυτό πρέπει να θυμάστε ότι πρέπει να σεβαστείτε τον χώρο αλλά και τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Είναι ένας τόπος προσευχής , μια μικρή κοινωνία πατέρων η οποία όμως είναι και κοινωνία ανθρώπων. Εφόσον θα μείνετε σε κάποιο μοναστήρι θα πρέπει να ακολουθήσετε το πρόγραμμα του μοναστηριού. Εξάλλου είναι ένας από τους λόγους που επισκέπτεται κάποιος τον τόπο αυτό. Να δείτε και να γνωρίσετε τον μοναχικό τρόπο ζωής. Εάν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την ακολουθία από την αρχή δεν είναι και τόσο κακό. Το καταλαβαίνω διότι είναι δύσκολο να προσαρμοστεί ένας άνθρωπος σε μια μέρα στο πρόγραμμα των μοναχών. Αυτό όμως που είναι εύκολο, είναι να κατεβείτε στην θεία λειτουργία η οποία συνήθως αρχίζει στης 05.00 τις καθημερινές. Κάθε μοναστήρι-κελί έχει δικό του πρόγραμμα και καλό είναι να ρωτήσετε για να μάθετε τις ακριβείς ώρες. Το Άγιο όρος ακολουθεί την βυζαντινή ώρα. Έχουμε κάποιες ώρες διαφορά. Το βραδινό φαγητό είναι μετά την ακολουθία του εσπερινού. Αυτή η ώρα είναι συνήθως απογευματινή. Φροντίστε να μην χάσετε την τράπεζα. Μετά ακολουθεί η ακολουθία του αποδείπνου και μετά όλα κλείνουν. Στην ακολουθία του αποδείπνου σε αρκετά μοναστήρια είναι η ώρα που μπορούν οι επισκέπτες να προσκυνήσουν τα άγια λείψανα των αγίων όπου φυλάσσονται στην εκάστοτε μονή. Μετά το απόδειπνο κλείνει η πύλη της μονής, κλείνουν και όλοι οι λοιποί χώροι διότι αρχίζει η ώρα ξεκούρασης για τους μοναχούς. Όταν κλείνει αυτή η τεράστια σε κάποια μοναστήρια πύλη, δεν ανοίγει εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι στην ώρα που θα σας πούνε πρέπει να είστε μέσα στο μοναστήρι. Ο υπεύθυνος μοναχός όπου κλειδώνει την πόρτα αυτή, παραδίδει το κλειδί στον ηγούμενο της μονής. Αυτό σημαίνει ότι αν κλειδωθείτε έξω  από το μοναστήρι δεν είναι και τόσο ευγενικό αλλά και υπάρχει μια διαδικασία για να ανοίξει το πορτάκι της πύλης και να μπείτε μέσα στο μοναστήρι. Το κινητό το έχετε κλειστό ή χαμηλωμένο για όσους πρέπει να το έχουν ανοιχτό. Είναι καλό πιστεύω να το κλείσετε και λίγο το κινητό να θυμηθείτε τις καλές εποχές που δεν είχαμε κινητά τηλέφωνα και είχαμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμωνος - Ρωσικό

    Στην σημερινή εποχή τα μοναστήρια στο Άγιο Όρος έχουν γεννήτριες και έχετε φως για να βλέπετε. Πέρασαν οι εποχές που θυμάμαι  όταν ήμασταν με τις λάμπες πετρελαίου. Ζεστό νερό για μπάνιο μπορεί να έχει μπορεί και να μην έχει. Να είστε προετοιμασμένη ψυχολογικά για όλα. Αν τύχετε σε περίοδο νηστείας ή σε νηστίσιμη μέρα μπορεί το φαγητό να σας φανεί παράξενο και να μην μπορείτε να το φάτε. Έχω ακούσει πολλά από ανθρώπους ως προς το θέμα του φαγητού. Αν έχετε πρόβλημα με το θέμα του φαγητού καλό είναι να έχετε μαζί σας προμήθειες. Όσοι μπορείτε να ακολουθήσετε όμως το πρόγραμμα σε όλες τις φάσεις τις μοναχικής ζωής, είναι καλό για εσάς, διότι θα έχετε μια πραγματική εμπειρία αυτού του τρόπου ζωής. Δεν είναι κακό να στερηθείτε και κάποια πράγματα για 3 μέρες.
  
Κτήριο Ιεράς Επιστασίας - Καρυές

   Μετά από αυτά τα δικά μου σχόλια για την διαμονή σας στον τόπο αυτό ,ας περάσω στης πληροφορίες για το πώς μπορείτε να έρθετε στον τόπο αυτό. Για να μπείτε στο Άγιο Όρος πρέπει να έχετε διαμονητήριο και ταυτότητα. Σε περίπτωση που έχετε κάποιον γνωστό ή συγγενή σας σε κάποιο μοναστήρι ή σκήτη ή και σε κάποιο κελί, μπορείτε να έχετε πρόσκληση από αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι το μοναστήρι αυτό, μπορεί να σας βγάλει διαμονητήριο το οποίο σας επιτρέπει να  μείνετε μόνο σε αυτό το μοναστήρι ή σκήτη ή κελί που σας έχει βγάλει το διαμονητήριο .Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εάν θέλετε μπορείτε απλά να επισκεφτείτε άλλο μοναστήρι άλλα όχι να κοιμηθείτε εκεί. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να βρείτε εύκολα θέση για να μπείτε στο Άγιο Όρος απλά δεσμεύεστε ως προς το τόπο διαμονής. Ο δεύτερος τρόπος είναι να πάρετε τηλέφωνο στο γραφείο προσκυνητών και να κλείσετε θέση. Το τηλέφωνο για το γραφείο προσκυνητών στην Θεσσαλονίκη  – ομογενών είναι 2310252575.Το τηλέφωνο για το γραφείο προσκυνητών στην Θεσσαλονίκη για τους αλλοδαπούς είναι 2310252578.Το τηλέφωνο για το γραφείο προσκυνητών στην Ουρανούπολη είναι 2377071422.Αφού κλείσετε θέση για να μπορέσετε να έχετε το διαμονητήριο το οποίο σας δίνει την άδεια να εισέρθετε στο Άγιο Όρος ,το επόμενο βήμα είναι να πάρετε τηλέφωνο στα μοναστήρια για να κλείσετε κρεβάτι για την διαμονή σας. Σε κάθε μοναστήρι μπορείτε να μείνετε μόνο μια νύχτα. Σύμφωνα με τις ημερομηνίες τις οποίες έχετε κλείσει θα πρέπει να βρείτε και μέρος για να φιλοξενηθείτε. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα στο θέμα της διαμονής και δεν μπορείτε να βρείτε μέρος να μείνετε υπάρχει και η λύση του πανδοχείου. Το τηλέφωνο για το  πανδοχείο στης Καρυές είναι 2377024114,ενώ το τηλέφωνο για το πανδοχείο στην Δάφνη είναι 237702360.


Ιερά Μονή Ξηροποτάμου

Αφού έχετε τακτοποιήσει το θέμα του διαμονητήριου και σας έχουν δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο παραλαβής του πρέπει να βρείτε τον τρόπο για να πάτε μέχρι την Ουρανούπολη και μετά μέχρι την Δάφνη η σε όποιο μοναστήρι έχετε κανονίσει για την διαμονή σας. Τα τηλέφωνα για τα Κτελ είναι τα εξής :Κτελ Αθηνών 2105254800, Κτελ Χαλκιδικής 2310316565.Ανάλογα την ώρα που έχετε κλήση εισιτήριο για ταχύπλοο ή πλοίο για το Άγιο Όρος   θα κανονίσετε και την αναχώρηση σας από το Κτελ. Τα τηλέφωνα για το καράβι από τις Αγιορείτικες γραμμές είναι  : Ιερισσού  2377021041, Ουρανούπολης  2377071061 , Δαφνης 2377024100.Σε περίπτωση που θέλετε να κλείσετε θέση με το ταχύπλοο θα πρέπει να τηλεφωνήσετε στο 6995105105 ‘’Ταχυπλοον Μικρα Αγία Άννα΄΄ Σε περίπτωση που αναχωρήσετε με το ταχύπλοο και θέλετε να πάτε στης Καρυές θα πρέπει να κλείσετε αυτοκίνητο για να σας μεταφέρει εκεί από την Δάφνη. Τα λεωφορεία που πηγαίνουν στης Καρυές συνδέονται με την κεντρική συγκοινωνία όπου είναι τα μεγάλα πλοία .Εάν θέλετε να πληρώσετε αυτοκίνητο να σας μεταφέρει σε κάποιο μοναστήρι μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο γραφείο κινήσεως και να κανονίσετε κάποιο ταξί. Τα τηλέφωνα είναι 2377023266, 6944302451.Εάν έχει αλλάξει κάποιο τηλέφωνο μπορείτε να το σημειώσετε στα σχόλια για να υπάρχει σωστή ενημέρωση. Προσπάθησα να περιγράψω την διαδικασία για την οργάνωση αυτού του ταξιδιού. Πιστεύω να βοήθησα από την πλευρά μου όσο μπορούσα και να μην σας μπέρδεψα περισσότερο. Εύχομαι να έχετε ένα καλό προσκύνημα στον τόπο αυτό.

 
Καρυές

    Για εσάς που μπορείτε να ταξιδέψετε για Πάσχα στον Άγιο Όρος είναι  κατά την άποψη μου μια ξεχωριστή εμπειρία. Απλά να φροντίσετε να είστε και στην Λιτανεία της Εικόνας ΄΄Αξιον Εστί’’ την Δευτέρα του Πάσχα. Αν είστε την μέρα αυτή στης Καρυές θα έχετε την ευκαιρία να κρατήσετε την εικόνα της Παναγίας στην λιτανεία αλλά και να επισκεφτείτε πολλά κελιά πατέρων τα οποία δεν θα μπορούσατε να επισκεφτείτε σε άλλη περίπτωση. Εάν μπορείτε να καθίσετε και την Τρίτη του Πάσχα μπορείτε να ακολουθήσετε το πρωί την Λιτανεία της Παναγίας της ΄΄Πορταιτισσας’’ στην Μονή Ιβήρων ή Της Παναγίας ‘’Φοβεράς Προστασίας’’ στην Μονή Κουτλουμουσίου .Μια λιτανεία που κρατάει γύρω στης 2 ώρες και περνάει μέσα από τις Καρυές.

Δαφνη

Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου

Καθολικό Ιεράς Μονής Ιβήρων

Το εκκλησάκι της Παναγίας Πορταιτίσσης στην Ιερα Μονή Ι βήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου