Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Ένα διήμερο στο Σπλίτ της Κροατίας

Σπλίτ

   Το Split,πόλη της Δαλματίας στην Κροατία ήταν η δεύτερη πόλη που επισκέφθηκα κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου τον Αύγουστο στην Κροατία. Ξεκίνησα με λεωφορείο από το Dubrovnik και αφού περάσαμε για λίγο μέσα στην Βοσνία και συγκεκριμένα περάσαμε από το  παραθαλάσσιο Neum, περάσαμε ξανά στην Κροατίας και συνεχίσαμε μέχρι το Σπλιτ. Έχουν περάσει κάποιοι μήνες και σίγουρα έχω ξεχάσει πολλές λεπτομέρειες του ταξιδιού .Ο σταθμός των λεωφορείων στο Σπλίτ είναι μέσα στην πόλη αλλά σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ το πόσο κόσμο είχε όταν φτάσαμε με το λεωφορείο στον σταθμό. Το κακό ήταν ότι ο κόσμος δεν ήταν μόνο γύρω από τον σταθμό, αλλά η πόλη ήταν ασφυκτικά γεμάτη από τουρίστες. Θερμοκρασία ανεβασμένη στους 38 βαθμούς και στο παλάτι του Διοκλιτιανού και γενικά στα στενά της πόλης να μην μπορείς να περάσεις. Αύγουστος ήταν, μου το είχαν πει αυτό, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα τόσο πολύ κόσμο. Παρόλα αυτά δεν πτοήθηκα και επισκέφθηκα και το παλάτι του Διοκλητιανού, και έκανα και το μπάνιο μου στην παραλία της πόλης αλλά και στις παραλίες εκεί γύρω. Μου άρεσε η πόλη αλλα αισθάνομαι ότι δεν την  χάρηκα όσο θα μπορούσα να την χαρώ .Δεν θα ξεχάσω την ουρά του κόσμου το βράδυ ,όπου περίμεναν στα μαγαζιά για να βρουν τραπέζι για φαγητό. Ευτυχώς που είχε πολλά μαγαζάκια με πίτσες και ήμασταν πολλοί όπου προτιμήσαμε να φάμε ένα κομμάτι πίτσα από το να περιμένουμε στην ουρά για τραπέζι.


   Το πιο φημισμένο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης είναι το παλάτι του Διοκλητιανού. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της ρωμαϊκής εποχής, και από το 1979 περιλαμβάνετε στην λίστα των προστατευμένων μνημείων της UNESCO. Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός έφτιαξε εδώ το παλάτι για να μείνει όταν αποφάσιζε να αποσυρθεί. Εάν δεν είχε το παλάτι η πόλη , δεν ξέρω εάν θα ήταν τόσο δημοφιλής στους τουρίστες .Σίγουρα θα είχε τουρίστες επειδή έχει καλές παραλίες η περιοχή. Συνεχίζω όμως με τα αξιοθέατα της πόλης και  συγκεκριμένα με τον καθεδρικό του Αγίου Δομνίου όπου αρχικά χτίστηκε ως μαυσωλείο του Διοκλητιανού. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο καμπαναριό .Θα εντυπωσιαστείτε από την θέα, βέβαια ένα άλλο σημείο όπου μπορείτε να δείτε τη πόλη από ψηλά είναι κάποια σημεία στον λόφο Marjan.Θα αναφέρω ονομαστικά κάποια άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη αυτή και μετά θα σας επιτρέψω να πάρετε μια ιδέα της πόλης μέσα από τις φωτογραφίες μου.

Archeological museum
Etnographic Museum
Croatian Maritime Museum
Temple of Jupiter
The Cathedral (Roman Mausoleum)
City Museum
Museum of Croatian Archaeological Monuments
Cellars of the Diocletian s palace
Natural History Museum
Atelier vasko lipovac
St. Antony monastery
Και πολλές ακόμα εκθέσεις αλλά και θέατρα. Για πιο πολλές πληροφορίες αλλά και ενημερωμένες πληροφορίες ,επισκεφτείτε την σελίδα της πόλης www.visitsplit.com



\
Το άγαλμα του αρχιεπισκόπου Κροατίας Gregorius of Nin, ο οποίος έζησε τον 10ο αιώνα και αγωνίστηκε για την υιοθέτηση της αρχαίας κροατικής γλώσσας στα εκκλησιαστικά κείμενα λατρείας.

Cathedral St Domnius

Cathedral St Domnius


Cathedral St Domnius

Καμπαναριό - εσωτερική σκάλα

Η θέα απο το καμπαναριό του καθεδρικού





  Στην χερσόνησο του Σπλιτ θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες παραλίες. Σε απόσταση 15 λεπτών από το κέντρο της πόλης θα βρείτε την παραλία Bacvice. Θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία ότι είναι μια από τις πολυσύχναστες παραλίες της πόλης. Εάν θέλετε κάτι ποιο ήσυχο, θα πρότεινα τις παραλίες γύρω από τον λόφο Marjan.Η παραλία Kasjuni είναι μια από τις ωραίες παραλίες της περιοχής απλά έχει βότσαλα και θέλει προσοχή. Κάποιες άλλες παραλίες είναι Bene, beach Ježinac.

Bacvice

παραλία Kasjuni 



  Την δεύτερη ημέρα της παραμονής μου στην πόλη αυτή ,έκανα μια βόλτα και στο Trogir όπου είναι σε απόσταση 30 λεπτών από το Σπλιτ. Μου άρεσε πάρα πολύ το Trogir.Εάν έχετε αυτοκίνητο και σας ενδιαφέρει, κάντε μια στάση και στο Solin. www.solin-info.comΜικρό και όμορφο και θα είναι η επόμενη μου ανάρτηση αφιερωμένη στην πόλη αυτή. 

Κάποιες από τις εκδρομές που μπορείτε να επιλέξετε 



Το Σπλίτ την νύχτα

Σπλιτ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου