Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

BERLIN CHRISTMAS MARKET - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    


    Μόλις χθες γύρισα από το γιορτινό Βερολίνο και είπα να καθίσω να γράψω μερικά πράγματα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τις οποίες μπορεί να συναντήσει κάποιος στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Το ονόμασα γιορτινό διότι σε αρκετά σημεία στην πόλη υπάρχουν χριστουγεννιάτικες αγορές η οποίες σου δημιουργούν μια ατμόσφαιρα πρώτα χριστουγεννιάτικη και μετά ένα γιορτινό ,εύθυμο πανηγύρι του οποίου δεν μπορείς να αντισταθείς. Πέρα από τον όμορφο χριστουγεννιάτικο στολισμό ,ένα άνθρωπος μπορεί να φάει από καταπληκτικά λουκάνικα ,σνίτσελ και διάφορα άλλα νόστιμα φαγητά όπου έφαγα και δεν μπορώ να περιγράψω. Εκτός από κρέπες (οι οποίες δεν μου άρεσαν και πολύ )ως προς το θέμα του γλυκού έχει πολλά τα οποία δυστυχώς δεν μπορώ να περιγράψω και δεν έβγαλα και φωτογραφίες για να σας τα δείξω. Κάποια είναι σαν μεγάλο μπισκότο με σοκολάτα με διάφορες γεύσεις μαρμελάδας ,με άσπρη σοκολάτα ,με ξηρούς καρπούς ….αρχίζω να αισθάνομαι σαν τον Γ. Κωνσταντίνου στην ελληνική ταινία που προσπαθούσε να περιγράψει το προφιτερόλ .Είμαι σίγουρος ότι κάτι θα βρείτε που να σας αρέσει. Εγώ πολλά από αυτά τα έπαιρνα το πρωί από τους φούρνους και γέμιζα τον σάκο μου να έχω να τρώω όλη την ημέρα. Οι τιμές σ αυτά ήταν μέχρι τα 2 ευρώ το πολύ. Ένα στρόγγυλο μπισκοτοειδές  με μαρμελάδα και σοκολάτα που πήρα από ένα φούρνο είχε 0.65 λεπτά. Ένα παρόμοιο αλλά μεγαλύτερο με άσπρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς από ένα εμπορικό το πήρα 1.60 και τέλος ένα υπέροχο σοκολατένιο άστρο έκανε 1.80.Τα χοντρά λουκάνικα με ψωμάκι τα έβρισκες συνήθως στα 2.50 αλλά το βρήκα και στα 3 ευρώ. Σνίτσελ σε ψωμάκι γύρω στα 5 ευρώ στις χριστουγεννιάτικες αγορές αλλιώς σε φαγάδικα το έβρισκες και με 3.50 ευρώ. Οι τιμές στις χριστουγεννιάτικες αγορές ήταν λίγο πιο τσιμπημένες από αλλά μαγαζιά σε όλα τα είδη. Απλά στις χριστουγεννιάτικες αγορές είχες ποικιλία σε όλα τα είδη και όταν σου μύριζε το λουκάνικο που ψηνόταν μπροστά στην μούρη σου, δεν μπορούσες να του αντισταθείς. Είχε υπέροχες και όχι τόσο φθηνές χριστουγεννιάτικες μπάλες. Απλά και μόνο να τις βλέπεις σου φτιάχνουν την διάθεση και σου μεταφέρουν την ομορφιά τους. Δεν θα πω περισσότερα ως προς το θέμα αυτό διότι πάνω κάτω πιστεύω ότι άλλοι ξέρετε τι έχουν συνήθως αυτές οι χριστουγεννιάτικες αγορές με τα όμορφα ξύλινα στολισμένα σπιτάκια.


    Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω που βρίσκονται αυτές οι αγορές διότι δεν είναι μόνο μία. Εγώ επισκέφτηκα αρκετές (και δεν νομίζω να μου ξέφυγε καμιά) και κάθε μια φυσικά είχε και τον δικό της ξεχωριστό στολισμό. Εδώ θα γράψω μόνο για τις τοποθεσίες που βρίσκονται αυτές οι αγορές. Οι αγορές αυτές συνήθως αρχίζουν 26 Νοεμβρίου και τελειώνουν στης 30 Δεκεμβρίου εκτός από μερικές εξαιρέσεις της οποίες θα γράψω παρακάτω. Δεν θυμάμαι το πρωί τι ώρα ανοίγουν αλλά θυμάμαι ότι οι αγορές κλείνουν στης 22.00. Κάτι άλλο που παρατήρησα και θέλω να το σημειώσω είναι ότι ο στολισμός της πόλης έχει επικεντρωθεί στα σημεία που είναι οι αγορές και σε κάποιους πολύ κεντρικούς δρόμους. Στο τέλος θα σας γράψω και για μερικά εμπορικά κέντρα τα οποία είχαν τον καλύτερο χριστουγεννιάτικο στολισμό σύμφωνα με την άποψη μου.



1.   Θα ξεκινήσω με μια από τις αγορές όπου δεν είναι στις κεντρικές πλατείες του Βερολίνου αλλά είναι στο Charlottenburg Palace. Αυτό είναι το παλάτι του Φρειδερίκου. Όταν σκοτεινιάσει και ανοίξει ο βραδινός φωτισμός του παλατιού είναι ακόμα πιο υπέροχη η ατμόσφαιρα που δημιουργείτε. Αυτό το παλάτι βρίσκετε από την πλευρά που είναι ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου και η κοντινότερη στάση είναι U Richard Wagner Platz στην οδό Otto Suhr Allee.Εκεί υπάρχει μια τεράστια χριστουγεννιάτικη αγορά από την οποία μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις παρακάτω φωτογραφίες.

                                

                                



          
Charlottenburg Palace


          


                                

2.    Η δεύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά βρίσκετε απέναντι από τον ζωολογικό κήπο και γύρω από ένα βομβαρδισμένο κυριολεκτικά ναό από την περίοδο του Β παγκοσμίου πολέμου, ναό ο οποίος με το ζόρι διακρίνετε έτσι όπως το έχουν καλύψει. Ο ναός αυτός λέγετε Gedächtnis Kirche  και βρίσκεται στην πλατεία  Breitscheid Platz. Η κοντινότερη στάση είναι U Zoologischer Garten.Η χριστουγεννιάτικη αυτή αγορά συνεχίζεται και στον εμπορικό δρόμο που ονομάζετε Tauentzienstrabe (πρέπει να το έγραψα σωστά).

Breitscheid Platz

Breitscheid Platz


Breitscheid Platz

   3.  Να περάσω σε μια κεντρική υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά η οποία βρίσκετε στην Potsdamer Platz. Σε αυτή την αγορά είχε και μια μικρή πίστα όπου τα παιδάκια έκαναν τσουλήθρα με λαστιχένιες ρόδες πάνω στον πάγο. Εκτός από την αγορά στην περιοχή αυτή υπάρχει και ιδιαίτερος χριστουγεννιάτικος στολισμός ο οποίος δεν φαίνετε με την πρώτη ματιά. Εκτός από τον χώρο του Sony Center με το μοντέρνο δέντρο από λαμπάκια υπάρχει και ένα ακόμα τεράστιο δέντρο και χρωματιστές μπάλες και λαμπάκια στο τέλος της αγοράς μετά από μια σειρά δέντρων με μπλε φώτα. Η στάση στη περιοχή αυτή ονομάζετε όπως και η πλατεία U Potsdamer Platz.

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

4.  Αν προχωρήσουμε από αυτή την πλατεία λίγο δεξιά και λίγο πιο ψηλά τότε θα βγούμε στην περιοχή Gendarmenmarkt. Σ αυτή την πλατεία υπάρχει ο γαλλικός καθεδρικός Französischer  ,το konzerthaus και το Historische Ausstellung. Αυτή η πλατεία βρίσκεται στην στάση U Französische Str. Αυτή την αγορά θα την ονόμαζα κλειστή αγορά. Πρέπει να πληρώσεις ένα ευρώ για να μπεις μέσα και αν θυμάμαι καλά κάποιες καθημερινές μέρες μπορείς να μπεις δωρεάν πριν της 14.00 το μεσημέρι. Η αγορά αυτή έχει πλαστικές τέντες και πολλά μαγαζάκια τα οποία προστατεύουν από το κρύο ,το χιόνι και την βροχή. Στην αγορά αυτή υπάρχει και γιορτή για την αλλαγή του χρόνου. Υπάρχει βιβλιαράκι έξω από την αγορά το οποίο αναφέρει τις εκδηλώσεις. Αυτή η αγορά κλείνει μετά της 30 Δεκεμβρίου αλλά δεν θυμάμαι ποια μέρα ακριβώς.

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt

5.   Ας προχωρήσουμε κι άλλο δεξιά και ας βγούμε λίγο ψηλά στον κεντρικό δρόμο που ονομάζετε Unter den linden.Στα δεξιά της πλατείας Badelplatz και πριν από την γέφυρα με τα αγάλματα υπάρχει μια ακόμα χριστουγεννιάτικη αγορά από την οποία θυμάμαι τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες που τραγουδούσαν τα παιδάκια καθώς και ένα κύριο που είχε ένα αυτοκίνητο με καμπάνες .Είχε τις καμπάνες σαν να ήταν πιάνο και έπαιζε χριστουγεννιάτικες μελωδίες.






6.  Η επόμενη αγορά είναι τεράστια και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι και δύο αγορές διότι υπάρχει μεταξύ τους χώρος κενός. Ο χώρος που βρίσκεται αυτή η υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά είναι η πλατεία Alexander Platz.Η αγορά αυτή σταματάει περίπου κοντά στον πύργο τηλεπικοινωνιών και συνεχίζεται μετά τον ναό St.Marienkirche .












7.    Η επόμενη χριστουγεννιάτικη αγορά είναι ένα λούνα παρκ το οποίο όμως έχει τα ξύλινα σπιτάκια με τα χριστουγεννιάτικα είδη τα οποία είναι κυρίως φαγώσιμα. Αυτό βρίσκεται κοντά στην πλατεία  Alexander Platz δίπλα στο εμπορικό κέντρο Alexa. Ένας τεράστιος χώρος για μικρούς και μεγάλους.






8.   Στο τέλος άφησα μια υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά η οποία είναι διαφορετική από τις άλλες και την διακρίνει μια απλότητα και μια αλήθεια θα έλεγα η οποία δεν είναι κρυμμένη πίσω από τα όμορφα λαμπάκια στα καλογυαλισμένα σπιτάκια. Μια αγορά η οποία άρχισε 29 Νοεμβρίου και τελειώνει στης 23 Δεκεμβρίου. Ο στολισμός στην είσοδο αποτελείτε από ποδήλατα τα οποία είναι το ένα πάνω στο άλλο. Ένα πράγμα το οποίο μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν τα παλιά ραδιόφωνα τα οποία ήταν συνδεμένα και τα χρησιμοποιούσαν σαν ηχεία καθώς και μια μουσική πρόταση από δυο άτομα που έπαιζαν και τραγουδούσαν και κρατούσαν παρέα στα άτομα που ήταν στο χώρο αυτό. Η αγορά αυτή βρίσκεται στην οδό Oranienstrassa  με Prinzenstrasse στην στάση U Moritzplatz.







Αυτές τις αγορές συνάντησα εγώ και εύχομαι να βοήθησα με τον τρόπο μου να τις βρείτε ευκολότερα και να περάσετε ακόμα καλύτερα από ότι πέρασα εγώ.

kabewe

     Πριν κλείσω αυτό το ενημερωτικό χριστουγεννιάτικο κείμενο(διότι χάρτη δεν θα μπορούσα να το ονομάσω) για τις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου  θα σας πω να μην χάσετε να δείτε τον ωραιότερο στολισμό που έχω δει σε εμπορικό κέντρο το οποίο βρίσκεται κοντά στην υπαίθρια αγορά στην πλατεία Breitscheid Platz και ονομάζεται Europa-Center.Του δίνω το πρώτο βραβείο ως προς το θέμα χριστουγεννιάτικος στολισμός. Έχουν στήσει ένα μικρό χωριουδάκι με νεράιδες και ξωτικά. Δυστυχώς μέσα από τις φωτογραφίες δεν μπορεί να φανεί η πραγματική ομορφιά του μικρού νεραιδοξωτικούχωριού . Το δεύτερο βραβείο θα το δώσω στο γνωστό εμπορικό κέντρο το οποίο βρίσκετε λίγο πιο κάτω από το Europa-Center και ονομάζετε Kadewe. Σε αυτό το εμπορικό θα δείτε ένα τεράστιο δέντρο με έναν Άγιο Βασίλη ο οποίος μοιάζει με τον άγιο Νικόλαο με μια όμορφη βελούδινη στολή να κάθετε δίπλα στο δέντρο και να περιμένει εσάς να βγείτε μια φωτογραφία μαζί του. Το δεύτερο βραβείο αποφάσισα να το μοιραστεί το εμπορικό Kadewe με το εμπορικό στην Potsdamer Platz  το οποίο λέγετε Arkaden.Σε αυτό το εμπορικό έχουν φτιάξει αρκετά όμορφα δεντράκια με πολλά φώτα τα οποία πλημμυρίζουν όλο το εμπορικό. Το τρίτο βραβείο θα το δώσω στο εμπορικό Alexa το οποίο έχει ένα σχετικά συνηθισμένο στολισμό απλά όταν πέρασα από εκεί είχε και μια μουσική συναυλία που σου ανέβαζε την διάθεση. Αυτά και περί των εμπορικών καταστημάτων. Περιμένω τα σχόλια σας από εσάς που επισκεφτήκατε τους χώρους αυτούς αλλά και από εσάς που θέλετε να μάθετε κάτι παραπάνω.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία και θετική σκέψη!!!

Europa Center

Europa Center






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου