Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΒΙΕΝΝΗ

   

    Πρωτεύουσα της Αυστρίας  η Βιέννη. Μια πόλη η οποία έχει συνδυαστεί από πολλούς με τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και έχει μείνει στις μνήμες πολλών ανθρώπων  ως το Χριστουγεννιάτικο όνειρο ή  ως ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι .Κάθε άνθρωπος που επισκέπτεται μια πόλη για πρώτη φορά του αφήνει κάποιες εντυπώσεις σύμφωνα με τις οποίες κάνει και τον δικό του χαρακτηρισμό. Με  αυτό θέλω να πω ότι όλα είναι σχετικά και ότι οι απόψεις του καθενός δεν μπορούν να αντιπροσωπεύουν τα θέλω του κάθε ανθρώπου. Η Βιέννη είναι η Βασίλισσα των 400 Παλατιών. Για μένα είναι μια πόλη όπου  θεωρώ ότι κάθε εποχή την κάνει να έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά .Στην Βιέννη ταξίδεψαμε 19 Δεκεμβρίου 2009.Οπως καταλάβατε περίοδος Χριστουγέννων , μια εποχή η οποία  δίνη μια ιδιαίτερη αίγλη στην πόλη ο Χριστουγεννιάτικος της στολισμός αλλά  και το χιόνι το οποίο συναντήσαμε και ευτυχώς ήταν τόσο όσο χρειαζόταν για να μας βάλει στο κλίμα της περιόδου. Το μοναδικό μειονέκτημα για μένα ήταν το ότι δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε την ομορφιά των κήπων των Παλατιών κάτι το οποίο πιστεύω να μπορέσουμε να θαυμάσουμε σε μια άλλη  επίσκεψη στην πόλη αυτή σε κάποια άλλη εποχή του χρόνου.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

      Αναχωρήσαμε αν θυμάμαι καλά γύρω στις 10.30 από Αθήνα με προορισμό την Πρωτεύουσα της Αυστρίας την Βιέννη. Ήταν ταξίδι τελευταίας στιγμής και πήγαμε  με Ταξιδιωτικό Πρακτορείο κάτι το οποίο θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο διότι η Βιέννη είναι μια πόλη όπου περπατάτε εύκολα και μπορείτε να γλιτώσετε κάποια χρήματα με την δική σας οργάνωση του ταξιδιού. Ταξιδέψαμε με ελληνική εταιρία και προσγειωθήκαμε στο Διεθνές αεροδρόμιο της Βιέννης που βρίσκετε στο προάστιο Schwechat. Αν δεν είστε με πρακτορείο ο οικονομικός τρόπος για να μεταφερθείτε στο κέντρο της πόλης είναι το τρένο (S-BAH) .Για να βρείτε το μέρος αφετηρίας του τρένου ακολουθήστε τις ενδείξεις για το CAT (City Airport Train).Όπως θα καταλάβετε υπάρχουν δυο τρένα το S-BAH και το CAT. Το πρώτο είναι λίγο πιο αργό από το άλλο, αλλά είναι και πιο οικονομικό. Όταν αρχίσαμε να προσγειωνόμαστε και έβλεπα από τα παράθυρα το χιόνι με έπιασε ένας πανικός διότι θεώρησα ότι θα μας δυσκόλευε στις μετακινήσεις μας, όταν όμως κατεβήκαμε και περπατήσαμε είδαμε  ότι ήταν λιγοστό το χιόνι και ότι ήταν ότι πρέπει για να μας δημιουργήσει την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Stephans Platz

ΝΟΜΙΣΜΑ

  Η Αυστρία έχει ως επίσημο νόμισμα το Ευρώ.

ΩΡΑ

  Η Αυστρία είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα.

ΑΡΓΙΕΣ

  25 και 26 Δεκεμβρίου,1 Ιανουαρίου

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

   Δεκέμβριος – Ιανουάριος  : -1 έως 4 βαθμοί.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Δευτέρα ως Παρασκευή : 09:00 - 18:30
 Σάββατο : 09:00 - 17:00 ( Τα μεγάλα πολυκαταστήματα είναι ανοιχτά έως 20:00

ΓΛΩΣΣΑ

   Στην Βιέννη η επίσημη γλώσσα είναι τα Γερμανικά αλλά και τα Αγγλικά είναι μια γλώσσα όπου χρησιμοποιείτε.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Για να καλέσετε από την Ελλάδα στην Βιέννη : 00431
Για να καλέσετε από την Βιέννη στην Ελλάδα : 0030
Τα κινητά ευελπιστώ να έχουν σήμα (εμείς δεν είχαμε σήμα διότι απ ότι έμαθα αργότερα υπήρχε πρόβλημα  στις εταιρίες ως προς το θέμα της συνεργασίας τους )

Stephans Platz
ΠΩΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΤΕ

    Η Βιέννη είναι ρομαντική ,επιβλητική με τα τεράστια πάρκα της και τον γαλάζιο Δούναβη στα πόδια της. Αυτά για να τα αισθανθείτε, θεωρώ ότι όσο αντέχεται καλό θα ήταν να την περπατήσετε και να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μεταφοράς μόνο εκεί που θεωρούνται απαραίτητα. Η Βιέννη είναι μια πόλη όπου όλα τα μνημεία της είναι σ ένα ημικύκλιο με κέντρο  της τον Ναό του Αγίου Στεφάνου με την ομώνυμη πλατεία .Το δημόσιο σύστημα μεταφοράς περιλαμβάνει το μετρό( έχει 5 γραμμές) ,τραμ και λεωφορεία. Εισιτήρια θα βρείτε στο μετρό και σε μαγαζάκια με εφημερίδες και ψιλικά. Μπείτε σε μια στάση του μετρό και πάρτε ένα χάρτη ο οποίος θα σας βοηθήσει ως προς τις στάσεις και τα δρομολόγια του μετρό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Δακτύλια Λεωφόρος(Ring) περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό από τα βασικότερα αξιοθέατα της Βιέννης( Όπερα, Μουσείο ιστορίας και Φυσικής ιστορίας, τετράγωνο των Μουσείων κ.α) Ο Άγιος Στέφανος είναι το σημείο προσανατολισμού σας. Είναι περίπου το κέντρο του ημικυκλίου(Ring) και η κεντρική πλατεία της Βιέννης.

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου είναι ένα από τα διάσημα αξιοθέατα της Βιέννης .Ο ναός αυτός ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα το υψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη(137 μέτρα) .Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν ο τάφος του Πρίγκιπα Ευγενίου της Σαβοΐας, ο τάφος του Φρειδερίκου του Γ και πολλοί άλλοι θησαυροί τέχνης. Κατά την τελευταία μέρα του Β παγκοσμίου πολέμου  ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από καταστροφές και πυρκαγιές. Η ανοικοδόμηση του ναού ολοκληρώθηκε σε επτά χρόνια. Για να διατηρηθεί αυτό το μνημείο για τις επόμενες γενιές είναι ανάγκη να υποβάλετε σε μόνιμη ανακαίνιση. Με περισσότερα από δύο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο η Μητρόπολη είναι το πρώτο σε αριθμό επισκεπτών μνημείο της Βιέννης .Στον ημιτελή βόρειο πύργο θα δείτε μία από τις μεγαλύτερες καμπάνες του κόσμου.

Άγιος Στέφανος

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

  Είναι η δεύτερη αρχαιότερη εκκλησία και η πιο πλούσια σε μπαρόκ διακόσμηση. Η τοιχογραφία στον θόλο είναι ένα αριστούργημα του Rottmayar που απεικονίζει την στέψη της Θεοτόκου. Ο ναός περιλαμβάνει πολλές τοιχογραφίες και επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο διάκοσμο. Κτίστηκε το 1147 και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1258 κατά την διάρκεια τουρκικής πολιορκίας. Το 1359 ο Δούκας των Αψβούργων Rudolf iv διέταξε την πλήρη ανακατασκευή του ναού.

Άγιος Πέτρος

HOFBURG

    Το συγκρότημα  του Hofburg περιλαμβάνει τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα, μουσεία(θυσαυροφυλάκιο. τα φορεματα και τα προσωπικά είδη τησ Σισυ κ.α), ένα παρεκκλήσι, μία εκκλησία, την Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Χειμερινή Σχολή Ιππασίας και τα γραφεία του προέδρου της Αυστρίας. Στο συγκρότημα αυτό ήταν η  έδρα της αυστριακής εξουσίας επί 6 αιώνες, στην οποία όλοι οι ηγεμόνες φιλοδοξούσαν να αφήσουν το στίγμα τους.. Η χειμερινή Σχολή Ιππασίας πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 1572 .Εδώ εξέτρεφαν και προπονούσαν άλογα από την Ισπανία και έτσι οι Αψβούργοι σχημάτισαν την Ισπανική σχολή Ιππασίας. Σήμερα γίνονται επιδείξεις στο κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Φίσερ φον Έρλαχ. Τα δημόσια διαμερίσματα στην πτέρυγα Ράιχσκαντσλαϊ και το Αμαλίενμπουργκ περιλαμβάνουν τα δωμάτια που κατοικούσαν ο Φραγκίσκος Ιωσήφ και η Ελισάβετ κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και τα διαμερίσματα του τσάρου Αλέξανδρου του Α' κατά το συνέδριο της Βιέννης το 1815. Σε 21 αίθουσες εκτίθενται οι θησαυροί των Αψβούργων.

Hofburg
MUSEUM QUARTIER

  Βγαίνοντας από το Hofburg στην λεωφόρο Ring διακρίνετε μια πλατεία με το άγαλμα της Μαρίας της Θηρεσίας. Στα αριστερά είναι το Μουσείο Ιστορίας και στην δεξιά πλευρά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Πίσω από το Μουσείο υπάρχει ένα Τετράγωνο Μουσείων το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα μοντέρνας τέχνης .Πάρτε ένα φυλλάδιο να ενημερωθείτε τι περιλαμβάνει κι αν σας ενδιαφέρει κάτι μπορείτε να το επισκφτείτε τις μέρες που είναι ανοιχτό. Εμείς δεν μπήκαμε σε κάποιο από αυτά αλλά μπήκαμε στο παραπάνω που ανέφερα μουσείο Ιστορίας. Είσοδος 10 ευρώ και 3 όροφοι γεμάτοι από (α όροφος) Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο, (β όροφος) Πίνακες και (γ όροφος )νομίσματα. Αν θυμάμαι καλά αυτό το μουσείο είναι κλειστό την Δευτέρα ενώ το μουσείο Φυσικής Ιστορίας την Τρίτη.

ΤΟ PALAIS ALBERTINA

  Βρίσκεται δίπλα στο Hofburg από την δεξιά πλευρά, κτίσμα του 1529. Το 1919 το κτίριο εθνικοποιήθηκε, έχει χρησιμοποιηθεί από την Αυστριακά κυβέρνηση ως κτίριο διοίκησης και μουσείο. Το Albertina θεωρείτε η πιο ολοκληρωμένη συλλογή από έργα τέχνης από ιδιώτες. Ο δούκας Albert της Σαξονίας και η σύζυγος του αφιέρωσαν την ζωή τους στην συλλογή. Μετά από την πρόσφατη ανακαίνιση του φιλοξενούνται πλέον μερικές από τις πιο σημαντικές εκθέσεις της Βιέννης.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ


  Ένα κτίσμα Γοτθικού ρυθμού το οποίο εξωτερικά τα Χριστούγεννα μετατρέπετε σε ένα χώρο χαράς και διασκέδασης για τα παιδιά καθώς και για τους μεγάλους διότι  υπάρχει κι ένα παζάρι με πολλά χριστουγεννιάτικα είδη.

Rathaus Platz
ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ

  Ένα κτίριο το οποίο θα σας θυμίσει Ελλάδα όπου θα δείτε το άγαλμα της παλλάδας Αθηνάς να προβάλει με ισχύ μπροστά στην Βουλή.


Αυστριακή Βουλή

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ (ΝΑΟΣ ΤΑΜMΑΤΟΣ)

  Ο αυτοκράτορας Κάρολος ΣΤ' έκανε τάμα κατά τη διάρκεια της πανώλους του 1713, ότι αν απαλλασσόταν η πόλη από την πανώλη θα έχτιζε εκκλησία αφιερωμένη στον 'Αγιο Κάρολο Μπορομέο, προστάτη εναντίον της πανώλης. Ο αρχιτέκτονας Φίσερ φον Έρλαχ ήταν αυτός που κέρδισε το διαγωνισμό και  έχτισε αυτό το πολυτελές αριστούργημα του μπαρόκ. Στον ναό τα απογεύματα γίνονται Κονσέρτα και καλό θα ήταν να τον επισκεφτείτε πρωινές ώρες.

 Votiv Kirche

 SCHOEBRUNN

  Το ανάκτορο Σεμπρούμ είναι η πρώην θερινή κατοικία των Αυστριακών Αυτοκρατόρων και αποτελείτε από το Παλάτι, τους αυτοκρατορικούς κήπους, το ζωολογικό κήπο, τη Γκλοριέτε, το Μουσείο των Αμαξών και το Λαβύρινθο. Το 1830 γεννήθηκε εδώ ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο οποίος και κατοίκησε εδώ με την αυτοκράτειρα Σίσι από το 1848 μέχρι το 1916. Έξω από το ανάκτορο θα βρείτε ένα ακόμα Χριστουγεννιάτικο παζάρι.

Σεμπρουν

BELVEDERE

Το Μπελβεντέρε χτίστηκε από τον Γιόχαν Λούκας φον Χίλντεμπραντ ως θερινό ανάκτορο του πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας. Το Μπελβεντέρε αποτελείται από 2 παλάτια το Άνω Μπελβεντέρε και το κάτω Μπελβεντέρε.Το Άνω Μπελβεντέρε Φιλοξενεί Πίνακες ενώ στο Κάτω Μπελβεντέρε στεγάζετε μουσείο τέχνης μπαροκ.

Μπελβεντέρε
ΟΠΕΡΑ
  Η κρατική όπερα της Βιέννης κτίριο αναγεννησιακού ρυθμού (1869).Στην αρχή, αυτό το κτίριο δεν εντυπωσίασε καθόλου τους Βιεννέζους.Μετά από καταστροφές που υπέστη το κτίριο από βόμβα ανακατασκευάστηκε και εξακολουθεί να είναι ανοιχτή μέχρι και σήμερα.


PRATER

   Το Giant Wheel (μεγάλος τροχός) βρίσκετε σε ένα όμορφο πάρκο το Πράτερ.Ένας γύρος στον τροχό διαρκεί περίπου 20 λεπτά.Το πράτερ ήταν αυτοκρατορικά εδάφη για κυνηγι.Πρόκειτε για ένα λούνα παρκ και για μια ρόδα που φτιάχτηκε το1896 από τον Μπάσετ.Η ρόδα λένε ότι έχει εκπληκτική θέα ωστόσο εμείς δεν ανεβήκαμε διότι χειμώνα με χιονάκι εκεί πάνω δεν είναι και η καλύτερη πρόταση.

ΦΑΓΗΤΟ

     Αν θέλετε κάτι οικονομικό και νόστιμο σας προτείνω να πάρετε  κάτι στο δρόμο κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει και σε οικονομία  χρόνου .Υπάρχουν πολλά μαγαζάκια με το όνομα Wurstelstand  τα οποία είναι όπως τα δικά μας σουβλατζίδικα τα οποία έχουν σε μορφή σάντουιτς τρομερά λουκάνικα με τυρί τα γνωστά εκεί Burenwurst και Kasekrainer .Μια άλλη επιλογή είναι ένα σάντουιτς με σνίτσελ και μαρούλι καθώς επίσης και τα γνωστά Doner Kebap τα οποία μοιάζουν με τα δικά μας σουβλάκια.. Αν θέλετε να πάτε για φαγητό σε κάποιο  μαγαζί να φροντίσετε να παραγγείλετε σνίτσελ ή μοσχάρι με γαρνιτούρα η οποία αποτελείτε από καρότα, πατάτες και σπανάκι (αν θυμάμαι καλά). Για περισσότερη βοήθεια μπορείτε να ψάξετε και να δείτε την εκπομπή που είχε κάνει ο Ηλίας Μαμαλάκης στην Βιέννη θα σας βοηθήσει στην επιλογή φαγητού αλλά και μαγαζιού(εμείς πήγαμε στο μαγαζί που προτείνει-καλό φαγητό αλλά ακριβό και δύσκολο να βρείτε τραπέζι).Ως προς τα γλυκά είναι πολύ γνωστό το σοκολατένιο κέικ Sachertorte (εμένα-αν και γλυκατζής- δεν με ενθουσίασε καθόλου).


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    Η Βιέννη έχει παράδοση στην κλασική μουσική κάτι το οποίο και να μην το ξέρετε θα το καταλάβετε. Η Βιέννη είναι η γενέτειρα του Mozart. Όπου και να γυρίσετε το κεφάλι σας θα βλέπετε το πρόσωπο του Mozart, είτε σε σοκολατάκια, είτε σε μπάλες χριστουγεννιάτικου δέντρου κι όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε. Κονσέρτα και παραστάσεις όπερας γίνονται καθημερινά  είτε στο κτίριο της  Όπερας είτε σε κάποιον από τους Ναούς. Εισιτήρια θα σας πρότεινα να αγοράσετε από τα εκδοτήρια και όχι από πλανόδιους πωλητές με αμφίεση Μozart διότι στα εκδοτήρια θα βρείτε καλύτερε τιμές.


ΨΩΝΙΑ

    Την περίοδο που επισκεφτήκαμε την Βιέννη ,δηλαδή λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχε εκπτώσεις μέχρι και 70‰Ένας πολύ γνωστός δρόμος για αγορές είναι ο Marialhiffer Strasse.Ο δρόμος αυτός είναι πίσω από την πλατεία της Μαρία Θηρεσίας από την δεξιά πλευρά κατεβαίνοντας. Για σοκολατάκια προτείνω να  αγοράσετε από παντοπωλεία. Είναι πολύ πιο Φθηνά από τα μαγαζιά που πουλάνε μόνο σοκολάτες με την επωνυμία του Mozart.

Μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψη μου στην Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2014

Για να δεις  περισσότερες φωτογραφίες από την Βιέννη πάτησε εδώ
http://travelguide-spirit.blogspot.com/2010/12/blog-post.html
Για να δεις  περισσότερες φωτογραφίες από την Αυστρία  πάτησε εδώ
http://travelguide-spirit.blogspot.com/2010/12/blog-post_09.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου