Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΑΓΑ


    Η πόλη των εκατό ή των χιλίων πύργων όπως ονομάζεται συνήθως ,μια Πόλη την οποία επισκέφτηκα των Απρίλιο του 2010 και θεώρησα να μοιραστώ το ταξίδι μου μαζί σας ώστε να βοηθήσω με όποια πληροφορία θεωρήσετε ότι μπορεί να σας είναι σημαντική ώστε να σας βοηθήσει να οργανώσετε ένα τέτοιο ταξίδι .Η Πράγα είναι μια μοναδική πόλη και πολύ καλά διατηρημένη έως και σήμερα .Είναι μια πόλη η οποία θεωρώ ότι μπορείτε να την επισκεφτείτε οργανώνοντας μόνος σας το ταξίδι χωρίς να είναι απαραίτητο να πάτε με κάποιο ταξιδιωτικό Πρακτορείο, αν έχετε πρόβλημα στην οργάνωση και δεν τα καταφέρνετε τότε η λύση είναι να ψάξετε και να βρείτε ένα πρόγραμμα πρακτορείου όπου να σας εξυπηρετεί.

     Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα της Τσεχίας και βρίσκεται στα βορειοκεντρικά της χώρας. Βρίσκεται σχεδόν στην μέση της απόστασης μεταξύ Βερολίνου και Βιέννης. Ο ποταμός Βλτάδα χωρίζει θα λέγαμε την πόλη στην μέση κάτι το οποίο είναι χρήσιμο ως προς τον προσανατολισμό του επισκέπτη. Η πόλη αποτελείται από τέσσερις Βασιλικές πόλεις οι οποίες ενώθηκαν μεταξύ τους με κοινές οχυρώσεις το 1748.Αυτές είναι η Mala Strana (Μικρό μέρος) ,Stare Mesto (Παλιά Πόλη),Hradcany (Μεσαιωνική περιοχή του κάστρου) και το Nove Mesto (Νέα Πόλη).

ΝΟΜΙΣΜΑ

   Το νόμισμα της Τσέχικης Δημοκρατίας είναι η Τσέχικη Κορώνα και υποδιαιρείται σε 100 heler. Για να αλλάξετε euro σε κορώνες καλό είναι να πάτε να το κάνετε σε κάποια από τις τράπεζες όπου λογικά έχει χαμηλότερη προμήθεια από κάποιο ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Οι τράπεζες είναι ανοιχτά καθημερινά 08.00 έως 17.00.Εμείς αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε κάποιο μικρό ποσό στο αεροδρόμιο για να μπορέσουμε να πάρουμε το μετρό και το λεωφορείο για να πάμε στο ξενοδοχείο και την επομένη πήγαμε σε μια τράπεζα που ήταν δίπλα στο ξενοδοχείο όπου κάναμε την αλλαγή των χρημάτων μας.

ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ

   Η Τσεχία είναι μία ώρα πίσω από την ώρα της Ελλάδος.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ

   Για να καλέσετε από την Ελλάδα στην Τσεχία 00420 .Για να καλέσετε από την Τσεχία στην Ελλάδα 0030.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

   Εμείς ξεκινήσαμε από Αθήνα με την (csa) czech airlines. Την περίοδο εκείνη ήταν η μοναδική εταιρία η οποία εκτελούσε πτήσεις από Αθήνα για Πράγα παλαιότερα εκτελούσε και η Ολυμπιακή. Όταν μια εταιρία έχει το μονοπώλιο λογικό είναι να μην ρίχνει και τις τιμές των εισιτηρίων. Αν έχετε προγραμματισμένο το ταξίδι σας από νωρίς είναι πιο εύκολο να βρείτε και φθηνότερο εισιτήριο φαντάζομαι. Εγώ το παρακολουθούσα περίπου 3 μήνες και δεν μπορώ να πω ότι είδα ιδιαιτέρες μεταβολές ως προς την τιμή. Η περίοδος αιχμής της Πράγας είναι από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο και την περίοδο των Χριστουγέννων .Το αεροπλάνο θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ruzyne, το οποίο βρίσκετε 15 χλμ βορειοδυτικά της Πράγας.


ΠΩΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΤΕ

   Η Πράγα έχει άψογο συγκοινωνιακό δίκτυο (μετρό, τραμ, λεωφορείο).Όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο για να μπορέσουμε να μεταβούμε στο κέντρο της πόλης χρησιμοποιήσαμε λεωφορείο και μετρό. Για αγορά εισιτηρίου λίγο πριν βγείτε από την έξοδο του αεροδρομίου υπάρχει χώρος για αγορά εισιτηρίου και για πληροφορίες. Το εισιτήριο που θα πάρετε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για το μετρό και για το λεωφορείο. Επίσης θα βγάλετε και μισό εισιτήριο για την βαλίτσα που θα έχετε μαζί σας με τα πράγματα σας. Θα βγείτε από την έξοδο του αεροδρομίου και ακριβώς δίπλα είναι η στάση των λεωφορείον. Εμείς κάναμε ένα λάθος εδώ αλλά ευτυχώς δεν μας βγήκε σε κακό. Δεν είχαμε δει το μέρος όπου έπρεπε να βγάλουμε το εισιτήριο και για να μην χάσουμε το λεωφορείο μπήκαμε έτσι όπως ήμασταν βέβαια αν μας έπιαναν θα πληρώναμε ένα καλό πρόστιμο .Το λεωφορείο έχει τον αριθμό 119 και μας μετέφερε στον τερματικό σταθμό του μετρό Dejvicka της πράσινης γραμμής (γραμμή Α).Το λεωφορείο περνάει περίπου κάθε 15 λεπτά και κάνει γύρω στα 20 με 25 λεπτά για να φτάσει στο σταθμό του μετρό. Το εισιτήριο έχει ισχύ 75 λεπτά. Αφού φτάσετε στο σταθμό του μετρό η πρώτη σας κίνηση είναι να πάρετε ένα χάρτη του μετρό αν δεν τον έχετε βρει από το ιντερνέτ, είναι δωρεάν. Βλέπετε τον χάρτη και επιλέγετε προς τα πού θα πάτε σύμφωνα με το ξενοδοχείο που έχετε κλείσει. Η γνώμη μου είναι να βρείτε ένα ξενοδοχείο σχετικά κεντρικά ή τουλάχιστον να έχει κοντά στάση μετρό για να σας βοηθάει στις μετακινήσεις σας. Εμείς μείναμε σε ξενοδοχείο στην νέα πόλη και μπορώ να πω ότι στα περισσότερα μέρη πηγαίναμε με τα πόδια εκτός από κάποιες περιπτώσεις όπου για οικονομία χρόνου χρησιμοποιούσαμε το μετρό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

    Πριν ξεκινήσουμε να δούμε τις ομορφιές της Πράγας είχαμε βγάλει ένα πρόγραμμα το οποίο μας βοήθησε ώστε να δούμε τα αξιοθέατα με μια σειρά η οποία θα μας βόλευε και θα μας εξυπηρετούσε να μην χάσουμε χρόνο και να επισκεφτούμε όσο περισσότερα μέρη μπορούσαμε να δούμε αν και στο τέλος φάνηκε ότι δεν είχαμε αφήσει και κάτι που δεν είδαμε. Εδώ θα σας παραθέσω τα αξιοθέατα σύμφωνα με την τοποθεσία όπου βρίσκονται στα τέσσερα μέρη τα οποία θα λέγαμε ότι χωρίζετε η Πράγα και εσείς ας βγάλετε το δικό σας πρόγραμμα σύμφωνα με αυτά που θέλετε να επισκεφτείτε.


Hradcany (Μεσαιωνική περιοχή του κάστρου) - Mala Strana (Μικρό μέρος)

     Κατοικημένη περιοχή γύρω από το κάστρο της Πράγας .Σ αυτό το σημείο βρίσκονται κάποιες από τις ομορφότερες εκκλησίες και μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης. Αν πάρετε το μετρό θα κατεβείτε στην στάση Malostranska  και θα βγείτε περίπου μπροστά από την βουλή τους . Από πάνω σας θα δείτε να δεσπόζει το κάστρο της Πράγας. Εμείς πριν επισκεφτούμε το κάστρο πήγαμε σε κάποιες εκκλησίες όπου βρίσκονται εκεί κοντά . Στην latenska θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Θωμά 1731 λίγο πιο πέρα στην Malostrenska nam είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου μπαρόκ κτίσμα του 1755.Στα δεξιά του Ναού από τον κεντρικό δρόμο είναι η οδός Karmelitska εκεί θα συναντήσετε την εκκλησία της Παναγίας Νικηφόρου όπου βρίσκετε το θαυματουργό για τους καθολικούς κέρινο ομοίωμα του θείου βρέφους. Από την απέναντι πλευρά της εκκλησιάς θα βρείτε τον δρόμο prokopska από εκεί θα βγείτε στον δρόμο lazenska όπου θα βγείτε στην εκκλησία της Παναγίας της Αλυσοδεμένης .Μετά προχωράτε για να βγείτε πάλι στον Ναό του Αγίου Νικολάου και ακριβώς από πάνω βρίσκετε το Κάστρο. Αφού μπείτε μέσα και βγάλετε εισιτήριο πάνω στο εισιτήριο υπάρχει ο χάρτης με τους χώρους όπου μπορείτε να επισκεφτείτε. Ανάλογα με το πιο εισιτήριο έχετε επιλέξει θα επισκεφτείτε και τους ανάλογους χώρους. Το Κάστρο της Πράγας θέλει αρκετή  ώρα για να το γυρίσεις και να επισκεφτείς τους χώρους όπου περιλαμβάνει    ( παρεκκλήσιο Τιμίου Σταυρού , πινακοθήκη κάστρου, Καθ. Αγίου Βίτου, Τάφος Αγ. Βεγκεσλάου, Μεγάλος Πύργος. Βασιλικό Ανάκτορο ,Βας. Αγίου Γεωργίου, Μοναστήρι Αγ. Γεωργίου, Μουσείο Παιχνιδιών, χρυσό σοκάκι με τους δύο παράπλευρους πύργους στην αρχή και στο τέλος του).Αφού βγείτε από το Κάστρο από την κεντρική έξοδο απέναντι βρίσκετε το ανάκτορο Schwarzenberg ,εθνική πινακοθήκη  και λίγο πιο κάτω το Μοναστήρι Loreta όπου υπάρχει το μουσείο με τα διαμάντια  και το πιστό αντίγραφο της Αγίας Οικίας της Ναζαρέτ και φιλοξενεί το θαυματουργό άγαλμα της Παναγίας. Ακριβώς απέναντι είναι το ανάκτορο Τσερμίν που στεγάζει το υπουργείο εξωτερικών .Ακριβώς απέναντι είναι ο λόφος Πέρτζιν όπου βρίσκετε το Μοναστήρι του Στράχοβ .Πίσω από το μοναστήρι υπάρχει ένα δρομάκι το οποίο οδηγεί πάνω στον λόφο και στον Πύργο της Παρατήρησης με μια θέα απαράμιλλης ομορφιάς με μόνο μειονέκτημα τα 300 σκαλιά που πρέπει να ανεβείτε. Στην δεξιά πλευρά του πύργου υπάρχει ο λαβύρινθος των καθρεφτών, ένας χώρος με καθρέφτες όπου σε παραμορφώνουν και με την ανάλογη παρέα θα ρίξετε πολύ γέλιο με τις παραμορφώσεις…ο γύρω χώρος είναι πανέμορφος γεμάτος δέντρα και πράσινο.

Stare Mesto (Παλιά Πόλη)

    Η γέφυρα του Καρόλου είναι από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Πράγας και καλό θα ήταν να την επισκεφτείτε τις πρωινές ώρες όπου δεν έχει αρκετό κόσμο .Θέλει προσοχή διότι κυκλοφορούν πορτοφολάδες. Το χτίσιμο της  γέφυρας ξεκίνησε από τον Καρολο Δ στην προσπάθεια του να αναστηλώσει την προηγούμενη γέφυρα που είχε γκρεμιστεί από πλημμύρες. Ολοκληρώθηκε το 1400 και την σχεδίασε ο Πέτερ Πάρλερ. Στην αρχή και στο τέλος της γέφυρας υπάρχουν πύργοι οι οποίοι όταν είναι ανοιχτοί συνήθως περιλαμβάνουν εκθέσεις. Την γέφυρα κοσμούν 30 αγάλματα τα οποία είναι θρησκευτικού περιεχομένου.

    
    Από την πλευρά της γέφυρας όπου βρίσκετε η παλιά πόλη, αρχικά συναντούμε την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου ,ακολούθως  συναντάμε το klementinun όπου στεγάζετε η δημόσια βιβλιοθήκη . Νότια της γέφυρας του Καρόλου υπάρχει το μουσείο Σμετανα το οποίο βρίσκετε δίπλα στην θάλασσα ,ακριβώς δίπλα υπάρχει μια καφετέρια όπου μπορείτε να πιείτε κάτι και να απολαύσετε την θέα. Αν συνεχίσετε από εκεί προς τα κάτω στα αριστερά σας θα συναντήσετε την όπερα και λίγο πιο κάτω το κτίριο που χορεύει το οποίο σχεδιάστηκε από τον Φρανκ Ο Γκέρι. Δίπλα στο klementinium που ανέφερα πιο πάνω υπάρχει η οδός Karlova η οποία οδηγεί στην Staromestske nam οπού είναι η πλατεία της Παλιάς Πόλης .Στην πλατεία αυτή υπάρχει το Παλιό Δημαρχείο ,πάνω από το ρολόι του Δημαρχείου υπάρχει το γοτθικό Αστρονομικό ρολόι το οποίο είναι του 1410 και είναι πόλος έλξης των τουριστών για των λόγω του ότι κάθε ώρα με την αλλαγή της ώρα γίνετε μια παρέλαση των αποστόλων καθώς επίσης εμφανίζετε και ο θάνατος ο οποίος χτυπάει την καμπάνα και αναποδογυρίζει την κλεψύδρα. Πίσω από το Δημαρχείο βρίσκετε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1730) .Απέναντι από τον Ναό διακρίνονται δύο γοτθικά κωδωνοστάσια της εκκλησίας του Tyn (1356) .Ακριβώς από κάτω βρίσκετε η οδός na prikope σ αυτόν τον δρόμο και στο νούμερο 10 είναι το Μουσείο του Κουμμουνισμού, στο τέλος του δρόμου συναντάμε την πλατεία Δημοκρατίας εκεί  όπου προβάλει μπροστά μας ο Πύργος της Πυρίτιδας, νεογοτθικού ρυθμού. Αν συνεχίσετε από εκεί προς τα επάνω είναι (δυό στάσεις με το μετρό) ο σταθμός των λεωφορείον florens  από όπoυ εκεί αναχωρούνε τα λεωφορεία για Δρέσδη και Κάρλοβυ Βάρυ .Γυρίζουμε πίσω στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης και πίσω από την εκκλησία Tyn υπάρχει ο Ναός του Αγίου Ιακώβου. Λίγο πιο πάνω είναι το μοναστήρι της Αγνής ένας χώρος που πλέον χρησιμοποιείτε για εκθέσεις. Εδώ είμαστε στην περιοχή Josefon εκεί ήταν παλιά η εβραϊκή συνοικία της πόλης. Σ αυτήν την περιοχή βρίσκονται οι Συναγωγές Klaus,Pinkas,Παλία Νέα Συναγωγή, Ισπανική Συναγωγή και το Παλιό Εβραικό Νεκροταφείο .Με ένα εισιτήριο μπορείτε να δείτε όλες τις Συναγωγές.


Nove Mesto (Νέα Πόλη)

  Το κέντρο της Νέας Πόλης είναι η πλατεία Βεγκεσλάου .Στο πάνω μέρος της Πλατείας βρίσκετε το άγαλμα του Αγίου Βεγκεσλάου, προστάτη  Αγίου της Βοημίας. Στο νοτιοανατολικό άκρο της πλατείας δεσπόζει το Εθνικό Μουσείο το οποίο περιλαμβάνει πετρώματα ,απολιθώματα και ταριχευμένα ζώα. Ανεβαίνοντας την πλατεία από το μουσείο προς τα επάνω στα αριστερά σας υπάρχει ένα κτίριο το ανάκτορο Λουτσέρνα το οποίο περιλαμβάνει διάφορα καταστήματα .Στο εσωτερικό κέντρο του κτιρίου Θα δείτε κρεμασμένο από την κορυφή το άγαλμα του Αγίου Βεγκέσλαου το οποίο άγαλμα καβαλάει ένα άλογο ανάποδα. Δηλαδή με τα πόδια προς τα επάνω και το κεφάλι προς τα κάτω. Η περιοχή αυτή είναι γεμάτοι καταστήματα για  να ψωνίσετε να πιείτε τον καφέ σας να φάτε σε κάποιο μαγαζί ή απλά να φάτε ένα λουκάνικο ή ένα σνίτσελ σε σάντουιτς  στα όρθια.





Vysehrad

Παίρνεται το μετρό –κόκκινη γραμμή και κατεβαίνετε στην στάση Vysehrad όπου δεσπόζει  το κέντρο του κογκρέσου .Πίσω από τον σταθμό του μετρό υπάρχει ένα δρομάκι μέσα στο πράσινο και στα δέντρα το οποίο οδηγεί στο Οχυρό του Vysehrad το οποίο είναι χτισμένο πάνω στον βράχο στον ποταμό Βλτάδα. Στο δρόμο θα συναντήσετε την Εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου. Πιο πάνω θα συναντήσετε τον Ναό του Αγίου Πέτρου και Παύλου και ακριβώς δίπλα το Σλαβονικό νεκροταφείο.





Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα με κάποιο από τα καραβάκια που διασχίζουν τον ποταμό Βλτάδα  για να έχετε μια άποψη της πόλης και από τον ποταμό. Η Πράγα είναι γνωστή για το Μαύρο θέατρο ,αν σας αρέσουν τέτοιου είδους παραστάσεις είναι πολλά τα θέατρα ειδικά  στο κέντρο της Παλιάς Πόλη όπου σας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσετε μια παράσταση. Το φαγητό εμείς το βρήκαμε καλό και φθηνό. Αποφύγετε τις τουριστικές περιοχές και θα βρείτε καλό και φθηνό φαγητό .Μπύρα άφθονη και φθηνή. Δεν σας δίνω μαγαζιά για φαγητό θεωρώ ότι είναι εύκολο να βρείτε  και να επιλέξετε κάποιο εσείς παρά να σας πω κάποιο μαγαζί και να ψάχνετε. Για ψώνια θα έλεγα αν θέλετε να πάρετε κρύσταλλα Βοημίας .μαριονέτες κεραμικά με πορσελάνη.



   Αν θέλετε να επισκεφτείτε την Δρέσδη και το Κάρλοβυ Βάρυ μπορείτε να επισκεφτείτε τον σταθμό λεωφορείον floranse και να κλείσετε θέση ώστε να πάτε και να έρθετε αυθημερόν. Εμείς πήγαμε μόνο στο Κάρλοβυ Βάρυ. Στην Δρέσδη δεν πήγαμε διότι δεν μας βοήθησε και ο καιρός. Τα λεωφορεία τους σε άριστη κατάσταση και πολύ ευγενής .Στο λεωφορείο μας πρόσφεραν καφέ και περιοδικά. Το εισιτήριο ήταν φθηνό. Τα δρομολόγια για το Κάρλοβυ Βάρυ : από τις 6.00 το πρωί μέχρι της 21.00 το βράδυ ανά μία ώρα .Τα δρομολόγια από Κάρλοβυ Βλαρυ για Πράγα  από τις 5.00 μέχρι της 20.00.


Για να δεις περισσότερες φωτογραφίες απο Πράγα πάτησε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου