Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

PREDJAMA CASTLE ,SLOBENIA


Predjama Castle
   
 Το κάστρο Predjama είναι ένα αναγεννησιακό κάστρο του 11 αιώνος το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά. Το κάστρο αυτό βρίσκεται στην νοτιοδυτική Σλοβενία και βρίσκεται  11 χιλιόμετρα περίπου από την Postijna.Το κάστρο χτίστηκε από τον Aquileia σε γοτθικό ρυθμό ενώ η πρώτη αναφορά που βρίσκουμε για το κάστρο είναι το 1274 όπου αναφέρετε το κάστρο με το γερμανικό όνομα Luegg.
    Το κάστρο είναι γνωστό ως έδρα του ιππότη Erazem Lueger.Erazem ήταν ο ιδιοκτήτης του κάστρου και πίσω από το όνομα αυτό υπάρχει ένας θρύλος ο οποίος μας μεταφέρει στον 15 αιώνα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ο Erazem  σκότωσε τον διοικητή  του αυτοκρατορικού στρατού επειδή είχε προσβάλει την τιμή ενός νεκρού του φίλου. Αυτό το γεγονός ήταν η αιτία να ξεκινήσει η αντιπαλότητα του Erazem με την οικογένεια των Αψβούργων. Ο Erazem συμμάχησε με τον Ούγγρο βασιλιά Matthias και άρχισαν επίθεση κατά των Αψβούργων. Ο κυβερνήτης της Τεργέστης ήταν αυτός που ανέλαβε να κυνηγήσει τον Erazem τον οποίο και κατάφερε να σκοτώσει όταν τον πρόδωσε ένας από τους άντρες του.
    Επί ένα χρόνο και μια ημέρα προσπαθούσαν να πιάσουν τον Erazem ο οποίος ήταν κλεισμένος μέσα σε αυτό το κάστρο – οχυρό. Ο Erazem είχε τις προμήθειες τους από θέμα φαγητού οι οποίες έρχονταν μέσο ενός μυστικού τούνελ όπου συνδεόταν  με το κοντινό χωριό. Αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στους στρατιώτες ήταν τα κεράσια τα οποία είχε ο ιππότης μέσα στο κάστρο. Οι στρατιώτες όμως βρήκαν την άκρη. Δωροδόκησαν ένας από τους υπηρέτες και μπόρεσαν να πιάσουν τον Erazem.Το μοναδικό απόρθητο σημείο στο κάστρο ήταν το παράθυρο της τουαλέτας. Μετά από τόσα κεράσια και  κρασί ο ιππότης έπρεπε να πάει στην τουαλέτα. Ο υπηρέτης έστειλε σήμα με μια σημαία στους στρατιώτες και μια κανονιά που εκτοξεύτηκε προς την τουαλέτα του κάστρου έπιασαν τον ιππότη κυριολεκτικά με τα σώβρακα. Μετά από αυτό έρχεται η πολιορκία του κάστρου όπου τα ερείπια αυτού θα πάρει η οικογένεια Oberburg. Το 1511 η οικογένεια Purgstall αναλαμβάνει να φτιάξει το κάστρο το οποίο και καταστρέφεται από σεισμό. Το 1567 μισθώνετε το κάστρο στον Philipp von Cobenzl. Από το 1560 το κάστρο είναι ίδιο με την σημερινή του κατάσταση χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Το 1846 το κάστρο πουλήθηκε στην οικογένεια Windischgrätz.Μετά το τέλοςτου Β Παγκόσμιου πολέμου το κάστρο εθνικοποιείτε από τις γιουγκοσλαβικές αρχές και γίνεται  μουσείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου