Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΜΟΝΣΕΡΑΤ (MONTSERRAT)


      Tο μοναστήρι του Μονσερατ βρίσκεται βορειοδυτικά της Βαρκελώνης σε απόσταση περίπου μίας  ώρα. Είναι μοναστήρι των Βενεδικτίνων και τιμάται στην Παναγία του Μονσερατ  που εορτάζει στης 27 Απριλίου. Μονσερατ στα καταλανικά σημαίνει ακανόνιστο βουνό. Η ιστορία του ξεκινάει από το 880 περίπου όταν μια ομάδα παιδιών είδε ένα φώς να κατεβαίνει στα βουνά του Μονσερατ. Τα παιδιά άκουσαν ψαλμωδίες και έτρεξαν αμέσως να το πούνε στους γονείς τους. Οι γονείς τους έτρεξαν προς το σημείο εκείνο όπου διαπίστωσαν ότι ήταν αληθή όλα εκείνα που τους είπαν τα παιδιά τους. Αυτό επαναλαμβανόταν καθημερινά μέχρι που πήγαν και  ερεύνησαν το σπήλαιο όπου βρήκαν το ξυλόγλυπτο άγαλμα της Παναγίας με τον Χριστό. Το άγαλμα τις Παναγίας θέλανε να το μεταφέρουν στην Μανρέσα αλλά ήταν πολύ βαρύ κάτι το οποίο και εξέλαβαν ως επιθυμία της Παναγίας να παραμείνει στο Μονσερατ. Φημολογείται ότι είναι έργο του Αγίου Λουκά 50μ.χ και ότι οι Μαυριτανοί το μετέφεραν και το έκρυψαν στο σπήλαιο.
Παναγία του Montserrat

    Στο Μονσερατ και σε ύψος 1024 μέτρων φτιάχτηκε το μοναστήρι τον 11 αιώνα. Η παναγία ονομάζετε και La Moreneta και είναι από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα του καθολικισμού. Το 1881  η  Παναγία κηρύχτηκε   προστάτης της Καταλονίας. Santa Cova ονομάζεται το σπήλαιο όπου βρέθηκε το άγαλμα της Παναγίας .Βρίσκετε περίπου μισή ώρα μακριά από το μοναστήρι(εγώ έκανα 15 λεπτά αλλά η ταμπέλα λέει 30 λεπτά). Ο δρόμος έχει κατηφόρα και ανηφόρα σε μορφή σκάλας όπου σε οδηγούν στο σπήλαιο το οποίο έχει διαμορφωθεί και έχει γίνει ναός. Η διαδρομή θυμίζει την οδό του μαρτυρίου λόγω των προσκυνηταριών που συναντάει κανείς στον δρόμο. Αν δεν θέλετε να πάτε με τα πόδια, σας πάει μέχρι ένα σημείο ο οδοντωτός και μετά συνεχίζετε με τα πόδια.

Santa Cova
      Το μοναστήρι δεν είναι επισκέψιμο αλλά μπορείτε να επισκεφτείτε τον ναό, να δείτε την Παναγία του Μονσερατ αλλά και να ακούσετε την παιδική χορωδία που έχει ιστορία από τον 13 αιώνα. Κάθε μέρα στη μία το μεσημέρι μπορείτε να δείτε την παράσταση της παιδικής χορωδίας εκτός από κάποιες εορταστικές περιόδους του χρόνου.
       Υπάρχουν δρομολόγια ανά μία ώρα από τον σταθμό Espanya και η γραμμή που σας πάει στο Μονσερατ είναι η R5.Για να ανεβείτε στο βουνό θα πάρετε το τελεφερίκ ή τον οδοντωτό.


Αν θέλεις να δείς περισσότερες φωτογραφίες απο το Μοναστηρι του Μονσερατ πάτησε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου