Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΠΡΕΒΕΖΑ - PREVEZA


       Η Πρέβεζα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Πρεβέζης και βρίσκεται στην Ήπειρο στις όχθες του Αμβρακικού. Βρίσκεται 400χλ μακριά από την Αθήνα και 450 χλ από την Θεσσαλονίκη .Η  Πρέβεζα είναι γνωστή για την αρχαία Νικόπολη, τον ποταμό Αχέροντα και το νεκρομαντείο αλλά και για την παραλία του Μονόλιθου. Η υποθαλάσσια σήραγγα συνδέει την Πρέβεζα με το Άκτιο και  σε απόσταση 20 λεπτών βρίσκεται η Λευκάδα .Είναι μια πόλη όπου έχει την δική της ομορφιά κάθε εποχή του χρόνου αλλά προτιμάται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και όχι τυχαία διότι το χειμώνα θα συναντήσετε βροχές και υγρασία.


ΙΣΤΟΡΙΑ

       Στην περιοχή της Πρέβεζας έγινε το 31 Π.Χ. η ναυμαχία του Ακτίου μεταξύ Αντωνίου και Κλεοπάτρας και Οκταβιανού Αυγούστου .Με την νίκη του Οκταβιανού έχουμε και την άνθιση της περιοχής με την ίδρυση της αρχαίας Νικόπολής. Η Πρέβεζα υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε περίπου τον 11 αιώνα με την παρακμή της Νικόπολης. Το 1449 την κατέλαβαν οι τούρκοι ενώ το 1538 έχουμε την Ναυμαχία της Πρέβεζας μεταξύ των Δυτικών και των Οθωμανών όπου γίνεται η βενετοτουρκική συνθήκη όπου παραμένει η Πρέβεζα  για ένα αιώνα σε οθωμανική κυριαρχία. Το 1699 έχουμε την καταστροφή της Πρέβεζας όπου με την συνθήκη του Κάρλοβιτς καταστρέφει τα φρούρια της ενώ το 1718 την κατακτούν οι βενετοί. Το 1797 θα περάσει από την Γαλλική κατοχή ενώ το 1798 θα υποστεί μεγάλη καταστροφή από τον Αλή Πασά. Στις 21 Οκτωβρίου του 1912 η πόλη δίδεται στον ελληνικό στρατό ενώ αργότερα έχουμε μια ακόμη μάχη της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1944 η οποία αλλιώς λέγεται τα Σεπτεμβριανά μεταξύ των ανταρτικών ομάδων του ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ.


ΟΔ.ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  1821 ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

   Έξω από την Πρέβεζα και σε απόσταση 55χιλιομέτρων  είναι οι πηγές του Αχέροντα και το Νεκρομαντείο.

    Σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από την Πρέβεζα βρίσκεται η Αρχαία Νικόπολης όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το μικρό μουσείο του αρχαιολογικού χώρου  και τα  παλαιοχριστιανικά τείχη της πόλης.

   Στην πόλη θα συναντήσετε αρχοντικά σπίτια καθώς και πολλά αγάλματα ανθρώπων που έχουν σχέση με την ιστορία της περιοχής.

                               
ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

       ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

    Το ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας είναι γεμάτο ταβερνάκια και ουζερί καθώς και καφετερίες η οποίες συνεχίζονται στην παραλία της πόλης. Εάν βρεθείτε στην περιοχή το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου μην χάσετε την γιορτή της Σαρδέλας όπου περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου μαζί με δωρεάν κρασί και σαρδέλες.

Δημαρχείο Πρέβεζας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου