Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

BERLIN - ΒΕΡΟΛΙΝΟ , ΓΕΡΜΑΝΙΑ ( ΄Β ΜΕΡΟΣ)

Καθεδρικός – Berliner Dom


Καθεδρικός – Berliner Dom

    Δίπλα στην πλατεία Alexander Platz και στην αριστερή πλευρά και πάνω στον δρόμο που ονομάζετε Unter den Linden βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου. Το κανονικό εισιτήριο έχει  7 ευρώ (και αν θέλετε να πάτε και στην τουαλέτα θα πρέπει να πληρώσετε και άλλα 40 λεπτά). Είναι ο πιο γνωστός ναός του Βερολίνου ο οποίος κτίστηκε το 1895 – 1905. Ο ναός έχει 114 μέτρα μήκος και 73 μέτρα πλάτος. Αυτός ο ναός δεν ήταν ο πρώτος ο οποίος υπήρχε σε αυτό το σημείο.  Η ιστορία ξεκινάει από το 1451 όπου ο πρίγκιπας Frederick έφτιαξε ένα νέο κάστρο το οποίο είχε μια καθολική εκκλησία. Ο Frederick μετά την επιστροφή του από τα Ιεροσόλυμα το 1454 θέλησε να κάνει τον ναό ενοριακό και εγκαινιάστηκε από τον επίσκοπο του Βρανδεμβούργου. Ο ναός από τότε ονομάστηκε καθεδρικός και το 1469 είχε 8 κληρικούς. Το 1539 ο ναός έγινε λουθηρανικός ενώ το 1632 έγινε ενοριακός ναός για τους καλβινιστές της πόλης. Το 1747 κατεδαφίζετε ο ναός και το 1750 έχουμε τον νέο μπαρόκ στυλ ναό των καλβινιστών. Κατά των 19 αιώνα συζητήθηκε  να φτιαχτεί ένα νέος ναός κάτι το οποίο έγινε μετά το 1893 όπου κατεδαφίστηκε ο υπάρχων τότε ναός για να γίνει αυτός που υπάρχει σήμερα το 1895.Το 1905 ο νέος Ευαγγελικός ναός είναι έτοιμος και μετά από χρόνια στης 24 Μαΐου του 1944 κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου μια βόμβα μπήκε στην οροφή του θόλου και έπιασε η καταστροφική φωτιά του ναού. Μεταξύ του 1949 με 1953 κτίστηκε μια προσωρινή στέγη η οποία προστάτευε ότι είχε σωθεί από τον ναό.  Ο ναός κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου υπέστη σοβαρές ζημιές και γι αυτό τον λόγο σώζονται λίγα πράγματα από την αρχική κατασκευή του ναού. Το 1975 ξεκίνησε η ανακατασκευή του ναού η οποία δεν έγινε όπως είχε σχεδιαστεί. Ο ναός αυτός μπορεί να ονομάζετε καθεδρικός αλλά ποτέ δεν υπήρξε η έδρα του επισκόπου της Ευαγγελικής εκκλησίας. Στο εσωτερικό του ναού και συγκεκριμένα στην δεξιά πλευρά του ναού ,μετά από τα καθίσματα θα δείτε την σαρκοφάγο του βασιλιά Φρειδερίκου .Στην αριστερή πλευρά του ναού υπάρχουν οι σαρκοφάγοι προσωπικοτήτων της εποχής. Στην δεξιά πλευρά του ναού και απέναντι από την σαρκοφάγο του Φρειδερίκου υπάρχει μια πόρτα η οποία σας βγάζει σε μια αίθουσα η οποία έχει παλιές φωτογραφίες του ναού. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια θα βρεθείτε στης θέσεις του πρώτου διαζώματος του ναού και αν συνεχίσετε στον επόμενο όροφο θα βγείτε στο μουσείου του ναού το οποίο παρουσιάζει μακέτες του ναού από την περίοδο της επισκευής του. Μετά την αίθουσα του μουσείου συνεχίζετε να ανεβαίνετε τις σκάλες οι οποίες οδηγούν στον τρούλο του ναού όπου και μπορείτε από ένα μικρά χώρο να δείτε της τοιχογραφίες του τρούλου ενώ από τα παράθυρα μπορείτε να δείτε την στέγη του ναού καθώς επίσης και την πόλη του Βερολίνου. Μετά κατεβαίνετε στο κάτω μέρος του ναού όπου μπορείτε να δείτε διάφορες καλαίσθητες σαρκοφάγους .

Καθεδρικός – Berliner Dom
Νησί των Μουσείων

   Εφόσον έχετε δει τον καθεδρικό ναό του Βερολίνου σημαίνει ότι έχετε μπει στο λεγόμενο νησί των μουσείων. Αν δείτε τον χάρτη θα καταλάβετε γιατί το σημείο αυτό ονομάζετε έτσι. Ακριβώς πίσω από τον καθεδρικό και από την αριστερή πλευρά βρίσκετε το Altes Museum.

Α) Altes Museum

  Το κτήριο του μουσείου κτίστηκε την περίοδο 1823 – 1830 από τον αρχιτέκτονα Karl Friedrich Schinkel.Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν τον Αύγουστο του 1830 ενώ μέχρι το 1845 ονομαζόταν βασιλικό μουσείο. Η εξωτερική όψη του μουσείου είναι  σχεδιασμένη πάνω στην ιδέα της ελληνικής Στοάς της αρχαίας Αθήνας. Στο εσωτερικό του μουσείου μπορείτε να δείτε μια συλλογή από κλασικές αρχαιότητες.

Altes Museum
Β) Alte National galerie

Το κτήριο αυτό είναι η παλιά εθνική πινακοθήκη η οποία ιδρύθηκε το 1861. Στο μουσείο αυτό μπορείτε να δείτε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές του 19 αιώνα από γλυπτά και πίνακες στην Γερμανία.

Alte National galerie

Alte National galerie


Γ) Pergamon Museum


   Αυτό το μουσείο είναι το σημαντικότερο πιστεύω, και απ ότι διάβασα έρχεται πρώτο στην θέση από την άποψη επισκεπτών. Αν θυμάμαι καλά ,τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Αφήνετε τις τσάντες σας υποχρεωτικά στα ντουλαπάκια στον πρώτο χώρο του μουσείου και αφού πάρετε την ηχογραφημένη ξενάγηση ,την βάζετε στα ελληνικά και ξεκινάτε την επίσκεψη σας στους χώρους του μουσείου, μια επίσκεψη η οποία θα σας διαρκέσει τουλάχιστον 3 ώρες. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1930 και αποτελείτε από 3 διαφορετικές συλλογές. Στο πρώτο μέρος θα δείτε τον Βωμό της Περγάμου 2 αιώνας π.Χ όπου εικονίζονται οι μάχες των θεών με τους γίγαντες και την πύλη της αγοράς της Μιλήτου η οποία είναι το μεγαλύτερο μνημείο το οποίο έχει στηθεί μέσα σε μουσείο. Στην συνέχει θα δείτε αντικείμενα από την εποχή των Σουμερίων, Ασσυρίων και βαβυλωνίων  όπως την περίφημη πύλη της Ιστάρ και τμήμα από την πρόσοψη της αίθουσας του θρόνου του Ναβουχοδονόσορ .Στο τρίτο μέρος του μουσείου μπορείτε να δείτε αντικείμενα ισλαμικής τέχνης όπως την πρόσοψη Mshatta από ένα ερημικό παλάτι στην Ιορδανία.


Pergamon Museum

Για περισσότερες φωτογραφίες από το Μουσείο Περγάμου πάτησε στον παρακάτω σύνδεσμο
http://travelguide-spirit.blogspot.se/2013/02/pergamon-museum-berlin.html



    
Δ) Bode Museum


    Το κτήριο του μουσείου σχεδιασμένο από τον Ernst von Ihne ολοκληρώθηκε το 1904 και αρχικά ονομαζόταν Kaiser-Friedrich ενώ το 1956 το όνομα του μουσείου πήρε το όνομα του Wilhem von Bode.Στο μουσείο μπορείτε να δείτε συλλογές από γλυπτά, νομίσματα και μετάλλια.

Bode Museum
  
Ε) Neues Museum


    Το κτήριο του μουσείου κτίστηκε την περίοδο 1843-1855 ενώ υπέστη ζημιές την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου όπου αποτέλεσμα ήταν να κλείσει και να ανοίξει και πάλι το 2009.Στο μουσείο θα δείτε αντικείμενα αιγυπτιακής προέλευσης όπως την προτομή της Βασίλισσας Νεφερτίτης.

Αν συνεχίσετε τον δρόμο πάνω από το μουσείο Bode θα δείτε την Neue Synagoge. Λίγο πιο πάνω και απέναντι από την στάση S Nordbahnhof θα δείτε το μνημείο θα λέγαμε που υπάρχει για το Τείχος του Βερολίνου.

Neue Synagoge

   Η εβραϊκή αυτή συναγωγή είναι ένα σημαντικό κτήριο για τους Εβραίους και είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των Εβραίων κατά την περίοδο του  19 αιώνα στο Βερολίνο. Το 1860 αριθμούσαν περίπου 28.000 μέλη , Εβραίοι στην πόλη αυτή. Η Συναγωγή εγκαινιάστηκε το 1866 ενώ το 1838 υπέστη καταστροφές από φωτιά. Το 1939 η Συναγωγή ήταν σε κατάσταση χρήσης μέχρι που το 1943 και στης 23 Νοεμβρίου η Συναγωγή υπέστη σοβαρές ζημιές από τις βρετανικές αεροπορικές επιδρομές κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Το καλοκαίρι του 1958 το κτήριο καταστρέφεται ολοσχερώς λόγω του ότι ήταν επικίνδυνο και υπήρχε περίπτωση  κατάρρευσης . Το 1993 τελείωσε η ανοικοδόμηση της Συναγωγής ,την οποία και μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία που παραθέτω.
Neue Synagoge

Neue Synagoge

Gedänkslätte Berliner Mauer-Berlin wall Memorial

   Με αυτή την ονομασία θα  δείτε στους χάρτες  ένα μνημείο -θα λέγαμε- μνήμης των γεγονότων που έγιναν από την εποχή που το τείχος του Βερολίνου χώρισε την πόλη το 1961.Στο σημείο εκείνο μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε κάποια αποσπάσματα – βίντεο της ιστορίας του Τείχους του Βερολίνου το οποίος και επισήμως έπεσε στης 3 Οκτ. 1990.Πίσω από το μνημείο αυτό και στην οδό Bergstrasse υπάρχει ένα νεκροταφείο όπου μπορείτε να δείτε τάφους του 19 αιώνα .

Berlin wall Memorial

Berlin wall Memorial
Sophien - Friedhof , Bergstrasse

   Μετά το νεκροταφείο αν συνεχίσετε πάνω στην οδό Invalindenstrabe από την δεξιά πλευρά θα συναντήσετε τον ναό St.Elisabeth Kirche.

St.Elisabeth Kirche

Ο ναός αυτός αφιερωμένος στην Αγία Ελισάβετ εγκαινιάστηκε στις 28 Ιουνίου του 1835.Στα εγκαίνια του ναού παραβρέθηκε η πριγκίπισσα Ελισάβετ όπου και εικάζετε ότι αυτός ήταν και ο λόγος της ονομασίας του ναού. Ο ναός αυτός βομβαρδίστηκε κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και κατά την διάρκεια της νύχτας  8 προς 9 Μαρτίου 1945.Η αποκατάσταση του ναού έχει ξεκινήσει από το 1990. Στον ναό δεν μπόρεσα να μπω  γιατί ήταν κλειστός. Έξω από την πόρτα του ναού  υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες όπου παρουσιάζουν την κατάσταση του ναού μετά από τον βομβαρδισμό που υπέστη.
St.Elisabeth Kirche

St.Elisabeth Kirche

  St.Elisabeth Kirche

Στα δεξιά του ναού αυτού σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η πλατεία Zionskirch-platz.Στην πλατεία αυτή βρίσκεται  ο ναός Zionskirche.

Zionskirche

  Ο ναός της Σιών εγκαινιάστηκε το 1873 ενώ κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (Νοέμβριος 1943) υπέστη πολλές ζημιές οι οποίες έχουν αποκατασταθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά όπως θα δείτε κι εσείς που θα τον επισκεφτείτε από κοντά ,χρειάζεται πολλά λεφτά ακόμα για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών.
Zionskirche

Zionskirche
   
   Πάνω από τον ναό και στα δεξιά του δρόμου Kastanienallee βρίσκετε το Kultur Brauereι (Ζυθοποιείο το οποίο είναι μνημείο από το 1974).Ακριβώς κάτω από το κτήριο αυτό βρίσκετε το Wasserturm-πύργος νερού του 1877, το οποίο ήταν σε χρήση μέχρι το 1952- το οποίο βρίσκετε κάτω από την πλατεία Koflwitz platz.


http://travelguide-spirit.blogspot.se/2012/12/berlin.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου