Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Aspendos – Ασπενδος (Τουρκιά)


Το αρχαίο θεατρο της Ασπενδου απο ενα μικρο λόφο

   Πριν από 5 ημέρες επέστρεψα από την επίσκεψη μου στην Τουρκία και συγκεκριμένα από την Αττάλεια όπου ήταν η βάση μας .Κατά την διάρκεια των διακοπών μας (8 ημέρες) επισκεφτήκαμε διάφορες πόλεις στην νότια ακτή της Τουρκίας. Οι περισσότερες από αυτές είχαν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και μια από αυτές ήταν και η Ασπενδος, η οποία πριν πολλά ,πολλά χρόνια ήταν ελληνική πόλη της Παμφυλίας. Δεν είχαμε νοικιάσει αυτοκίνητο, δεν είχαμε πάει με κάποιο γκρουπ ελληνικό και ούτε επιλέξαμε να πάμε με κάποιο τουρκικό γραφείο εκδρομών. Ο τρόπος που επιλέξαμε για να πάμε σε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο ήταν το κτελ, και συγκεκριμένα το μικρό λεωφορείο που πηγαίνει προς την πόλη Σερικ. Πήγαμε στο σταθμό λεωφορείων της Αττάλειας Otogari και πήραμε το λεωφορείο για Serik. Αρχικά κάναμε στάση για να πάμε στην Περγη, και μετά την Περγη βγήκαμε στον δρόμο και πήραμε το λεωφορείο που πάει προς Σερικ. Από το Σερικ πήραμε το λεωφορείο 10 όπου μας πήγε στην Ασπενδο.



   Τα έξοδα ήταν 2 λίρες το άτομο για να πάμε στον σταθμό λεωφορείον της Αττάλειας, 7 λίρες για να πάμε στο Σερικ και άλλες 1,75 λίρες για να πάμε στην Ασπενδο. Όμως κάναμε στάση και στην Περγη που σημαίνει άλλες 2 λίρες. Άρα γύρω στις 18 λίρες το άτομο .Στον γυρισμό κατεβήκαμε σε μια στάση που βόλευε για να περπατήσουμε μέχρι το κέντρο της Αττάλειας όπου ήταν το ξενοδοχείο μας. Εάν νοικιάστε αυτοκίνητο και μπορείτε να οδηγήσετε στους δρόμους της περιοχής, θα κερδίσετε χρόνο. Από την άλλη έχει και λίγο πλάκα με τα λεωφορεία της πόλης αν και η πολύ ζέστη μπορεί να είναι ενοχλητική.


  Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο που είναι το περίφημο  θέατρο  της Ασπενδου είναι 20 λίρες. Πέρα από το θέατρο έχει κάτι ερείπια που ήταν παλιά η Αγορά της πόλης ,η βασιλική κλπ, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον .Θα καταλάβετε τι εννοώ από τις φωτογραφίες.

Εδώ ειναι τα κ.λ.π

   Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση η Άσπενδος ιδρύθηκε το 12ο π.Χ. αιώνα από Έλληνες αποίκους που ήρθαν από το Πελοποννησιακό Άργος. Το θέατρο έχει διάμετρο 96 μέτρα και χτίστηκε το 155  από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Ζήνωνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μάρκου Αυρηλίου. Το αρχαίο αυτό θέατρο θεωρείτε ένα από τα  πιο καλοδιατηρημένα θέατρα στον κόσμο και κατά την διάρκεια των θερινών μηνών παρουσιάζονται διάφορα φεστιβάλ.













Aspendos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου