Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Perge - Πέργη, Τουρκία


Το Νυμφαίο


    Τον Ιούνιο ήμουν στην  Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αττάλεια όπου ήταν η βάση μας .Κατά την διάρκεια των διακοπών μας (8 ημέρες) επισκεφτήκαμε διάφορες πόλεις στην νότια ακτή της Τουρκίας. Οι περισσότερες από αυτές είχαν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και μια από αυτές ήταν και η Πέργη, η οποία πριν πολλά ,πολλά χρόνια ήταν η πρωτεύουσα της Παμφυλίας. Δεν είχαμε νοικιάσει αυτοκίνητο, δεν είχαμε πάει με κάποιο γκρουπ αλλά πήγαμε με το λεωφορείο της γραμμής και συγκεκριμένα το μικρό λεωφορείο που πηγαίνει προς την πόλη Σερικ. Πήγαμε στο σταθμό λεωφορείων της Αττάλειας Otogari και πήραμε το λεωφορείο για Serik.Να πείτε στον οδηγό που θέλετε να πάτε για να σταματήσει .Για την Πέργη θα σας αφήσει στον κεντρικό δρόμο και από εκεί σύμφωνα με την ταμπέλα, για την αρχαία Πέργη είναι 2 χιλιόμετρα. Εμείς που το κάναμε με τα πόδια μας φάνηκε λιγότερο. Το αρχαίο θέατρο είναι κλειστό αυτή την περίοδο λόγω συντήρησης. Η αρχαία Πέργη έχει δυο εισόδους. Η μία έχει εισιτήριο και η άλλη είναι ανοιχτή. Εάν πάτε με ταξί θα σας πάει στην κανονική πύλη αλλιώς θα πάτε από τον δρόμο σύμφωνα με τις ταμπέλες και απέναντι από το αρχαίο θέατρο θα μπείτε μέσα. Κατά την γνώμη μου ο αρχαιολογικός χώρος δεν έχει να δείξει κάτι το πολύ ιδιαίτερο, χωρίς βεβαία να θέλω να μειώσω την ιστορική σημασία του χώρου, ωστόσο εάν επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο στην Αττάλεια το οποίο και συνιστώ να το κάνετε, θα δείτε όλα τα αγάλματα τα οποία ήταν στην πόλη αυτή, μία πόλη από την οποία πέρασε και ο Απ. Παύλος, ο Ευαγγελιστής Μάρκος και ο Βαρνάβας.



   Εάν θέλετε να συνεχίσετε προς Ασπένδο με το λεωφορείο, μπορείτε να βγείτε στον κεντρικό δρόμο και να πάρετε το λεωφορείο που πάει προς Σερικ. Από το Σερικ πήραμε το λεωφορείο 10 όπου μας πήγε στην Ασπενδο.


   Τα έξοδα ήταν 2 λίρες το άτομο για να πάμε στον σταθμό λεωφορείον της Αττάλειας, 7 λίρες για να πάμε στο Σερικ και άλλες 1,75 λίρες για να πάμε στην Ασπενδο. Όμως κάναμε στάση και στην Περγη που σημαίνει άλλες 2 λίρες. Άρα γύρω στις 18 τουρκικές λίρες το άτομο .Στον γυρισμό κατεβήκαμε σε μια στάση που βόλευε για να περπατήσουμε μέχρι το κέντρο της Αττάλειας όπου ήταν το ξενοδοχείο μας. Εάν νοικιάστε αυτοκίνητο και μπορείτε να οδηγήσετε στους δρόμους της περιοχής, θα κερδίσετε χρόνο. Από την άλλη έχει και λίγο πλάκα με τα λεωφορεία της πόλης αν και η πολύ ζέστη μπορεί να είναι ενοχλητική.

Αρχαίο θέατρο Πέργης

Αρχαίο θέατρο Πέργης

Αρχαίο θέατρο Πέργης

Στάδιο

Αρχαία Πέργη



Αρχαία Πέργη

Αρχαία Πέργη 

Αρχαία Πέργη

Αγορά


Αρχαία Πέργη


Αρχαία Πέργη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου