Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Στα Θεοδώριανα της Αρτας - Ρέμα Μαρκς & Διπλοί Καταρράκτες Σούδας

 

Θεοδώριανα 

 Κατά την διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου, αντί να πάμε σε έναν νησί όπως οι περισσότεροι, είπαμε να πάρουμε τα βουνά και δύο ημέρες από τις διακοπές μας τις αφιερώσαμε στα Θεοδώριανα και στην γύρω περιοχή, όπου επισκεφθήκαμε τους καταρράκτες της Σούδας, το ρέμα Μαρκς που κάναμε και μπανάκι στις λιμνούλες (λίμνη 1 και λίμνη 2), τα χωριά Αθαμάνιο και Βουργαρελι και καταλήγαμε και τις δυο ημέρες για μπάνιο στον ποταμό Αχελώο. 




  Υπάρχουν δυο δρόμοι που οδηγούν στα Θεοδώριανα, ένας είναι από την εθνική οδό Άρτας Τρικάλων και ο άλλος είναι από το Αθαμάνιο Αρτας. Εμείς πήγαμε από τον δρόμο της εθνικής οδού Αρτας Τρικάλων. Για τον άλλο δρόμο, μας είπαν οι ντόπιοι ότι ο δρόμος έχει χαλάσει από τις νταλίκες και δεν είναι καλός για τα αυτοκίνητα. Ο δρόμος που ακολουθήσαμε εμείς, έχει πολλές στροφές και είναι πολύ στενός σε κάποια σημεία. Θέλει μεγάλη προσοχή ο δρόμος. Εμείς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα αυτοκίνητο που μας βγήκε από μια στροφή και ήταν στην μέση του δρόμου, πατούσε την άσπρη γραμμή και ευτυχώς που πηγαίναμε σιγά-σιγά και αντιδράσαμε ψύχραιμα. Από τον ίδιο δρόμο περνάει και ένα μικρό λεωφορείο, του ΚΤΕΛ.  Εκτός από το πρόβλημα του δρόμου ,δεν είναι εύκολο και το να βρεις πάρκινγκ. Κάποιοι αφήνουν τα αυτοκίνητα τους στην αρχή του χωριού, ενώ άλλοι όπως κι εμείς το αφήσαμε στο τέλος του χωριού, εκεί που είναι ο δρόμος για το ρέμα Μαρκς. Δεν υπάρχει λόγος να αφήσετε το αυτοκίνητο σας στην αρχή του χωριού εάν θα πάτε στους καταρράκτες ή στο ρέμα. Στο παρακάτω βίντεο ,μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για την διαδρομή που ακολουθήσαμε. 

Διαδρομή πρός Θεοδώριανα 

  Τα Θεοδώριανα είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο σε πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων ,με μια εκκλησία, τον Άγιο Γεώργιο και κάποια μικρά μαγαζάκια, καφενεία που έχουν τα βασικά. Στον δρόμο για τους καταρράκτες της Σούδας υπάρχει ένα εστιατόριο που λειτουργεί και ως καφετέρια με ωραία γλυκά, το Πανόραμα. Εκεί κάναμε την πρώτη στάση μας και ήπιαμε τον πρωινό καφέ μας με θέα τα βουνά . 

  Στους καταρράκτες της Σουδας, πηγαίνει το αυτοκίνητο μέχρι ενός σημείου και μετά θέλει περπάτημα με τα πόδια. Η διαδρομή είναι ευχάριστη με πολύ νερό που τρέχει στα αριστερά του δρόμου. Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο μου από την διαδρομή αλλά και τους καταρράκτες της Σούδας. 

 Kαταρράκτες της Σουδας

   Μετά κατεβήκαμε με το αυτοκίνητο και συνεχίσαμε για το ρέμα Μαρκς όπου το αυτοκίνητο μπορεί να πάει μέχρι ένα σημείο του δρόμου. Υπάρχουν ταμπέλες, μια μικρή καφέ ταμπέλα και μια μεγάλη κίτρινη ταμπέλα με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρέμα Μαρκς. Η πεζοπορία δεν είναι και τόσο εύκολη σε κάποια σημεία και θα έλεγα ότι καλό είναι να πάτε μέχρι τις λίμνες και να μην ακολουθήσετε την διαδρομή που πάει μέχρι το σημείο που πέφτει το νερό. Να φοράτε παπούτσια και όχι παντόφλες. Το νερό στις λίμνες δεν μπορώ να πω ότι ήταν και πολύ παγωμένο. Στην δεύτερη λίμνη που έκατσα αρκετή ώρα μέσα, κάποια στιγμή πάγωσα γιατί δεν έχει και πολύ χώρο να κινηθείς. Οι λίμνες είναι μικρές. Εμείς είχαμε τύχη που τις πετύχαμε χωρίς κόσμο. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε σημεία από την διαδρομή και τις λίμνες 1 και 2. 



Ρέμα Μαρκς

  Στο τέλος κάθε ημέρας πηγαίναμε για μπάνιο στον ποταμό Αχελώο. Κατεβαίναμε ένα μονοπάτι το οποίο σε κάποια σημεία το λες και δύσκολο, αν και υπάρχει ένα σχοινί που κρατιέστε και κάνει την κάθοδο πιο εύκολη. Υπάρχει χώρος για το αυτοκίνητο στην αρχή του μονοπατιού. Μετά το μπάνιο πηγαίναμε για φαγητό στα χωριά εκεί γύρω. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε το σημείο που ονομάζετε παραλία Αχελώου .

Παραλία Αχελώος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου