Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Σάμος

 
Βαθυ

  Το τελευταίο μου μπάνιο στη θάλασσα για το 2017 το έκανα Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στο Πυθαγόρειο της Σάμου και στην παραλία του Πυθαγορείου. Δεν συνηθίζω να γράφω για τα ταξίδια μου εντός Ελλάδος αλλά ήρθε η ώρα να αλλάξω συνήθειες.

   Βρέθηκα για μια εβδομάδα στην Σάμο και θα γράψω εν συντομία για αυτά που πρόλαβα να δω στο νησί. Αν δεν έχεις αυτοκίνητο είναι πολύ δύσκολη η μετακίνηση στο νησί αφού το ΚΤΕΛ της Σάμου δεν έχει προνοήσει ούτε καν κατά την τουριστική περίοδο να αυξήσει τα δρομολόγια των λεωφορείον. Ακόμα και τα δρομολόγια των λεωφορείον προς το αεροδρόμιο είναι λιγοστά και ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα ,όπου την Κυριακή δεν υπάρχει ούτε ένα δρομολόγιο ούτε για το αεροδρόμιο ή για κάποιο άλλο μέρος στην Σάμο. Για να είμαι ειλικρινής με απογοήτευσε το γεγονός αυτό και δεν έχει τύχει να το δω σε κάποιο άλλο μεγάλο νησί όπως είναι η Σάμος.


Βαθύ

   Η Σάμος όμως έχει και ομορφιές και ο σκοπός μου είναι να σας μεταφέρω στην Σάμο μέσα από τις φωτογραφίες και το κείμενο μου. Καθαρές παραλίες με άμμο ή βότσαλο, δροσερό το νερό θα έλεγα αλλά πεντακάθαρο , καλό φαγητό και λογικές τιμές στα περισσότερα εστιατόρια. Το Βαθύ είναι η πρωτεύουσα της Σάμου και είναι κτισμένη σε ένα κόλπο. Στο αρχαιολογικό μουσείο εκτίθεται ο κολοσσιαίος Κουρος και πολλά άλλα αγάλματα. Επισκέφθηκα τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ,την κεντρική πλατεία με το λιοντάρι και παραβρέθηκα και στην γιορτή του Κρασιού με δωρεάν συναυλία του Κώστα Μακεδόνα πίνοντας δωρεάν Σαμιώτικο κρασί .

Εσωτερικό του ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος στο Βαθυ της Σάμου 

Γιορτή του Κρασιού στην Σάμο με τον Κώστα Μακεδόνα επί σκηνής να τραγουδά για τον κόσμο

   Πριν φτάσω στο νησί ρώτησα γνωστούς μου που είχαν επισκεφτεί την Σάμο, για το που να κλείσω ξενοδοχείο. Οι περισσότεροι μου είπαν να κλείσω στο Πυθαγόρειο λόγω του ότι έχει πολύ καλή παραλία δίπλα στην πόλη. Έτσι λοιπόν η βάση μου έγινε η πόλη του Πυθαγόρα. Ήταν μια ευκαιρία να θυμηθώ και το πυθαγόρειο θεώρημα. Η πόλη είναι κτισμένη στην Αρχαία Σάμο και έχει ανακηρυχθεί από την unesco μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το άγαλμα του Πυθαγόρα στο λιμάνι, το αρχαιολογικό μουσείο, η ιερά μονή της Παναγίας της Σπηλιανης ,το Κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη και το ευπαλινειο όρυγμα είναι μερικά από τα μέρη που επισκέπτονται οι τουρίστες στην περιοχή γύρω και μέσα στην πόλη του Πυθαγόρα. Από το λιμάνι του Πυθαγορείου αναχωρούν καράβια και μικρά πλοία για την Σαμιοπούλα, Κασονησι, Κουσαντασι της Τουρκίας, για την παραλία ψιλή άμμος και για τα γύρω νησιά Ικαρία, Πάτμος κλπ.

Πυθαγόρειο

 
Κάστρο του Λυκούργου απο την παραλία 

Πυθαγόρας ο Σάμιος 

Πυθαγορειο 

Το Πυθαγορειο την Νυχτα

Ιερά Μονή της Παναγίας της Σπηλιανης

Ιερά Μονή της Παναγίας της Σπηλιανης

    Στο Ηραίον υπάρχει το ιερό της Σάμου όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε και μεγάλωσε η νέα θεά.

   Το Κοκκάρι είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Σάμο. Μικρά στενάκια με μαγαζάκια, ταβέρνες και καφετερίες δίπλα στην θάλασσα. Παραλίες όπως τα Λεμονακια, Τσαμαδου και Τσαμπου είναι κοντά στο Κοκκάρι.




Κοκκάρι

Κοκκάρι


   Επισκέφθηκα και το Καρλοβασι και αυτό που έχω να θυμάμαι είναι το λιμάνι του και το καλό φαγητό που έφαγα σε ένα εστιατόριο στην πλατεία .Λίγο μετά το Καρλόβασι με πήγαν και στην Παραλία Ποτάμι. Εκεί είναι και οι καταρράκτες της Σαμου.3 χιλιόμετρα απόσταση από το Καρλοβασι. Εκει κοντα είναι και οι παραλίες μικρό και μεγάλο Σειτανι.

Καρλόβασι 

παραλία Ποτάμι 

  Επισκέφτηκα την παραλία Λιβαδάκι με έναν δρόμο που τον χαρακτηρίζεις και μαρτυρικό. Στην παραλία ψιλή άμμος στον λόφο δίπλα στην παραλία είναι και το μνημείο Μικρασιατων δίπλα σε ένα εκκλησάκι. Μετά είναι η παραλία Μυκαλη.

Παραλία Λιβαδάκι 

Μνημείο Μικρασιατων 

Μυκαλη 

Ψιλή άμμος 

Ψιλή άμμος 

Ψιλη  άμμος 

Τσαμαδού 

Τσαμαδού 

  Σίγουρα η Σάμος έχει πολλά ακόμα  ωραία μέρη τα οποία δεν πρόλαβα να επισκεφτώ. Σε κάποιο άλλο ταξίδι στην Σάμο ίσως προλάβω να δω και τα υπόλοιπα.  

Βαθύ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου